«Παλεύω για τη δημοκρατία στην Τουρκία»Ο Εκρέμ Ιμάμογλου από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP, ο οποίος στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου αναδείχθηκε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και τώρα, μετά την ακύρωση το εκλογικού αποτελέσματος, είναι και πάλι υποψήφιος στην επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας στις 23 Ιουνίου, παραχώρησε συνέντευξη στο τουρκικό πρόγραμμα της Deutsche Welle. Ο ίδιος αποκάλεσε την πολιτική μάχη που δίνει το τελευταίο διάστημα ως μια «ευρύτερη μάχη για τη δημοκρατία» στη χώρα και υπόσχεται στους ψηφοφόρους ότι θα ξανακερδίσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου κέρδισε τις εκλογές της 31ης Μαρτίου με μικρή διαφορά από τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος AKP και πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος είχε τη σαφή υποστήριξη του Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας έκρινε ότι οι εκλογές θα πρέπει να επαναληφθούν, έπειτα από προσφυγή του AKP για «παρατυπίες» στην εκλογική διαδικασία.

«Οι Τούρκοι αγαπούν την ελευθερία»

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος του Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί ένδειξη «δικτατορίας», ο Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε στην DW: «Χρησιμοποιώντας τον όρο δικτατορία, παίζει κάποιος το παιχνίδι συγκεκριμένων ανθρώπων. Οι Τούρκοι αγαπούν την ελευθερία. Δεν θα επιτρέψουν ποτέ έναν απολυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης. Εάν σε αυτήν τη χώρα υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας, όλοι μας είμαστε υπεύθυνοι για αυτό. Ίσως να έχουμε αποτύχει σε κάποια θέματα. Αυτήν τη στιγμή μάχομαι για τη δημοκρατία. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε στην Τουρκία τους όρους »δικτατορία» και »απολυταρχία»».

Σίγουρο είναι, πάντως, ότι τελευταία ο Εκρέμ Ιμάμογλου έχει γίνει σύμβολο της δημοκρατίας στην τουρκική πολιτική. «Αισθάνομαι ευθύνη, μεγάλη ευθύνη» ανέφερε στην DW προσθέτοντας: «Ενδιαφέρομαι πολύ για το τι θα πω και τι θα κάνω. Γιατί δεν θέλω να απογοητεύσω τον κόσμο ή να διαψεύσω τις ελπίδες τους. Θέλω να δουν πόσο όμορφη είναι αυτή η χώρα και τι ευκαιρίες τούς δίνει. Αλλά αυτό θα γίνει μόνο εάν δουλέψουμε μαζί. Χρειαζόμαστε καλή διακυβέρνηση για να αναδείξουμε την ομορφιά αυτής της χώρας».

Τι θα συμβεί, όμως, εάν στον επαναληπτικό γύρο χάσει από τον αντίπαλό του Μπιναλί Γιλντιρίμ; Θα αποδεχθεί την ήττα του; «Είμαι ο εκλεγμένος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Είμαι ήδη ο νικητής. Ως δήμαρχος εκπροσωπώ τη βούληση 16 εκατ. κατοίκων. Και δεν θα αποποιηθώ αυτήν την ευθύνη επειδή επτά μέλη της εκλογικής επιτροπής έλαβαν μια λανθασμένη απόφαση» επεσήμανε ο Εκρέμ Ιμάμογλου, δηλώνοντας στην DW ότι και στον επόμενο γύρο θα παλέψει για την επικράτηση. Ωστόσο, όπως ανέφερε κλείνοντας: «Αλλά αν το αποτέλεσμα δεν είναι υπέρ μας, πρέπει να το αποδεχθούμε. Όλο αυτό δεν αφορά μόνο την Κωνσταντινούπολη και τη δημαρχία. Είναι μια ευρύτερη μάχη για τη δημοκρατία. Εκλέχθηκα στις 31 Μαρτίου και θα ξαναεκλεγώ στις 23 Ιουνίου. Είμαι απολύτως σίγουρος».

Πηγή: DW


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019, 11:18

Πηγή: zougla.gr