ΣTEIT NTIPARTMENT: Προβληματικά τα ANΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ στην ΕΛΛΑΔΑ -Για φυλακές, ΑΜΕΑ, ΛΟΑΤΚΙ

 

Τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στην Ελλάδα, αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταγράφει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ετήσια έκθεσή του.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι παραμένουν προβλήματα σε φυλακές, χώρους για πρόσφυγες, αλλά και σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. «Η κυβέρνηση έκανε βήματα για τη διερεύνηση, δίωξη και τιμωρία αξιωματούχων που παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, είτε στα σώματα ασφαλείας, είτε σε άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες», αναφέρει στην εισαγωγή η έκθεση.

Παρόλα αυτά, στη συνέχεια το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταγράφει τα προβλήματα που υπάρχουν ακόμη. «Υπάρχουν αναφορές ότι η αστυνομία κακομεταχειρίστηκε και κακοποίησε παράτυπους μετανάστες, αιτούντες άσυλο, διαδηλωτές και Ρομά», επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Οι συνθήκες στις φυλακές  

Οι συνθήκες σε φυλακές και κέντρα κράτησης δεν πληρούν πάντα τα εθνικά ή διεθνή κριτήρια, επισημαίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τα προβλήματα περιλαμβάνουν σοβαρή υπερπληρότητα, ανεπαρκή ασφάλεια, έλλειψη πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη, ανεπαρκή πρόσβαση σε φαγητό και εγκαταστάσεις υγιεινής, ανεπαρκείς προμήθειες π.χ. για κουβέρτες, ρουχισμό και είδη υγιεινής. Υπάρχουν καταγγελίες για κακομεταχείριση από την αστυνομία και σωματική και λεκτική βία εναντίον προσφύγων και μεταναστών, ανάμεσά τους ανήλικοι, σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης, αναφέρει ακόμη η έκθεση.

Η παρατεταμένη προφυλάκιση- εξαιτίας του γεγονότος ότι τα δικαστήρια είναι υποστελεχωμένα και δέχονται υπερβολικό βάρος- παραμένει ένα πρόβλημα, επισημαίνει ακόμη.

Ατιμωρησία για τη διαφθορά

Ο νόμος προβλέπει ποινές για διεφθαρμένους αξιωματούχους, αλλά η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει πάντα αποτελεσματικά τον νόμο, σημειώνει ακόμη η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Αξιωματούχοι μερικές φορές εμπλέκονται σε πρακτικές διαφθοράς με ατιμωρησία. Παρότι παρατηρητές εκφράζουν ανησυχία για υψηλά επίπεδα διαφθοράς, το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. έκανε λόγο για μείωση κατά 8,5% των καταγγελιών για διαφθορά που έγιναν το 2017, σε σύγκριση με το 2016. Οι φορείς που έχουν αναλάβει την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτούνται», επισημαίνεται.

Ανεπαρκής πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες

Η έκθεση κάνει αναφορές και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες στην Ελλάδα. Επισημαίνει ότι παραμένει ανεπαρκής η πρόσβασή τους σε δημόσια κτίρια, μέσα μεταφοράς και δημόσιους χώρους, παρότι η νομοθεσία ορίζει ότι θα έπρεπε π.χ. να υπάρχουν ράμπες. Ακόμη, σημειώνεται ότι παρότι ο νόμος επιτρέπει τους σκύλους- συνοδούς να μπαίνουν μαζί με τυφλούς ανθρώπους σε όλες τις συγκοινωνίες και τα καταστήματα εστίασης, περιστασιακά αναφέρονται προβλήματα.

Βία εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ

Ακόμη, η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι ακτιβιστές καταγγέλλουν πως οι αρχές δεν κινητοποιούνται πάντα για τη διερεύνηση περιστατικών βίας εναντίον μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, όπως και ότι τα θύματα διστάζουν να αναφέρουν τέτοια περιστατικά στις αρχές, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης. «Η βία εναντίον μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας παρέμεινε πρόβλημα και η κοινωνικές διακρίσεις και η παρενόχληση είναι διαδεδομένη, παρά τις βελτιώσεις στο νομικό πλαίσιο που προστατεύει τέτοια άτομα», αναφέρει η έκθεση, που σημειώνει ότι ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες και μετανάστες κατήγγειλαν βιασμούς, σωματική βία και διακρίσεις από άλλους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά αναφέρουν ότι οι αρχές και οι ΜΚΟ δεν ερεύνησαν επαρκώς αυτά τα εγκλήματα.

Τέλος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι η αντισημιτική ρητορική παραμένει πρόβλημα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον εξτρεμιστικό Τύπο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα blog. Ακόμη, η έκθεση σημειώνει τους βανδαλισμούς μνημείων του Ολοκαυτώματος.

Πηγή: iEfimerida.gr