ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΙΩΞΕΙΣ για τα ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ…

Το σκάνδαλο των θαλασσοδανείων στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που ξεπερνούν τα 520 εκατ. ευρώ φαίνεται πως παίρνει το δρόμο της απόδοσης ποινικών ευθυνών.
Τρεις εισαγγελείς διαφθοράς, κατόπιν εντολής της εξεταστικής επιτροπή της Βουλής μελέτησαν την υπόθεση και σύμφωνα με την εφημερίδα “Νέα Σελίδα” έχουν συντάξει πόρισμα, με το οποίο ζητούν την παραπομπή 

των τραπεζικών στελεχών αλλά και στελεχών των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για σωρεία αδικημάτων που έχουν σχέση με τον τρόπου που χορηγήθηκαν τα δάνεια.

Οι κατηγορίες αναμένεται να προκαλέσουν νέο πολιτικό σεισμό, καθώς θα τεθούν θέματα που σχετίζονται με κατάχρηση εξουσίας. 

Και μπορεί τον Απρίλιο του 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, με αρμόδιο υπουργό Οικονομικών τον Γιάννη Στουρνάρα, να ψήφισε νόμο που απαλλάσει από το κακούργημα της απιστίας τα τραπεζικά στελέχη που εξασφάλισαν τη δανειοδότηση των κομμάτων, καθώς και τα κομματικά στελέχη που εμπλέκονται σε αυτή, αλλά οι Εισαγγελείς Διαφθοράς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, διαπιστώνουν πως ο σχετικός νόμος δεν τους απαλλάσσει από το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου.

Σύμφωνα λοιπόν με τα πορίσματα των αρμόδιων εισαγγελέων, οι συνολικές οφειλές των κομμάτων προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έως τις 31/12/2016, ανέρχονται στο ποσό των 439,6 εκατ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτές οι μη λογιστικοποιημένοι τόκοι και οι τόκοι υπερημερίας. 

Στην παρούσα φάση υπολογίζεται πως οι οφειλές ξεπερνουν τα 520 εκατ. ευρώ δεδομένου πως τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δεν πληρώνουν τα δάνειά τους. 

Σημειώνεται πως τα εν λόγω δάνεια χορηγήθηκαν σε μια εποχή που η κρατική χρηματοδότηση ήταν πλουσιοπάροχη. 

Είναι ενδεικτικό πως την περίοδο 2001 – 2015 μόνο τα δύο κόμματα είχαν εισπράξει από τον κρατικό προϋπολογισμό 515 εκατ. ευρώ.

Βάσει των στοιχείων, έως τις 31/12/2016:

Η ΝΔ είχε οφειλές ύψους 223,3 εκατ. ευρώ τις οποίες δεν εξυπηρετουσε

Το ΠΑΣΟΚ είχε οφειλές ύψους 199,5 εκατ. ευρώ τις οποίες επίσης δεν εξυπηρετούσε

Το ΚΚΕ είχε οφειλές ύψους 8,5 εκατ. ευρώ τις οποίες αποπλήρωνε κανονικά

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε οφειλές 8,2 εκατ. ευρώ τις οποίες και εξοφλούσε κανονικά

Όπως αναφέρει η Νέα Σελίδα οι τράπεζες που χορηγούσαν τα δάνεια στα κόμματα ήταν οι τρεις συστημικές (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank) αλλά και η Attica Bank. 

Τη μεγαλύτερη έκθεση σε θαλασσοδάνεια την έχει η Πειραιώς, δεδομένου πως φορτώθηκε και το βάρος της Marfin αλλά και της πρώην Αγροτικής, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για να καλύψουν τις ανάγκες τους την περίοδο που είχαν τη διακυβέρνηση.

Όταν χρεοκόπησε η Αγροτική Τράπεζα, το 2012, απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς. Τα δάνεια των κομμάτων ήταν ήδη ληξιπρόθεσμα και έπρεπε να παραμείνουν στην λεγόμενη “κακή τράπεζα”, η οποία και απορρόφησε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ζημίες ή αυτές με τις λιγότερες εγγυήσεις για αποπληρωμή. 

Σε μια τέτοια περίπτωση όμως θα άνοιγε η διαδικασία για παραπομπή με το αδίκημα  της απιστίας και για τραπεζικά και κομματικά στελέχη.

Για να μη συμβεί αυτό τα δάνεια των κομμάτων πέρασαν στην Τράπεζα Πειραιώς. Έτσι τα κόμματα κέρδισαν τον απαραίτητο χρόνο. 

Επί κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου, το βράδυ της 7ης Απριλίου του 2013, κατατέθηκε τελευταία στιγμή τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις επενδύσεις, η οποία προέβλεπε την απαλλαγή για των εμπλεκομένων στη διανειοδότηση των κομμάτων. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η τροπολογία κατατέθηκε εκπρόθεσμα, καθώς έγινε πέντε λεπτά πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου, γεγονός που είχε καταγγελθεί τότε από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Με την τροπολογία ουσιαστικά ακυρώθηκε η έρευνα για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων από τους οικονομικούς εισαγγελείς Πεπόνη και Μουζακίτη.

Η υπόθεση ξανάνοιξε το 2016, όταν τη διερεύνηση του σκανδάλου ανέλαβε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. 

Το πόρισμα της Επιτροπής βγήκε τέλη Ιανουαρίου του 2017, όταν πλέον το πόρισμα της Βουλής, παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα προκειμένου να εξεταστεί η πιθανή εμπλοκή πολιτικών προσώπων ή άλλων στελεχών…