Η ώρα της κρίσης πλησιάζει για τον Ορμπαν – Ξεκίνησε η διαδικασία αποπομπής από το ΕΛΚ

Η ώρα της κρίσης πλησιάζει για το ακροδεξιό κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν καθώς στις 20 Μαρτίου αναμένεται να τεθεί προς ψηφοφορία το θέμα της αποπομπής του από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα .

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ΕΛΚ τουλάχιστον 12 κόμματα της παράταξης της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς από εννέα κράτη-μέλη απηύθυναν επιστολές στην ηγεσία του αξιώνοντας να διεξαχθεί ψηφοφορία. Με βάσει τον κανονισμό του ΕΛΚ, εξήγησε, χρειαζόταν να ζητήσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία επτά κόμματα από πέντε χώρες για να κινηθεί.

Το ΕΛΚ δέχεται ολοένα εντονότερες πιέσεις να αποπέμψει το Φίντες του Όρμπαν, καθώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός κλιμάκωσε το τελευταίο διάστημα τη βεντέτα του με κορυφαία στελέχη της ΕΕ, ιδίως με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η ηγετική ομάδα του ΕΛΚ πρόκειται να συνεδριάσει την 20ή Μαρτίου. Μια ακόμη πηγή προσκείμενη σε αυτή την πολιτική ομάδα ανέφερε ότι είναι «αποφασισμένη να ληφθεί απόφαση» εκείνη την ημέρα.

Ωστόσο, ενδέχεται να αποφασίσει απλά να αναστείλει τη συμμετοχή του Φίντες και να ορίσει σειρά προϋποθέσεων προκειμένου το κόμμα του Όρμπαν να επανενταχθεί, αντί να το αποπέμψει.

Στην περίπτωση που το ΕΛΚ αποφασίσει να διώξει το Φίντες, θα δει τις έδρες του να μειώνονται στο ΕΚ, όπου είναι πάντως κυρίαρχη παράταξη.

Επί σχεδόν δύο εβδομάδες, αφίσες με τα πρόσωπα του Γιούνκερ και του γεννημένου στην Ουγγαρία δισεκατομμυριούχου αμερικανού επενδυτή Τζορτζ Σόρος βρίσκονται σε δημόσιους χώρους σε όλη την Ουγγαρία. Οι λεζάντες αφήνουν να εννοηθεί ότι οι δύο άνδρες προωθούν την παράτυπη μετανάστευση στην Ευρώπη. Η Κομισιόν απέρριψε τον ισχυρισμό και στηλίτευσε αυτή την εκστρατεία.

Το Σάββατο, ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η καμπάνια αυτή θα τερματιστεί τη 15η Μαρτίου, αλλά σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την επομένη, ο Όρμπαν ανήγγειλε ότι θα αρχίσει νέα εκστρατεία, με άλλον στόχο: τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Το ενδεχόμενο αποκλεισμού του Φίντες προβληματίζει πάντως τον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον Γερμανό υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, εάν η πολιτική ομάδα αυτή επικρατήσει όπως προβλέπουν πολλοί στις ευρωεκλογές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο Βέμπερ τόνισε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel την Παρασκευή πως η αποπομπή του Φίντες είναι απλά «μία» από τις «επιλογές πάνω στο τραπέζι».Πηγή: iefimerida.gr