10ετές ΟΜΟΛΟΓΟ: Μεγάλη ΖΗΤΗΣΗ, πάνω από 10 δισ. οι προσφορές -ΕΠΙΤΟΚΙΟ στο 3,90%

 

Θετική έκπληξη είναι ακόμα και για το οικονομικό επιτελείο το 10ετές ομόλογο. Η ζήτηση είναι μεγάλη, ξεπερνάει τα 10 δισ. ευρώ και μετά την πρώτη ώρα, λόγω της ισχυρής ζήτησης, το επιτόκιο υποχώρησε στο 3,90% με 4%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, το 10ετές ομόλογο θα έχει λήξη 12 Μαρτίου 2029 και υπόκειται στο αγγλικό δίκαιο, ενώ όπως έγινε γνωστό από χθες, ανάδοχοι της έκδοσης ορίστηκαν οι BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές, μία ώρα μετά το άνοιγμα του βιβλίου ξεπερνούσαν τα 10 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό που θα αντλήσει το ελληνικό δημόσιο θα διαμορφωθεί κοντά στα επίπεδα της έκδοσης του 5ετούς, στα 2 με 3 δισ. ευρώ, ανάλογα με την ζήτηση.

Όπως επισημαίνουν οι οικονομικοί αναλυτές, η Ελλάδα εκμεταλλεύεται το θετικό μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί στην αγορά, καθώς και το «μπόνους» της διπλής αναβάθμισης της Moody’s την Παρασκευή, ενώ οι πολιτικές εξελίξεις και η επικείμενη πολιτική αλλαγή βοηθά τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα επιτυχίας του ομολόγου και δεσμεύτηκε να φέρει τη χώρα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας μέσα σε 18 μήνες, σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές.

«Ελπιζω ειλικρινά το 10ετές ομόλογο να είναι επιτυχές. Γεγονός παραμένει ότι οι αγορές προεξοφλούν πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα. Η προσεχής κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα φέρει τη χώρα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας εντός 18 μηνών», έγραψε στο Twitter.

Πηγή: iefimerida.gr