ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ με ΠΛΑΚΑΤ από ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ για το επίδομα ΣΤΕΓΗΣ [εικόνες & βίντεο]

 

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα πραγματοποιούν αυτή την ώρα πρόσφυγες, μετανάστες, μέλη αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών συλλογικοτήτων.

Ο λόγος της διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ελληνικής κυβέρνησης για έξωση οικογενειών προσφύγων, που ζουν το τελευταίο διάστημα σε σπίτια που νοικιάζει για αυτόν τον σκοπό η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Θα ακολουθήσει πορεία προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους πρόσφυγες και τους αλληλέγγυους να κρατούν πανό και πλακάτ που μεταξύ άλλων αναγράφουν “Η κατοικία δεν είναι προνόμιο είναι δικαίωμα”, στα ελληνικά, αραβικά και αγγλικά.

Όπως εξηγούν οι περίπου 50 συμμετέχοντες της σημερινής κινητοποίησης στο Σύνταγμα, σε πρώτη φάση θα εκδιωχθούν 600 πρόσφυγες μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ παράλληλα διακόπτεται και η χρηματοδότηση τους.

Υποστηριζουν ότι “η ενημέρωση που τους παρέχεται από τους δήμους, την Ύπατη Αρμοστεία και τις ΜΚΟ, αποκαλύπτει ότι καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για το μέλλον τους, κανένας σχεδιασμός, καμία ενέργεια που θα τους υποστηρίξει σε μια πορεία ένταξης”.

“Το ακόμα πιο προβληματικό και εξοργιστικό είναι ότι ελάχιστα μέχρι τώρα είχαν γίνει με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και των υπόλοιπων φορέων για την ανάπτυξη ενταξιακής πολιτικής για αυτούς τους πληθυσμούς.

Το υπουργείο πετάει στο δρόμο αναγνωρισμένους πρόσφυγες την ίδια ώρα που ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο με βαρύγδουπο περιεχόμενο και τίτλο Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη.

Καμία φροντίδα για εργασία, για κέντρα κοινωνικής ένταξης, για μαθήματα εκμάθησης ελληνικών, για δραστηριότητες και ενημερώσεις που να ευνοούν την ένταξη αυτών των ανθρώπων στη γειτονιά που διαμένουν, σε δομές πρόνοιας και ανάπτυξης στο νέο κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο που έχουν βρεθεί.

Ακόμα και το αναφαίρετο δικαίωμα των ανηλίκων όλων των εθνικοτήτων στην δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση δεν υλοποιείται για την πλειοψηφία αυτών των παιδιών.

Η στέγαση, όπως και άλλες μορφές ένταξης και πρόνοιας αποτελούν υποχρέωση του κράτους, οι οποίες πρέπει να εκπληρώνονται χωρίς προγράμματα από την ΕΕ, τους μεσάζοντες και τις ΜΚΟ, για τους άστεγους, τους φτωχούς, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Παρόλα αυτά, η κυβερνητική και ‘ανθρωπιστική πολιτική’ συνεχίζει να βλέπει τους πρόσφυγες ως εχθρούς ή ως ‘δαπάνες’ της υλοποίησης σχετικών προγραμμάτων”, αναφέρεται στο κάλεσμα που εξέδωσαν σήμερα οι οργανώσεις που συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Βασικά αιτήματα τους είναι τα εξής: Κανένας πρόσφυγας και μετανάστης χωρίς πλήρες δικαίωμα στη στέγαση, την εργασία, τις μονάδες ψυχικής υγείας, φροντίδας και πρόνοιας.

Οι συνθήκες διαβίωσης προσφύγων να γίνουν αξιοπρεπείς. Όχι στην απομόνωση- γκετοποίηση τους.

Πλήρη και σταθερή στέγαση των προσφύγων σε κατοικίες μέσα στις πόλεις και τις γειτονιές μας.

Η στέγαση είναι θεμελιώδες δικαίωμα για όλους – ντόπιους, μετανάστες, πρόσφυγες. Κανένας πρόσφυγας και μετανάστης χωρίς στέγη. Η στέγαση όλων, είναι υποχρέωση του κράτους, η οποία πρέπει να εκπληρωθεί χωρίς προγράμματα από την ΕΕ, μεσάζοντες, ΜΚΟ κτλ.  Ελεύθερη πρόσβαση των προσφύγων στα δημόσια σχολεία στα πρωινά τμήματα.

Ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ έχουν παραταχθεί τόσο μπροστά στα γραφεία της ΕΕ όσο και στην αρχή της Ηρώδου Αττικού.

Η κυκλοφορία των οχημάτων επι της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας (στην άνοδο) διεξάγεται από μια λωρίδα.

Πηγή: iEfimerida.gr