Αυτονόητο να αποχωρήσω στις προκλήσεις Ερντογάν για την Ελλάδα«Από τη στιγμή που ο κ. Ερντογάν άρχισε να αναφέρεται σε θέματα άσχετα με τα εγκαίνια του αγωγού και με προκλητικό τρόπο για την Ελλάδα, θεώρησα αυτονόητο ότι έπρεπε να αποχωρήσω». Με τον τρόπο αυτόν αιτιολόγησε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, την αποχώρησή του από την αίθουσα όπου μιλούσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι οι νέες αυτές επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έγιναν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου TANAP στην Αδριανούπολη και έρχονται λίγες ώρες μετά το τελεσίγραφο του ελληνικού ΥΠΕΞ προς τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στην εν λόγω συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο, άφησε σαφείς αιχμές κατά της Ελλάδας. 

«Δεν μπορώ να πω ότι το ανέμενα. Το θεωρούσα ως ένα πιθανό ενδεχόμενο. Προετοιμασμένος ήμουν. Εγώ είχα πάει ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης για ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα: τον αγωγό TANAP ο οποίος θα συνδεθεί με τον αγωγό TAP. Άρα, είχαμε λόγο να είμαστε παρόντες στα εγκαίνια», είπε ο υφυπουργός.

Σε ερώτηση εάν επικοινώνησε με την Αθήνα πριν αποχωρήσει, ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Εκείνη τη στιγμή δεν επικοινώνησα. Είχαμε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο, αλλά δεν το θεωρούσαμε δεδομένο. Εάν το θεωρούσαμε δεδομένο, δεν θα πηγαίναμε».

Ο υφυπουργός εξήγησε πως την ώρα που η ελληνική αντιπροσωπεία αποχωρούσε, οι Τούρκοι διοργανωτές τον ρώτησαν τι συμβαίνει. «Με ρωτούσαν και τους είπα ότι μετά από αυτά που ανέφερε ο κ. Ερντογάν, δε μπορώ να μείνω και αποχωρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2019, 21:54

Πηγή: zougla.gr