ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Roots του Χρηματιστηρίου Αθηνών στηρίζει τις ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ στην ΕΛΛΑΔΑ

 

Ξεκίνησαν ήδη οι αιτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα για την ένταξη στο πρόγραμμα Roots, που υλοποιεί το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στην Ελληνική κεφαλαιαγορά, ως μία εναλλακτική πρόταση για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, και στο πλαίσιο πάνελ με τίτλο «Enhancing SMEs Access to Capital Markets».

Στο πάνελ συμμετείχε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στάθης Γιαννακίδης, η δικηγόρος κ. Σοφία Νικολάου, το στέλεχος του Χρηματιστηρίου κ. Τάνια Μπιζούμη και η πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας (GFCC) κ. Deborah Wince-Smith, ενώ το συντονισμό έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, κ. Αθανάσιος Σαββάκης.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Η έναρξη του προγράμματος Roots ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ διεξάγεται με τη συνεργασία του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας (GFCC) και του υπουργείου Εξωτερικών.

Το πρόγραμμα υποστηρίζουν κορυφαίες επιχειρήσεις, οι οποίες καθοδηγούν τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα ΜμΕ στην προετοιμασία και επικοινωνία της επενδυτικής τους πρότασης. Ειδικότερα, οι εταιρείες που θα επιλεγούν για συμμετοχή στο πρόγραμμα Roots, αφού περάσουν τη διαδικασία αξιολόγησης, θα αποκτήσουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις δικτύωσης.

Οι Mentors και οι Investment Advisors, αξιοποιώντας την εμπειρία, το κύρος και τους πόρους τους και μεταλαμπαδεύοντας βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, θα βοηθήσουν τις εταιρείες να αναπτύξουν τα παραδοτέα του προγράμματος (Business Plan, Financial Structure) και να εξοικειωθούν με διαφορετικά χρηματοπιστωτικά εργαλεία της Ελληνικής κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να φτάσουν στο σημείο της επενδυτικής ετοιμότητας (Investment Proposal).

Το ρόλο του Mentor και του Investment Advisor αναλαμβάνουν έμπειρα στελέχη από τους Advisory Partners, και κορυφαίες Ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες που στηρίζουν το πρόγραμμα ως Corporate Champions. Στην παρούσα φάση, οι Roots Corporate Champions που στηρίζουν το πρόγραμμα είναι οι εταιρείες EΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ΤΕΜΕΣ, ΤΙΤΑΝ και ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, και οι Roots Advisory Partners είναι οι εταιρείες GRANT THORNTON και DELOITTE. Τις εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος υποστηρίζουν έμπειροι συνεργάτες όπως, η Ελληνική Ένωση CFA, το Global Competitiveness Academy (GCA) και το Arizona State University.

Σε αυτό το περιβάλλον και στο πλαίσιο της επίτευξης ενός κοινού στόχου, έρχεται να προστεθεί και η συνεργασία του ΧΑ με την EBRD, για την έναρξη του προγράμματος SME Pre-Listing Support Programme, με στόχο την υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά την προετοιμασία τους για εισαγωγή στο ΧΑ, είτε με έκδοση νέων μετοχών ή εταιρικών ομολόγων, μέσω δημόσιας προσφοράς.

Συγκεκριμένα, με την υποστήριξη του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, μέσω του Ταμείου Τεχνικής Συνεργασίας της ΕBRD, οι ΜμΕ που θα συμμετέχουν στο SME Pre-Listing Support Programme, θα αποκτήσουν πρόσβαση σε εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες για την προετοιμασία της εισαγωγής τους στη χρηματιστηριακή αγορά (ενδεικτικά προσαρμογή σε διεθνή λογιστικά πρότυπα, υιοθέτηση/ βελτίωση εταιρικής διακυβέρνησης, οργανωτική αναδιάρθρωση).

Μέσω των εν λόγω προγραμμάτων, δημιουργείται ένα περιβάλλον ενίσχυσης της Ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με δυνατότητα υποστήριξης ΜμΕ σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης και με διαφορετικές ανάγκες χρηματοδότησης και πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες για συνέργειες. Το εν λόγω περιβάλλον, αξίζει να αξιοποιηθεί στο έπακρο, τόσο από τις ενδιαφερόμενες ΜμΕ, όσο και από το ευρύτερο οικοσύστημα που θα κληθεί να τις υποστηρίξει.

Παράλληλα, επιδιώκεται η ενδυνάμωση του οικοσυστήματος της Ελληνικής κεφαλαιαγοράς και η αξιοποίηση της δυναμικά διαμορφούμενης ευρωπαϊκής τάσης, για χρηματοδότηση του νέου ανταγωνιστικού παραγωγικού ιστού, μέσω των κεφαλαιαγορών.

Οι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα Roots και στο SME Pre-Listing Support Programme υποβάλλονται μέσω της ιστοσελίδας του προγράμματος.

Πηγή: iefimerida.gr