«Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ των ΒΡΕΤΑΝΩΝ θέλει να ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ στην ΕΕ»

 

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019, 07:35

Σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή του Εργατικού Κόμματος, ο Μπεν Μπράντσο, βουλευτής και πρώην υπουργός, λέει ευθαρσώς ότι είναι αντίθετος στο Brexit. Άλλωστε ο ίδιος δηλώνει ένθερμος ευρωπαϊστής, έχει σπουδάσει στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ και μιλάει άψογα γερμανικά. Πολλά και εύλογα λοιπόν τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει, μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF). Πρώτο και καίριο ερώτημα: υπάρχουν ελπίδες για μία συμφωνία των Εργατικών με τη συντηρητική πρωθυπουργό Τερέζα Μέι σχετικά με το Brexit; «Το ελπίζω», λέει ο Μπεν Μπράντσο. «Και επίσης ελπίζω ότι θα βρούμε στο Κοινοβούλιο μία πλειοψηφία για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος. Προ ημερών χάσαμε για δώδεκα ψήφους και επιπλέον η ψηφοφορία δεν ήταν απολύτως ελεύθερη στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Εάν η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι αντιληφθεί ότι μόνο με νέο δημοψήφισμα θα περάσει μία συμφωνία από το Κοινοβούλιο, τότε πιστεύω ότι θα βρούμε την απαραίτητη πλειοψηφία. Πάντως η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών του Εργατικού Κόμματος δεν εγκρίνει συμφωνία εξόδου από την ΕΕ, στην οποία δεν θα προβλέπεται μία νέα προσφυγή στον λαό, μέσω δημοψηφίσματος».

Μπερδεμένα τα πράγματα λοιπόν, όχι μόνο στο Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι, αλλά και στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης. Θα προβάλει ο Τζέρεμι Κόρμπιν, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος ως προϋπόθεση για την περαιτέρω διακομματική συνεννόηση με την Τερέζα Μέι; Ο Μπεν Μπράντσο λέει ότι ακόμη κι αν δεν το κάνει ο Κόρμπιν θα το επιβάλουν οι βουλευτές του… Κατά τα άλλα βλέπει δύο εναλλακτικές λύσεις για το άμεσο μέλλον: είτε νέο δημοψήφισμα, είτε πρόωρες εκλογές, τις οποίες όμως θεωρεί «λιγότερο πιθανές». Αλλά τί λένε οι Βρετανοί πολίτες για όλα αυτά; «Εδώ όλες οι δημοσκοπήσεις μας δείχνουν ότι η πλειοψηφία θέλει νέο δημοψήφισμα», τονίζει ο βουλευτής των Εργατικών. «Για μένα θα ήταν απαράδεκτο να βγούμε από την ΕΕ, είτε με τη συγκεκριμένη συμφωνία, είτε με άλλη συμφωνία, και να μην έχει ερωτηθεί ο λαός για όλα αυτά».

«Δεν θα ρίξουν τη Μέι»

Για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η συναντίληψη με την αντιπολίτευση, αλλά και η συνεννόηση στο ίδιο της το κόμμα. Πολλοί βουλευτές των Συντηρητικών θέλουν να επισπεύσουν το Brexit, με ή χωρίς συμφωνία. Κάποιοι στις Βρυξέλλες διερωτώνται τί θα συμβεί, εάν οι φανατικοί ευρω-σκεπτικιστές «ρίξουν» την Τερέζα Μέι ή την αναγκάσουν να αποχωρήσει. Ο Μπεν Μπράντσο πιστεύει ότι αυτό είναι απίθανο. «Είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς οι hardliners των Συντηρητικών θα μπορούσαν να ρίξουν την Τερέζα Μέι. Το προσπάθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο με την πρόταση μομφής, δεν τους βγήκε και σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος πρέπει να περάσουν δώδεκα μήνες πριν το επιχειρήσουν και πάλι. Η ίδια η Τερέζα Μέι δήλωσε μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ ότι θέλει να παραμείνει μέχρι να περάσει μία συμφωνία από το Κοινοβούλιο. Δεν νομίζω λοιπόν ότι πρέπει να φοβάται κανείς στη Γερμανία ή οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη την πτώση της κυβέρνησης Μέι. Άλλωστε ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση δεν θα άλλαζαν οι συσχετισμοί στο Κοινοβούλιο. Όσο για τις πρόωρες εκλογές, οι Συντηρητικοί σίγουρα δεν τις θέλουν, γιατί όλες οι δημοσκοπήσεις μας δείχνουν ότι το Εργατικό Κόμμα θα κέρδιζε με μεγάλη διαφορά».

Με πληροφορίες από DW

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019, 07:35

Πηγή: zougla.gr