ΠΡΟΚΛΗΣΗ από το ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ -ΝΑ διδάσκονται τα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ» στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

Προκαλεί το Ουράνιο Τόξο, το περιθωριακό κόμμα της Φλώρινας που υποστηρίζει μια δήθεν μακεδονική μειονότητα, αφού ζητά να διδάσκονται τα μακεδονικά στο Πανεπιστήμιο.

Είναι η δεύτερη πρόκληση στην οποία προχωράρει το Ουράνιο τόξο, αφού είχε προηγηθεί επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με αίτημα να γίνεται η λειτουργία στην μακεδονική. Τώρα το Ουράνιο Τόξο, που στις εκλογές παίρνει μερικές εκατοντάδες ψήφους στην περιοχή της Φλώρινας, προκαλεί και πάλι και με επιστολή που έστειλε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ζητάει να εισαχθεί στο πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου η διδασκαλία της «μακεδονικής». Σημειώνοντας ότι με την Συμφωνία των Πρεσπών – όπως την αναφέρει- κλείνει η εκκρεμότητα με την ονομασία της χώρας, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζεται επισήμως η εθνικότητα των κατοίκων της και η γλώσσα τους. Συνεπώς θα πρέπει να διδάσκεται και η γλώσσα, αφού όπως υποστηρίζουν ομιλείται και στην γειτονική χώρα και στην Βόρειο Ελλάδα!

Η επιστολή του «Ουράνιου Τόξου» προς το Πανεπιστήμιου Μακεδονίας έχει ως εξής:
«Προς:
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών
Εγνατίας 156 – Θεσσαλονίκη
ΤΚ 546 36

Υπ.: Πρύτανη, Στέλιου Κατρανίδη
και Προέδρου, Χάρρυ Παπαπανάγο

Αξιότιμοι κύριοι,

Με την επικύρωση της Συμφωνίας της Πρέσπας κλείνει μια μακρά περίοδος διαμάχης σχετικά με την ονομασία της γειτονικής μας χώρας, την εθνικότητα των κατοίκων της καθώς επίσης και τη μακεδονική γλώσσα που πλέον είναι επισήμως αναγνωρισμένη με αυτό το όνομα και από τη χώρα μας.

Με δεδομένο ότι ένας από τους σκοπούς του Τμήματος είναι η προαγωγή και η γνώση της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού των χωρών των Βαλκανίων σε πανεπιστημιακό επίπεδο, είναι εύλογο αυτό να συμπεριλαμβάνει και την άμεση γειτονιά μας. Θα θέλαμε λοιπόν να σας ζητήσουμε την εισαγωγή της σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας, όπως αυτή ομιλείται τόσο στη γειτονική μας χώρα όσο και στην Βόρεια Ελλάδα, στο πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος.

Μια τέτοια κίνηση θα δώσει νέες δυνατότητες και ευκαιρίες τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και σε όλους όσους ομιλούν την μακεδονική γλώσσα ως μητρική ή ως δεύτερη γλώσσα ώστε να μπορέσουν επιτέλους να την σπουδάσουν σε πανεπιστημιακό επίπεδο.
Παράλληλα, θα δείξει με τον πλέον πειστικό τρόπο ότι η δέσμευσή σας για ένα Τμήμα εξωστρεφές, που θα αλληλεπιδρά με την κοινωνία και θα ενισχύει την επιστημονική έρευνα με κοινωνική ευαισθησία και χωρίς αποκλεισμούς είναι ουσιαστική και όχι ένα απλό σχήμα λόγου.

Θα συμφωνείτε φανταζόσαστε ότι το Πανεπιστήμιο θα πρέπει όχι μόνο να προηγείται των κοινωνικών εξελίξεων αλλά και να τις διαμορφώνει με ανεξάρτητη, τολμηρή και καινοτόμα γνώση και όχι να είναι ουραγός αναπαράγοντας στείρα εθνικά στερεότυπα.

Περιμένοντας την θετική σας ανταπόκριση, παραμένουμε στην διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστείτε αναφορικά με τις πρακτικές λεπτομέρειες υλοποίησης ενός τέτοιου βήματος.

Πηγή: iEfimerida.gr