ΚOYΦΟΝΤΙΝΑΣ το ΑΤΟΥ της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Δημήτρης Δανίκας


Τρία πράγματα μάνι μάνι, σχετικά με την 48ωρη του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Και φυσικά, σχετικά με τον επικοινωνιακό ορυμαγδό που συνόδευσε την έξοδο του αμετανόητου και θρασύδειλου σίριαλ κίλερ

Πρώτο, η τρομοκρατία ο καλύτερος, πλάγιος, σύμμαχος κάθε εξουσίας. Επειδή κάθε τρομοκρατική πράξη εκτροχιάζει την καθημερινή ατζέντα.

Επειδή, δηλαδή η λαική προσοχή μετακινείται και επικεντρώνεται πέρα και μακριά από τα βασανιστικά προβλήματά της

Επειδή με τα περίστροφα και πισώπλατα αλλά και κυνικά χτυπήματα, συκοφαντούνται και διασύρονται οι αληθινοί, ανιδιοτελείς αγωνιστές της απλής, φτωχή πλειοψηφίας των βιοπαλαιστών και του ιδρώτα.

 Δηλαδή στο συλλογικό υποσεινήδητο “εγγράφεται” και πλαστογραφείται η εικόνα των αληθινών αγωνιστών. Ως κυνικών, θρασύδειλων, αδίστακτων, ανάλγητων και ψυχοπαθών δολοφόνων!

Επειδή κάθε τέτοια δολοφονία διευκολύνει, σχεδόν σπρώχνει την εκάστοτε εξουσία να οπλίζει και να ενισχύει ακόμα περισσότερο τους κατασταλτικούς της μηχανισμούς.

Ωστε να τους στρέφει εναντίον διαδηλωτών που διεκδικούν ένα καλύτερο, ανθρώπινο μεροκάματο

Επειδή στιγμιαία, μ αυτές τις τάχα μου “αντικαπιταλιστικές” δολοφονίες, ανακουφίζονται, προσωρινά, σχεδόν στιγμιαία, οι αγανακτισμένοι συμπολίτες μας.

Αυτοί δηλαδή που απελπισμένοι από την γενική παραλυσία και την περιρρέουσα παρακμή, αβοήθητοι από παντού, βαυκαλίζονται με την ιδέα ότι ο Κουφοντίνας και κάθε Κουφοντίνας είναι ένας σύγχρονος Ρομπέν των Δασών που, επιτέλους, αποδίδει τα Καίσαρος Καίσαρι!

Αλλά και επειδή, ιδιαιτέρως με την περίπτωση του κορυφαίου δημοσιογράφου, του ήπιου και συναινετικού Παύλου Μπακογιάννη, τέτοιες πράξεις εξυπηρετούν σκοτεινά, δόλια, αντιλαικά και αντιπατριωτικά συμφέροντα!

Δεύτερο, κάτω από κανονικές συνθήκες, ενός κανονικού, ευρωπαικού κράτους, η 48ωρη του Κουφοντίνα θα περνούσε σχεδόν απαρατήρητη.

Επειδή, σύμφωνα με τους κανονισμούς, κάθε κρατούμενος με καλό βίο εντός των φυλακών, ανεξαρτήτως από τα κακουργήματα που έχει διαπράξει στο παρελθόν, αντιμετωπίζεται ευμενώς από το ειδικό συμβούλιο.

Ο Κουφοντίνας δεν ήταν ταραχοποιός επομένως μετά από τόσα χρόνια στην φυλακή δικαιούται μια 48ωρη ώστε το παιδί του να δει. Φυσικά παρακολουθούμενος

Ο Δυτικός, κυρίως ο ευρωπαικός νομικός πολιτισμός είναι οπλισμένος με επιείκεια, με ουμανισμό και με διάθεση ενσωμάτωσης κάθε κρατουμένου, στον κοινωνικό ιστό.

Ο ευρωπαικός νομικός πολιτισμός καθόλου εκδικητικός. Η ποινή, ακόμα και η πιο αυστηρή, επιβάλλεται προκειμένου ο παραβάτης, ο εγκληματίας να συμμορφωθεί.

Ο Δυτικός νομικός πολιτισμός είναι προτρεπτικός προς το συλλογικό υποκείμενο, δηλαδή την κοινωνία. Εμπνευσμένος τόσο από τον Διαφωτισμό και τον Ορθολογισμό όσο και από τον Λόγο των Ευαγγελιστών. Γι αυτό καταργήθηκε η θανατική ποινή.

Επειδή το συλλογικό υποκείμενο, η κοινωνία, δεν πρέπει να ανταποδώσει τα ίδια και να θανατώσει τον εγκληματία. Αν η κοινωνία, ως συλλογική έκφραση, σκοτώσει τότε μετατρέπεται κι αυτή σε εγκληματία.

Ο νομοθέτης εκφράζει και διαπαιδαγωγεί το συλλογικό υποκείμενο. Την κοινωνία. Το άτομο, κάθε άτομο ξεχωριστά, μπορεί, κάτω από συνθήκες να επιθυμεί και εκδικητικά να ακολουθήσει τον δρόμο της αυτοδικίας

Τρίτο και τελευταίο. Γιατί τώρα (τονίζω το “τώρα”) η 48ωρη στον Κουφοντίνα. Και ποιος ακριβώς οφελείται απ αυτή την απόφαση του συμβουλίου των φυλακών.

Προφανώς τα μέλη του συμβουλίου καθώς και ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός δεν ήταν ανυποψιάστοι τόσο για τον θόρυβο όσο και για την αλλαγή της ατζέντας που θα προκαλούσε μια τέτοια απόφαση

Εξ αντικειμένου άκρως βολική η σύμπτωση της αποκάλυψης των φορολογικών παραδείσων και της λίστας εκατό και πλέον ελληνικών ονομάτων, με την 48ωρη του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η έξοδος του Κουφοντίνα, συνοδευόμενη πλαγίως και από την σκιά του νόμου του Νίκου Παρασκευόπουλου, λειτουργεί συμβολικά και άκρως αντιπολιτευτικά. Μπας και ο Τσίπρας το έχει επιδιώξει; Μπας και ο Τσίπρας είναι κρυφός εγκέφαλος της τρομοκρατίας;

Μπας και ο Τσίπρας στέλνει σήμα για την αναδιοργάνωση των τρομοκρατικών πυρήνων; Μπας και το κάνει με αφορμή την επερχόμενη επέτειο της 17ης Νοέμβρη; Μπας και μ αυτή την χειρονομία τιμάει τους έγκλειστους της 17Ν;

Με ένα λόγο. Και εξ αντικειμένου, Χωρίς να υπονοώ το παραμικρό. Ούτε να βλέπω θεωρίες συνωμοσίας. Η έξοδος του Κουφοντίνα, κάτω από τις σημερινές, ασύμμετρες, ελληνικές συνθήκες, λειτουργεί ως ατού της Νέας Δημοκρατίας. Ατού στην εικονική πραγματικότητα της επικοινωνίας.

Οπως το ίδιο πράγμα έκανε ο Τσίπρας με τους φορολογικούς παραδείσους και με το όνομα της Μαρέβας Γκραμπόφσκι.

Μία σου και μία μου. Και μέσα σ αυτό το ρινγκ του Virtual Realit, η κοινωνία “γρονθοκοπείται”, αλληθώριζει και βελάζει. Μπεεεεεεεεε!