ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ – «ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΑΛΛΙΩΣ ΦΥΛΑΚΗ»!

Το δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες 30 Σεπτεμβρίου 2018 στην FYROM, αποδείχθηκε φιάσκο, καθώς συμμετείχε μόνο το 36,87% των πολιτών. 
Ουσιαστικά το μποϊκοτάζ κέρδισε στις εκλογές αφού το 63% των πολιτών απείχε…
Η FYROM έχει 1,8 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Μόνο 661.000 ψήφισαν, εκ των οποίων οι 605.000 ήταν υπέρ του ΝΑΙ, οι υπόλοιποι τάχθηκαν κατά. 
Το Σύνταγμα της FYROM λέει ότι για να είναι υποχρεωτικό το δημοψήφισμα, πρέπει να υπάρξει συμμετοχή στο 51%.

Το δημοψήφισμα είχε ελάχιστη συμμετοχή 36,87% οπότε με βάση το σύνταγμα της FYROM είναι άκυρο.

Ωστόσο με βάση τους κομματικούς συσχετισμούς για να πετύχει τον στόχο του και να συγκεντρώσει τα 2/3 που απαιτούνται για τις συνταγματικές αλλαγές, χρειάζεται άλλους 11 βουλευτές, τους οποίους δύσκολα θα βρει.
Σήμερα Τρίτη θα ξεκινήσουν οι επαφές με την αντιπολίτευση, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας. Εάν ο πρωθυπουργός αποτύχει να λάβει την στήριξη των κομμάτων, η FYROM θα οδηγηθεί σε εκλογές. Σύμφωνα με τον Zaev ο λαός της FYROM έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της Συμφωνίας για το ονοματολογικό. «Πάνω από 600 χιλ. ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ του «Ναι», στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στα μέλη του κοινοβουλίου.
Καλώ τους όλους τους υπεύθυνους ηγέτες να ενωθούν ώστε να οδηγήσουμε τη Μακεδονία σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει εναλλακτική. Ας μην παίζουμε παιχνίδια με τη Μακεδονία», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός της FYROM.
Το βασικό πρόβλημα του Ζόραν Ζάεφ είναι ότι χρειάζεται 7-10 βουλευτές για να περάσει τη συνταγματική αναθεώρηση. Αυτό ίσχυε και πριν το δημοψήφισμα. Για τους βουλευτές αυτούς θα πρέπει να στραφεί στο VMRO. Ποιο είναι όμως τώρα το VMRO; 
Το άλλοτε συμπαγές και δυνατό κόμμα του Νίκολα Γκρουέφσκι έχει λυγίσει και διχαστεί κάτω από το βάρος των πέντε δικαστηρίων του ηγέτη του για υποθέσεις διαφθοράς που αποκαλύφθηκαν μετά την εκλογική ήττα του. Το αποτέλεσμα είναι ότι το VMRO αυτή τη στιγμή μοιάζει πιο ισχυρό στην Βουλή από ότι έξω από αυτή.
Τους περιμένει η φυλακή
Στο πρώτο δικαστήριο μάλιστα ο Γκρουέφσκι έχει ήδη καταδικαστεί, πρωτόδικα, σε δυο χρόνια φυλάκιση ότι καταχράστηκε δημόσιο χρήμα για να αγοράσει για τον εαυτό του μια πανάκριβη Μερσεντές. 
Η υπόθεση έχει πάει στο Εφετείο το οποίο θα αποφασιστεί αν θα επικυρώσει την απόφαση, αν θα την αλλάξει ή αν θα ξαναστείλει την υπόθεση στο ακροατήριο. Κι όσο αναμένεται η απόφαση του κάποια ξένα δημοσιεύματα τονίζουν, με νόημα, πως το αδίκημα παραγράφεται στα τέλη του Οκτωβρίου.
Ο Γκρούεφσκι επίσης κατηγορείται ότι διέταξε την κατεδάφιση ενός κτιρίου που κατασκεύαζε ο πρώην πολιτικός συνεργάτης του Φιτζάτ Κανόβσκι, ότι διέταξε την επίθεση σε έναν αντιπολιτευόμενο δήμαρχο, ότι παραβίασε τον νόμο για την ανάθεση δημόσιων έργων για να δώσει ένα μεγάλο έργο σε κινεζική κατασκευαστική, ενώ μαζί με στελέχη και συνεργάτες του ελέγχονται από τις αρχές σε μια έρευνα που αναφέρεται με την κωδική ονομασία «Talir», που αφορά τη χρηματοδότηση του VMRO με μαύρο χρήμα.
Η Μόσχα παίρνει θέση
Τελειωμένη υπόθεση είναι τα Σκόπια σύμφωνα με την επίσημη θέση του Κρεμλίνου δια στόματος ειδικών Ρώσων εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, η κατάσταση στα Σκόπια μπορεί εύκολα να επιδεινωθεί λόγω των ζητημάτων ένταξης στις δυνάμεις της Δύσης, ενώ εμμέσως λένε πως ο Ζάεφ είναι όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.