Διπλασιασμό της ανεργίας τον Ιούνιο προβλέπει η κυβέρνηση της Αυστραλίας


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Απριλίου 2020, 06:42

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας προβλέπει πλέον άνοδο του ποσοστού της ανεργίας κατά 5% το δεύτερο τρίμηνο, κάτι που σημαίνει ότι θα ανέλθει σε ποσοστό περί το 10%, εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας (13/4) το υπουργείο Προϋπολογισμού.

Η ανεργία υπολογιζόταν ότι έφθανε το 5,1% τον Φεβρουάριο, πριν ο νέος κορωνοϊός αρχίσει να εξαπλώνεται στο αχανές νησί-ήπειρο.

Συνολικά, 1,4 εκατ. κάτοικοι της Αυστραλίας αναμένεται να είναι άνεργοι τον Ιούνιο, κατά τη νέα κυβερνητική πρόβλεψη.

Για να αποτρέψει την εξάπλωση του κορωνοϊού, η κυβέρνηση της Αυστραλίας απαγόρευσε τα μη απολύτως απαραίτητα ταξίδια, έκλεισε τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα γήπεδα…

Εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη αυτή θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας στην Αυστραλία από το 1984. Η χώρα εξάλλου κινδυνεύει να γνωρίσει την πρώτη της ύφεση τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια.

Ο υπουργός Προϋπολογισμού Τζος Φράιντενμπεργκ τόνισε όμως ότι η οικονομική και κοινωνική κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη εάν η κυβέρνηση δεν είχε αποδεσμεύσει ποσό ύψους 76 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις η δραστηριότητα των οποίων πλήττεται να καλύψουν το μισθολογικό κόστος τους, στο πλαίσιο του προγράμματος που βαπτίστηκε JobKeeper.

«Αν δεν είχαν δοθεί τα 130 δισ. δολάρια Αυστραλίας του JobKeeper, το υπουργείο εκτιμά ότι η ανεργία θα αυξανόταν πέντε μονάδες επιπλέον και θα έφθανε περί το 15%», τόνισε, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

«Πάνω από 800.000 επιχειρήσεις» έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, κάτι που «θα επιτρέψει στην οικονομία να ανακάμψει ταχύτερα μόλις περάσουμε στην άλλη πλευρά της κρίσης», πρόσθεσε.

Στην Αυστραλία καταγράφονταν ως χθες 61 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου σχεδόν 6.400 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ωστόσο ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μειώνεται τις τελευταίες ημέρες.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Απριλίου 2020, 06:42

Πηγή: zougla.gr