Τρεις βάρκες εν μέσω κοσμοχαλασιάς…

Η ιστορία επαναλήφτηκε το Σαββάτο το πρωί. SOS εκπέμφθηκε τα χαράματα για τρεις βάρκες με περίπου 150 επιβαίνοντες άνδρες, γυναίκες και παιδιά στην περιοχή Τσόνια στη βορειοανατολική Λέσβο.
Άμεσα ενεργοποιήθηκε το σύνολο των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος και της Frontex που διέσωσαν του επιβαίνοντες σε συνθήκες έντονης κακοκαιρίας (άνεμοι τοπικά έντασης έως και..
οκτώ Μποφώρ) που οδηγήθηκαν στην ακτή όπου και με ασφάλεια αποβιβάστηκαν.
Το γεγονός έφερε στο νου το πρόσφατο ναυάγιο και πάλι στα Τσόνια με το χαμό μιας εννιάχρονης Αφγανής και πάλι σε συνθήκες έντονης κακοκαιρίας. Γεγονός που επιβεβαιώνει το ότι τα κυκλώματα των μεταφορέων στην απέναντι ακτή, χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό στέλνουν στο θάνατο ανθρώπους που δεν γνωρίζουν και δεν μπορούν να αντιληφθούν τον κίνδυνο που διατρέχουν. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε από στέλεχος του Λιμενικού Σώματος, «στέλνονται να περάσουν στη Λέσβο με κακές καιρικές συνθήκες αφού λόγω αυτών, οι περιπολίες έχουν ατονήσει και οι μεταφορείς νιώθουν πως δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο».
 
Συνάντηση στο Αϊβαλί

Στο μεταξύ την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί, μεταβαίνει στο Αϊβαλί από το λιμάνι της Μυτιλήνης υψηλόβαθμη αντιπροσωπία του Λιμενικού Σώματος από τα Λιμεναρχεία των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και τον Πειραιά, προκειμένου να συναντηθεί με αντίστοιχη αντιπροσωπία της Τουρκικής Ακτοφυλακής. Στη συνάντηση θα τεθεί από ελληνικής πλευράς και η ανάγκη λήψης αυξημένων μέτρων επιτήρησης των τουρκικών ακτών και της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος της μεταφοράς ανθρώπων σε συνθήκες μάλιστα πολύ κακών καιρικών συνθηκών.

Στρατής Μπαλάσκας / stonisi.gr