ΟI ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ της ΚΟΚΑΙΝΗΣ και το ΚΑΡΤΕΛ της ΒΑΡΚΙΖΑΣ

Ποιον αναζητά η Δίωξη Ναρκωτικών – Το καρτέλ είχε διακινήσει μέσα σε 20 ημέρες 244 κιλά κοκαΐνης σε Ελλάδα και Ευρώπη 
– Οι «διαδρομές» της «λευκής σκόνης» από τη Λατινική Αμερική μέχρι τη χώρα μας

Τρεις εβδομάδες πριν, τα μέλη της Δίωξης Ναρκωτικών παρακολουθούσαν τον «Μάρτιν» στη Βάρκιζα.

Η μεγάλη ζωή που έκανε αλλά και μία ανώνυμη πληροφορία είχαν στρέψει τα βλέμματα των μάχιμων της υπηρεσίας πάνω του.

Η παρακολούθηση κατέληξε σε έλεγχο του οχήματός του και στη σύλληψή του.

Οταν τα μέλη της Δίωξης έλαβαν εντολή να τον ψάξουν και να ερευνήσουν το σπίτι του, εντόπισαν την τεράστια ποσότητα των 136 κιλών κοκαΐνης, αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Πλέον αναζητούν τον σερβικής καταγωγής «Ιβάν» που φέρεται να ήταν πιο «ισχυρός» στα νταλαβέρια του καρτέλ της Βάρκιζας το οποίο είχε διακινήσει μέσα σε 20 μέρες 244 κιλά (!) κοκαΐνης σε χώρες της Ευρώπης και σε διάφορα σημεία της χώρας.

Η συγκεκριμένη ποσότητα ναρκωτικών είχε σφραγίδες, χώρα προέλευσης και φυσικά αρκετό παρασκήνιο, αναδεικνύοντας πως τα παγκόσμια κυκλώματα ναρκωτικών -που έχουν παρακλάδια και στην Ελλάδα- ανθούν μέρα με τη μέρα.

Δείτε ΕΔΩ φωτογραφίες από τα ναρκωτικά που βρέθηκαν στη Βάρκιζα

Η προέλευση και οι διαδρομές της κοκαΐνης

Η κοκαΐνη από την πρώτη εμφάνισή της μέχρι και σήμερα έχει ως πατρίδα την Κολομβία.

Από τη συγκεκριμένη χώρα φαίνεται πως προέρχονται οι μεγαλύτερες ποσότητες που διακινούνται σε όλο τον κόσμο. Ακολουθούν το Περού και η Βολιβία, σημειώνει η εφημερίδα.

Η Βραζιλία συνιστά το βασικό σημείο αναχώρησης των ταχυμεταφορών με τελικό προορισμό τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ως χώρες «transit» θεωρούνται επίσης η Δομινικανή Δημοκρατία και η Τζαμάικα (Καραϊβική).

Οι μεταφορείς αναχωρούν από τη Βραζιλία και από άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής ή ταξιδεύουν μέσω της Δυτικής Αφρικής ή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για να φτάσουν στην Ε.Ε.

Ως πύλες εισόδου θεωρούνται κυρίως το Βέλγιο, η Ολλανδία και οι χώρες της Ιβηρικής (Ισπανία, Πορτογαλία). Ακολουθούν η χώρα μας και η Ιταλία.

Οι «βαρόνοι» της κόκας και η Ευρώπη

Βασικό ρόλο στη διακίνηση της κοκαΐνης διαδραματίζουν στην Ευρώπη, οι ιταλικές εγκληματικές ομάδες. Σημαντικό ρόλο φαίνεται πως έχουν αναπτύξει πλέον και οι Αλβανοί εγκληματίες.

Πλέον η Αλβανία συνιστά ένα κομβικό σημείο διακίνησης της κοκαΐνης στη βαλκανική αγορά, καθώς χαρακτηρίζεται από τους «βαρόνους» ως προσβάσιμη και ασφαλής αναφορικά με την αποθήκευση τεράστιων ποσοτήτων, ενώ είναι αρκετά κοντά στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Οι ναρκέμποροι που φέρνουν την κόκα στην Ευρώπη φαίνεται πως έχουν αναπτύξει ένα ιδιαίτερο δίκτυο συμμαχιών και συνεργασιών.

Οι Ολλανδοί εγκληματίες συνεργάζονται κυρίως με τους Νοτιοαφρικανούς, ενώ οι Αλβανοί συνεργάζονται κυρίως με Ελληνες και Νιγηριανούς και επεκτείνονται με ταχείς ρυθμούς.

Οι Σέρβοι φαίνεται πως λειτουργούν κατά κάποιον τρόπο «αυτόνομα» και επιλέγουν προσεκτικά τις «συνεργασίες», ενώ διαλέγουν τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων.

Σε αυτή την κατηγορία φέρονται να εντάσσονται ο «Ιβάν» και ο «Μάρτιν», που είχαν στην Ελλάδα, τον τελευταίο μήνα, 380 κιλά κοκαΐνης, αξίας άνω των 15.000.000 ευρώ.

Εκτιμάται ότι τα κέρδη του πιο πρόσφατου κυκλώματος που εξαρθρώθηκε στη χώρα μας ξεπερνούν το ποσό των 15.000.000 ευρώ, ενώ η αξία των ναρκωτικών ξεπερνά τα 7.500.000 ευρώ.

Σύλληψη 19χρονης στο Χονγκ Κονγκ

Πριν από λίγες εβδομάδες μία 19χρονη Ελληνίδα από τη Μυτιλήνη συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ καθώς μετέφερε από την Αιθιοπία 2,6 κιλά κοκαΐνης αξίας 300.000 ευρώ.

Όπως ανέφερε η ηλεκτρονική εφημερίδα «South China Morning Post», η νεαρή φέρεται να μετέφερε κοκαΐνη βάρους 2,6 κιλών. Σε ένα τυχαίο έλεγχο από τις Αρχές διαπιστώθηκε πως στις αποσκευές της μετέφερε σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη τα ναρκωτικά.

Η κόρη αστυνομικού ήταν η τέταρτη γυναίκα που συνελήφθη εκείνο το διάστημα στην Κίνα προσπαθώντας να εισαγάγει κοκαΐνη, Οι τελωνειακοί υπάλληλοι είχαν συλλάβει στις 14/11 και στις 17/11 τρεις ακόμα γυναίκες, στο ίδιο αεροδρόμιο.

Οι συγκεκριμένες γυναίκες, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η νεαρή από τη Μυτιλήνη, δεν είναι κάποια «βαριά» ονόματα των παγκόσμιων καρτέλ αλλά τα λεγόμενα «delivery» που επιλέγουν -συνήθως εν γνώσει τους- να κάνουν τη διακίνηση των ναρκωτικών από χώρα σε χώρα έναντι κάποιας παχυλής αμοιβής.

Κάποιες, ωστόσο, φαίνεται πως δεν το γνωρίζουν, όπως ισχυρίζονται. «Θα ταξιδεύεις δωρεάν από χώρα σε χώρα για να συγκεντρώσεις βίζες», φέρεται να είπαν μέλη του κυκλώματος στη 19χρονη.

Επικοινωνούν με κρυπτογράφηση

Η τελευταία επιτυχία των μάχιμων της Δίωξης Ναρκωτικών στην υπόθεση της Βάρκιζας συνοδεύτηκε από κάποια ερωτήματα: Ποιος κρύβεται πίσω από τη μεταφορά της κοκαΐνης στη χώρα μας και ποιο είναι το «πελατολόγιο» του εξωτερικού;

Οι ελληνικές αρχές έχουν στα χέρια τους 10 βαριά ονόματα των καρτέλ της κοκαΐνης ανά τον κόσμο, καθώς αποκάλυψαν τον κρυπτογραφημένο τρόπο με τον οποίο επικοινωνούσαν, χωρίς να έχουν συναντηθεί ποτέ.

Ειδικότερα, εντόπισαν ειδικό κρυπτογραφημένο λογισμικό που είχε εγκατασταθεί στα κινητά τους για να «συνεννοούνται» σχετικά με τις «εισαγωγές-εξαγωγές» που πραγματοποιούσαν.

Αυτός είναι ένας από τους νέους τρόπους επικοινωνίας των κυκλωμάτων ναρκωτικών, ούτως ώστε να υπάρχει η απαραίτητη «συνεννόηση» σχετικά με τη διακίνηση της κοκαΐνης.

Κατά το παρελθόν οι «βαρόνοι» συνήθιζαν να χωρίζουν τις περιοχές και να κάνουν τις απαραίτητες συζητήσεις ή ακόμη και συμφωνίες κατ’ ιδίαν, ενώ τα τηλέφωνα φαίνεται πως χρησιμοποιούνταν αρχικά, ωστόσο με το πέρασμα των ετών άρχισαν να τα αποφεύγουν καθώς παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες δίωξης.

Πηγή πληροφοριών: Ελεύθερος Τύπος