Κορυφαίοι επιστήμονες, διεθνούς εμβέλειας, στο Ανώτατο Συμβούλιο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης

Στην επιλογή τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων για το Ανώτατο Συμβούλιο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) κατέληξε η αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφίων: τον Γεώργιο Χρούσο, τον Άγγελο Χανιώτη, την Χρύσα Κουβελιώτου και τον Γιώργο Δουκίδη.

Η σχετική απόφαση του προέδρου της ΕΘΑΑΕ, Περικλή Μήτκα, έχει τη συναίνεση του συνόλου των πρυτάνεων των ΑΕΙ της χώρας. Τα τέσσερα μέλη που μαζί με τον πρόεδρο θα αποτελέσουν το πενταμελές Ανώτατο Συμβούλιο της νέας Αρχής επελέγησαν από ανεξάρτητη επιτροπή μεταξύ 50 υποψηφιοτήτων από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

«Ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της διαδικασίας επιλογής» δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτόν «δικαιώνεται η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αναμόρφωση και την αναβάθμιση του θεσμού της ΕΘΑΑΕ», αλλά και ότι διατηρεί επιπλέον υψηλές προσδοκίες για την επίτευξη των στόχων της ενίσχυσης της υψηλής ποιότητας και διεθνούς εμβέλειας ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Από τη μεριά του, ο κ. Μήτκας σημείωσε ότι η σύνθεση του Ανώτατου Συμβουλίου «εγγυάται την επιτυχία του έργου του». «Οι αρμοδιότητες του Ανώτατου Συμβουλίου είναι εκείνες που προσδιορίζουν και την απαίτηση για υψηλής ποιότητας στελέχωσή του όπως είναι, η διατύπωση γνώμης της ΕΘΑΑΕ για την εθνική στρατηγική της ανώτατης εκπαίδευσης, οι τεκμηριωμένες προτάσεις προς τον υπουργό για χρηματοδότηση των ΑΕΙ, προτάσεις για τη διαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη αλλά και για τον τρόπο επίτευξης υψηλής ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση», ανέφερε.

Ποια είναι τα τέσσερα μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου της ΕΘΑΑΕ

Πρώτος στην κατάταξη, ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Χρούσος, με σημαντική παρουσία στο διεθνές στερέωμα της ιατρικής επιστήμης. Ο αριθμός και η ποιότητα των εργασιών του με h-index 151, σύμφωνα με το Web of Science, τον φέρνει στην κορυφή των Ελλήνων επιστημόνων και μεταξύ των 100 κορυφαίων στον κόσμο σε οποιαδήποτε ειδικότητα. Ο μόνος γιατρός στην Ελλάδα που είναι εκλεγμένο μέλος της Αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής, είναι κάτοχος περίπου 66 διεθνών και εθνικών βραβείων και διακρίσεων.

Δεύτερος, o καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών (Institute for Advanced Study) του Princeton των ΗΠΑ, ‘Αγγελος Χανιώτης. Έχει διδάξει ως καθηγητής σε πολλά γνωστά πανεπιστήμια όπως, της Χαϊδελβέργης, Νέας Υόρκης, Οξφόρδης, École Pratique des Hautes Études στο Παρίσι, Northeast Normal University, Changchun της Κίνας, ενώ έχει δημοσιευμένο έργο με 264 άρθρα, 15 Λεξικά, 27 βιβλία και άλλα. Είναι αντεπιστέλλον μέλος των Ακαδημιών Αθηνών, Χαϊδελβέργης και Φινλανδίας.

Τρίτη στην κατάταξη, η καθηγήτρια και διευθύντρια του Ινστιτούτου Επιστημών Αστρονομίας, Φυσικής και Στατιστικής του Πανεπιστημίου George Washington στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Χρύσα Κουβελιώτου, μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, με εξαίρετη διεθνή παρουσία ως ερευνήτρια αστροφυσικής σε διάφορες επιστημονικές/διοικητικές θέσεις σε κέντρα ερευνών της ΝΑΣΑ. Το συγγραφικό της έργο είναι εξαιρετικά πλούσιο και περιλαμβάνει πάνω από 650 εργασίες σε περιοδικά με κριτές και βιβλία και h-index 87, σύμφωνα με το Web of Science.

Τέταρτος ο καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Δουκίδης, με σπουδές στο London School of Economics, ο οποίος συγκαταλέγεται στους πρωτοπόρους του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με πάνω από 140 εργασίες, 16 βιβλία, 4890 αναφορές, με πλούσια διοικητική εμπειρία ως πρώην μέλος Συμβουλίου Ιδρύματος, επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας ΟΠΑ και εμπειρία σε διεθνείς πιστοποιήσεις ως μέλος του Association of MBAs (AMBA).

Πηγή: zougla.gr