«ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΜΒΟΥ στην οδό ΒΟΛΟΥ – ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ στη θέση ΑΝΩ ΒΟΛΟΣ»

* Του Γιάννη Γκουντέλια

Ένα από τα πολλά προβλήματα του εθνικού δρόμου Βόλου – Πορταριάς – Χανίων, που παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια, βρίσκεται στη θέση Αγ. Γεώργιος Άνω Βόλου, στο σημείο όπου συμβάλλει ο δημοτικός δρόμος Άλλης Μεριάς – Άνω Βόλου.

Είναι ένα σημείο που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς, είτε κατεβαίνουν από το Πήλιο και, παρανομώντας, στρίβουν προς Άλλη Μεριά, είτε ακολουθούν, και πάλι παρανομώντας, την αντίστροφη πορεία (υπάρχει διπλή διαχωριστική γραμμή με περιορισμένη ορατότητα, διότι σ’ εκείνο το σημείο υπάρχει στροφή του εθνικού δρόμου 180ο).

Στο παρελθόν, έχουν σημειωθεί πολλά ατυχήματα στο συγκεκριμένο σημείο, ευτυχώς, μόνο με υλικές ζημιές και μικροτραυματισμούς.

Εξάλλου, αξίζει να επισημάνουμε ότι το 70 – 80% των οδηγών προτιμούν την άνοδο και κάθοδο από και προς το Πήλιο μέσω Άλλης Μεριάς.

Για την ιστορία, ο δρόμος Άλλης Μεριάς – Άνω Βόλου ξεκίνησε το 1969 με απαλλοτριώσεις της τότε κοινότητας Άλλης Μεριάς και χάραξη του δρόμου, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 1980 με πιστώσεις της τότε Νομαρχίας Μαγνησίας.

Σήμερα, ο δρόμος αυτός είναι δημοτικός επισήμως, αλλά κυριολεκτικά έχει εγκαταλειφθεί από την παρούσα δημοτική αρχή χωρίς διαγράμμιση, με θάμνους και κλαδιά δέντρων να έχουν μειώσει το πλάτος του οδοστρώματος, με ακαθάριστη την τριγωνική τάφρο και τα πρανή με τα όμβρια που ανεξέλεγκτα διαβρώνουν τις γειτονικές ιδιοκτησίες.

Με έγγραφα αλλά και με παραστάσεις είχαμε ενημερώσει τα προηγούμενα χρόνια την πρώην Νομαρχία Μαγνησίας, αλλά και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκουν οι εθνικοί και επαρχιακοί δρόμοι της χώρας, για το πρόβλημα, χωρίς ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας αρκέστηκε σε σηματοδότηση που απαγορεύει τη στροφή προς Άλλη Μεριά και από Άλλη Μεριά προς Ανακασιά – μια λύση νομότυπη που δεν τηρείται όμως από κανέναν.

Αντιθέτως, η αστική συγκοινωνία, για λόγους νομιμότητας, δεν εκτελεί τα δρομολόγια Κατηχωρίου – Βόλου μέσω Άλλης Μεριάς και Άλλης Μεριάς – Βόλου μέσω Ανακασιάς, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα στα ελάχιστα δρομολόγια που εξυπηρετούν τους κατοίκους των χωριών Κατηχωρίου, Άνω Βόλου και Άλλης Μεριάς.

Τους τελευταίους μήνες, το πρόβλημα έχει διογκωθεί και λόγω του νέου ασφαλτοτάπητα εντός του οικισμού της Άλλης Μεριάς (έργο της Περιφέρειας), αφού ολοένα και περισσότεροι οδηγοί προτιμούν αυτή τη διαδρομή, επιβαρύνοντας τον στενό επαρχιακό δρόμο Βόλου – Άλλης Μεριάς, με κίνδυνο για τους κατοίκους όπως έχουμε επισημάνει σε προγενέστερη παρέμβασή μας.

Χρειάζεται, λοιπόν, άμεσα μελέτη και κατόπιν κατασκευή κόμβου στο συγκεκριμένο σημείο. Είναι έργο με μικρό κόστος, χωρίς απαλλοτριώσεις, που θα ανακουφίσει την κυκλοφορία και θα κάνει τη διέλευση των οχημάτων πιο ασφαλή.

Με προοπτική, βεβαίως, όχι την επιβάρυνση της κυκλοφορίας μέσα στον οικισμό της Άλλης Μεριάς, αλλά τη μελλοντική παράκαμψη του οικισμού διαμέσου του λόφου της Επισκοπής, έργο για το οποίο η παρούσα δημοτική αρχή δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια.

Σήμερα, η εκλεγμένη περιφερειακή αρχή μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες για την εκπόνηση μελέτης, με προοπτική την κατασκευή του έργου, την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο.

* Ο Γιάννης Γκουντέλιας είναι πρώην Αντιδήμαρχος δημοτικών ενοτήτων Πορταριάς, Ιωλκού, Μακρινίτσας