Ιταλία: Και ξαφνικά γέμισαν οι δρόμοι τόνους πορτοκάλια -Το έθιμο από τον Μεσαίωνα [εικόνες & βίντεο]

Με τη «Μάχη των Πορτοκαλιών» άνοιξε η αυλαία του καρναβαλιού στην πόλη Ιβρεά, της βόρειας Ιταλίας εκεί όπου οι δρόμοι γέμισαν με πάνω από 500 τόνους πορτοκάλια.

Κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης αναβίωσαν το έθιμο που έχει τις ρίζες του πίσω στο μεσαίωνα, με ανάλογα κοστούμια και ρίψη πορτοκαλιών, που άφησε τους δρόμους γεμάτους φλούδες και μυρωδιές.

Σύμφωνα με το θρύλο που έχει τις ρίζες του πίσω στον 12ο αιώνα, η Βιολέτα, κόρη ενός ντόπιου μυλωνά ήταν δεσμευμένη να περάσει τη νύχτα του γάμου της στην πόλη με τον άρχοντα του Διαβόλου. Για να σώσει την τιμή της, αποκεφάλισε τον τύραννο και απελευθέρωσε την πόλη.

Η μάχη με τα πορτοκάλια μεταξύ των δύο ομάδων διαχωρίζει τους «ευγενείς» από τους «κοινούς» και τα πορτοκάλια υποδηλώνουν το κεφάλι του τύραννου.

Από το Β ’Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα το έθιμο σημαίνει την αρχή του καρναβαλιού, ενώ κάθε χρόνο υπολογίζεται πως περίπου 500 τόνοι πορτοκαλιών φτάνουν στην περιοχή για αυτήν τη χρήση.

Με τόνους πορτοκαλιών να καταφτάνουν από την Σικελία αποκλειστικά για την περίσταση, το έθιμο ξεκίνησε από την εποχή της φεουδαρχίας τιμώντας την ιστορία της κοπέλας, η οποία ξεσήκωσε τους συμπολίτες κατά του τοπικού άρχοντα, αντιδρώντας στο δικαίωμα της πρώτης νύχτας

Έτσι, όπως τότε οι κάτοικοι της Ιβρέα αντιμετώπισαν με πέτρες τους μαχητές και τα άρματα του τοπικού τυράννου, τώρα μάχονται μεταξύ τους με πορτοκάλια!Πηγή: iefimerida.gr