ΕΝΑ ΒΗΜΑ πριν την ΑΤΑΚΤΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ η ΤΟΥΡΚΙΑ – ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ της ΜΕΡΚΕΛ που ΕΚΑΝΕ τον ΣΟΥΛΤΑΝΟ να τον ΛΟΥΣΕΙ ΚΡΥΟΣ ΙΔΡΩΤΑΣ. ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Με την τουρκική οικονομία να βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής το Βερολίνο προτρέπει τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να ζητήσει πρόγραμμα βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Το θέμα συζητήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, την περασμένη Πέμπτη.
Σύμφωνα με το Spiegel, ο Σολτς ενθάρρυνε τον Αλμπαϊράκ να επανεξετάσει την αρνητική στάση της Τουρκίας και ο Τούρκος υπουργός ανακοίνωσε

από την πλευρά του, την επικείμενη περιοδεία του στις χώρες του κόλπου για να αναζητήσει χέρι βοηθείας από φιλικές χώρες. Ελπίζει επίσης πως και η Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει χρήματα στην Τουρκία.
Εν τω μεταξύ το ΔΝΤ ζητά από την Άγκυρα σημαντική αύξηση των επιτοκίων εκτιμώντας πως πρέπει να γίνε επειγόντως γιατί μόνο έτσι θα σταθεροποιηθεί η τουρκική λίρα.
Σύμφωνα με το Spiegel τα κλιμάκια του Ταμείου έχουν υπολογίσει πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Τουρκία εκτιμώντας ότι ανάλογα με το σχεδιασμό του προγράμματος θα χρειαστούν από 30 έως 70 δισ. δολλάρια.
Μέχρι το τέλος του χρόνου κράτος, επιχειρήσεις και ιδιώτες δανειολήπτες θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν χρέος ύψους 230 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότερο από το 1/4 του ΑΕΠ της χώρας.
ΔΝΤ: Δεν μας έχει προσεγγίσει η Τουρκία για βοήθεια
Πάντως στην αρχή της εβδομάδας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια.
«Δεν έχουμε λάβει καμία ένδειξη από τις τουρκικές αρχές ότι εξετάζουν ένα αίτημα για οικονομική βοήθεια», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Ράντα Ελναγκάρ, σύμφωνα με το Reuters.
Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει την κατρακύλα της τουρκικής λίρας. «Το ΔΝΤ δεν σχολιάζει την καθημερινή συναλλαγματική δραστηριότητα», ανέφερε.