«Ανήθικη» η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020, 02:50

Η πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία Μαρί Γιοβάνοβιτς, η ανάκληση της οποίας αποτέλεσε θέμα στη δίκη για την καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εκτίμησε την Τετάρτη ότι η εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον είναι «ανήθικη».

Η Γιοβάνοβιτς έκανε τα σχόλια αυτά στη διάρκεια ομιλίας της στο Georgetown, όπου έλαβε ένα βραβείο που απομένει το ινστιτούτο διπλωματίας του πανεπιστημίου με το οποίο στο παρελθόν έχουν τιμηθεί η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ και ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Άναν.

«Αυτή τη στιγμή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποτελεί πρόβλημα», εκτίμησε. «Τα βασικά του ηγετικά στελέχη δεν έχουν πολιτικό όραμα, ηθική διαύγεια και ηγετικές ικανότητες».

«Για να μιλήσουμε ειλικρινά μια ανήθικη εξωτερική πολιτική που προκαλεί σύγχυση στους συμμάχους μας και η οποία αντικαθιστά την εμπιστοσύνη με απειλές, φόβο και σύγχυση δεν μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα», εκτίμησε η πρώην πρέσβης.

«Κάποια στιγμή αυτό που κάποτε θεωρούνταν αδιανόητο θα γίνει αναπόφευκτο: οι σύμμαχοί μας, που έχουν το ίδιο δικαίωμα να ενεργούν προς το συμφέρον τους όσο κι εμείς, θα αναζητήσουν πιο αξιόπιστους εταίρους, εταίρους τα συμφέροντα των οποίων ίσως να μην συμβαδίζουν με τα δικά μας», τόνισε η Γιοβάνοβιτς.

Ζήτησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αναπτύξει μια πιο στενή σχέση με το Κογκρέσο, να προσφέρει καλύτερη πληροφόρηση στους διπλωμάτες και να λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την ανάγκη της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης.

Καναδικής καταγωγής η Γιοβάνοβιτς πριν την Ουκρανία έχει διατελέσει πρέσβης στην Αρμενία και το Κιργιστάν.

Ο Τραμπ την είχε επικρίνει το καλοκαίρι του 2019 στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στη συνέχεια η Γιοβάνοβιτς κατέθεσε εναντίον του Τραμπ στη Βουλή των Αντιπροσώπων.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020, 02:50

Πηγή: zougla.gr