ΤΩΡΑ- ΤΑ «ΕΚΑΝΕ ΠΑΝΩ» ΤΟΥ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ! ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ…

Πιο κοντά στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά ακόμα σε αρκετή απόσταση από αυτό, βρίσκεται το πρωί του Σαββάτου το ερευνητικό σκάφος Barbaros Ηayreddin Pasa, λίγες ώρες πριν αρχίσει να περιστρέφεται το τρυπάνι West Capella, καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία καθέλκυσης.
Το σκάφος, που την Παρασκευή βρισκόταν κοντά στον Κόλπο της Μόρφου, πλέον πλέει ανοιχτά της Πάφου, σύμφωνα με πληροφορίες.
Την ίδια ώρα, η τουρκική φρεγάτα Gokceada (Ίμβρος) η οποία έχει σταλεί από τη Τουρκία για να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ παραμένει σε απόσταση πέραν 10 ναυτικών μιλίων από το West Capella χωρίς να έχει επιχειρήσει οποιαδήποτε προσέγγιση ή παρενόχληση των εργασιών.
Κατεβαίνει τρυπάνι στο Οικόπεδο 11
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αύριο αναμένεται να ξεκινήσει η γεώτρηση στον στόχο «Ονησίφορος», καθώς τα στελέχη του τρυπανιού έχουν μεταφερθεί στο βυθό και το προσωπικό του West Capella, τηςTotal και της EDT Offshore ολοκληρώνουν τους ελέγχους και τις προπαρασκευαστικές εργασίες. Τα ελικόπτερα που υποστηρίζουν τη γεώτρηση πηγαινοέρχονται συνεχώς από και προς την εξέδρα του West Capella μεταφέροντας υλικό και προσωπικό. Στη πλατφόρμα βρίσκονται συνεχώς 180 άτομα ενώ τις εργασίες παρακολουθούν επί τόπου και υπάλληλοι του υπουργείου ενέργειας της Κύπρου. Παράλληλα οι εργασίες παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο και από τη ξηρά μέσω ειδικών συστημάτων που έχουν εγκατασταθεί.
Οι διαδικασίες της γεώτρησης αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 75 μέρες όταν το τρυπάνι θα έχει φτάσει στον στόχο των 4.250 μέτρων κάτω από τον βυθό της θάλασσας.
«Ασπίδα» προστασίας στην Κύπρο από τις διεθνείς δυνάμεις
Η Λευκωσία, την ίδια ώρα, απολαμβάνει της προστασίας των διεθνών δυνάμεων, αφού στην ευρύτερη περιοχή των ερευνών πλέουν διακριτικά δύο γαλλικές φρεγάτες, ελληνική, ισραηλινή και το αεροπλανοφόρο George Bush. Σε διπλωματικό επίπεδο, η Γαλλία εκφράζει την απόλυτη στήριξή της στις κυπριακές ενεργειακές έρευνες και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνωρίζει τα κυρίαρχα δικαιώματα της Κύπρου στην περιοχή της ΑΟΖ της.