ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ! ΜΕ ΚΛΑΡΙΝΑ το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ στον ΓΙΩΡΓΟ ΤΖΑΜΑΡΑ – ΡΑΓΙΣΑΝ ΚΑΡΔΙΕΣ στο ΜΟΙΡΟΛΟΙ της ΦΙΛΙΩΣ ΠΥΡΓΑΚΗ (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Σε ηλικία 83 ετών, έφυγε από την ζωή, το βράδυ του Σαββάτου 14/9/2019, ο Γιώργος Τζαμάρας, ένας από τους πιο καταξιωμένους τραγουδιστές της Ελλάδας στο παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι.

Το απόγευμα  της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε η εξόδιος ακολουθία  στον Άγιο Αθανάσιο στα Γαλανέικα Λαμίας.

Η οικογένειά του, συγγενείς, φίλοι και άνθρωποι που τον γνώριζαν μέσα από το μουσικό του έργο, ήταν όλοι εκεί, για το «ύστατο χαίρε» στον πρωτομάστορα του Ρουμελιωτικου Δημοτικού Τραγουδιού.

Ο Γιώργος Τζαμαρας οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία υπό τον ήχο του κλαρίνου και με τραγούδια από συγγενείς, φίλους και καταξιωμένους καλλιτέχνες του δημοτικού τραγουδιού που έδωσαν άπαντες το παρών…

Ποιος ήταν ο Γιώργος Τζαμαρας

Ο Γιώργος Τζαμάρας γεννήθηκε το 1936 σ’ ένα μικρό χωριό του Νομού Φθιώτιδας στην περιοχή του Δομοκού ,το χωριό ονομάζεται Μαντασιά . Το κίνητρο γιά να ασχοληθεί ο Γιώργος Τζαμάρας με το δημοτικό τραγούδι να το αγαπήσει κ.λ.π , ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός του Κώστας (έχει φύγει από την ζωή πολλά χρόνια τώρα)που έπαιζε κλαρίνο.Ο Γιώργος Τζαμάρας δειλά-δειλά ξεκίνησε με μιά κιθάρα και αργότερα με ένα ακορντεόν ,τραγουδώντας συγχρόνως, να πηγαίνει στα τοπικά πανηγύρια και σε γάμους με τον αδελφό του.Σε κάποια από τις δουλειές αυτές έτυχε να τον ακούσει ο αξέχαστος Παναγιώτης Κοκοντίνης ο πολύ μεγάλος αυτός Βοιωτός κλαρινίστας και τον παρότρυνε να κατέβει στην Αθήνα να ηχογραφήσει ένα δισκάκι. ΄Ετσι κι έγινε ,το νερό μπαίνει πλέον στο αυλάκι και στα 1961 ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι “Τα ορφανά δεν χαίρονται” σε μουσική του Βασίλη Σούκα και στίχους του Γιώργου Πολύζου. Οι δισκογραφικές εταιρείες που θα συνεργαστεί ο καλλιτέχνης είναι η music box και αργότερα η general music.

Ηχογράφησε συνολικά 400 περίπου τραγούδια, αρκετά από τα οποία έγιναν επιτυχίες.

Δούλεψε σε όλα σχεδόν τα κέντρα της Αθήνας που πρόσφεραν δημοτική μουσική και συνεργάστηκε με όλους τους μουσικούς και τραγουδιστές της παραδοσιακής ορχήστρας. Για κάποιο διάστημα τραγούδησε και στη Θεσσαλονίκη.

Η ταφή του έγινε  στο κοιμητήριο της Αγίας Παρασκευής στην Ταράτσα Λαμίας.