ΑΥΤΟΣ είναι ο ΥΠΟΠΤΟΣ για την ΕΠΙΘΕΣΗ στο ΤΡΑΜ στην ΟΥΤΡΕΧΤΗ -37χρονος ΤΟΥΡΚΟΣ

 

37χρονος Τούρκος γεννηθείς στην Τουρκία φέρεται να είναι ο ύποπτος για την επίθεση που σκόρπισε τον τρόμο στην Ουτρέχτη σήμερα το πρωί.

Η ολλανδική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του υπόπτου, ονόματι Γκεκμάν Τανίς (Gökman Tanis) απευθύνοντας έκκληση για πληροφορίες. Ενώ ζητά από τους πολίτες να μην τον πλησιάσουν,  αλλά να καλέσουν άμεσα την αστυνομία.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί σημειώθηκε επίθεση στο τραμ της Ουτρέχτης (έπεσαν πυροβολισμοί και σε άλλα σημεία της πόλης κατά την ολλανδική αστυνομία) με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ένας άνδρας και να τραυματιστούν ακόμη έξι πολίτες.

Ισως υπάρχει σχέση με την επίθεση σε τζαμιά στην Αυστραλία

Να σημειωθεί ότι η σημερινή επίθεση έρχεται μόλις λίγα 24ωρα από την επίθεση που σημειώθηκε σε δύο τζαμιά της Νέας Ζηλανδίας το πρωί της Παρασκευής, αφήνοντας πίσω 49 νεκρούς.

Καταζητούν τον δράστη

Η ολλανδική αστυνομία από την πρώτη στιγμή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα, χωρίς φυσικά να το επιβεβαιώνει. Οπως χαρακτηριστικά είπε αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας υπάρχουν διάφορες πτυχές του συμβάντος που πρέπει να διερευνηθούν.

Ο δράστης μετά την επίθεση στο τραμ διέφυγε και από τότε η αστυνομία τον ψάχνει. Είναι άγνωστο αν είναι ένας ή περισσότεροι, όπως παραδέχθηκε και ο επικεφαλής της ολλανδικής αντιτρομοκρατικής. Αγνωστο παραμένει ακόμη αν οι επιθέσεις με πυροβολισμούς σε άλλα σημεία της Ουτρέχτης έγιναν ταυτόχρονα με την επίθεση στο τραμ ή ακολούθως, καθώς διέφυγε ο δράστης.

Πάντως η Ουτρέχτη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού 5, στο υψηλότερο επίπεδο δηλαδή, ενώ έντονη είναι η παρουσία της αστυνομίας και ανδρών του στρατού σε αεροδρόμια, μέσα μεταφοράς και τζαμιά, όχι μόνο στη συγκεκριμένη πόλη αλλά και σε άλλες της Ολλανδίας. Στην Ουτρέχτη έχει ζητηθεί από το πρωί στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους για ασφάλεια, ενώ κλειδαμπαρωμένα είναι και τα σχολεία.

Ρούτε: Τρομοκρατική επίθεστη στην ανοικτή και ανεκτική κοινωνία μας

O πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα έκανε στα πρώτα σχόλιά του λόγο για  “μια πράξη τρομοκρατίας, που συνιστά επίθεση στην ανοιχτή και ανεκτική κοινωνία μας».

Πηγή: iefimerida.gr