Η ΖΕΤΤΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΕΡΩΤΗΣΗ στον ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΙΚΙΛΙΑ για τις ΚΙΝΗΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

Κατάθεση Κοινοβουλευτικής Ερώτησης από τη Βουλευτή Ν. Μαγνησίας της ΝΔ, κας Ζέττας Μ. Μακρή, με θέμα την αναστολή της λειτουργίας των Κινητών Μονάδων της 5ης ΥΠΕ.

Η Βουλευτής Ν. Μαγνησίας της ΝΔ, κα Ζέττα Μ. Μακρή, κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, σχετικά με την αναστολή της λειτουργίας των Κινητών Μονάδων της 5ης ΥΠΕ, όπως προκύπτει από το με αρ. πρωτ.: 69661/23-09-2019 έγγραφο του Διοικητή της.

Συγκεκριμένα, η πιλοτική υλοποίηση του προγράμματος της προμήθειας και της λειτουργίας των Κινητών Μονάδων, η οποία αριθμεί πλέον περίοδο οκτώ ετών, στην Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας έχει διττό στόχο.

Καταρχήν, σκοπό έχει την υποστήριξη της υγείας των κατοίκων των συγκεκριμένων Περιφερειών και ειδικότερα εκείνων που ανήκουν στις  ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αλλά και εκείνων που διαβιούν στις ορεινές, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.

Παράλληλα, ευαισθητοποιεί τοπικούς πληθυσμούς, τους οποίους κινητοποιεί και προκαλεί το ενδιαφέρον τους για θέματα πρόληψης της υγείας τους. Είναι αυτονόητο, ότι η εφαρμογή των προληπτικών ελέγχων και των επακόλουθων διαγνώσεων συμβάλλουν, αφενός στη μείωση της θνησιμότητας και, αφετέρου στη μείωση του κόστους θεραπείας μορφών καρκίνου, όπως αυτού του πνεύμονα και του μαστού.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναφερθεί ότι στα 8 χρόνια λειτουργίας τους, οι κινητές μονάδες έχουν επιτελέσει εξαιρετικά σημαντικό και ουσιαστικό ιατρικό και κοινωνικό έργο αφού έχουν πραγματοποιήσει συνολικά: 16.111 μαστογραφίες, 186.937 μικροβιολογικές εξετάσεις σε 16.585 άτομα, εξετάσεις για οστεοπόρωση σε 24.907 άτομα και εξετάσεις για σπιρομέτρηση σε 9.725 άτομα, ενώ 182 άτομα έχουν εξετασθεί από ουρολόγο και, τέλος, 495 άτομα έχουν εξετασθεί για ανεύρυσμα  κοιλιακής αορτής και περιφερειακών αγγείων.

Δεδομένου ότι το ζήτημα της αναστολής λειτουργίας των κινητών μονάδων είναι εξαιρετικά σημαντικό και ευαίσθητο αφού έχει ως αποτέλεσμα να αναστέλλεται η εύκολη πρόσβαση των πολιτών για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων και εξετάσεων, ιδίως εκείνων που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και εκείνων που διαβιούν σε απομακρυσμένες περιοχές, η  Πολιτεία έχει θεμελιώδη υποχρέωση να εξασφαλίζει τα μέσα και τους πυλώνες κοινωνικής συνοχής για τη δημόσια υγεία αλλά και για την πρόληψη της υγείας των πολιτών της προκειμένου να διασφαλισθεί η συνταγματικά κατοχυρωμένη ίση μεταχείριση προς όλους.