ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Tο δίλλημα ΜΑΚΡΟΝ , ή ΛΕΠΕΝ…


…είναι αντιλαϊκό και ξένο προς 
τα συμφέροντα του γαλλικού λαού…


Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, «Ελευθερία του Τύπου», αναφορικά με τις γαλλικές εκλογές είπε πως «είναι ώρα ο γαλλικός λαός να βγάλει τα συμπεράσματα του, να απομονώσει τις ρατσιστικές δυνάμεις, αλλά και να μην εγκλωβιστεί σε άλλους διαχειριστές του εκμεταλλευτικού συστήματος. 

Να πορευθεί στο δρόμο της ταξικής πάλης και να χαράξει το δικό του δρόμο που εξυπηρετεί το δικό του συμφέρον»

Χαρακτήρισε το δίλλημα, Μακρόν ή Λεπέν, αντιλαϊκό και ξένο προς τα συμφέροντα του γαλλικού λαού, επισήμανε ότι απεδείχθη πως η αστική τάξη της Γαλλίας «που χαρακτηρίζεται από σφοδρές αντιθέσεις στο εσωτερικό της, διαθέτει αρκετές εφεδρείες» και πρόσθεσε ότι «όπως όλα δείχνουν ο Μακρόν θα είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου, μακράν της Λεπέν».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος πολέμου, τόνισε ότι «ο πόλεμος είναι στο DNA του καπιταλιστικού συστήματος», προσθέτοντας «ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, αν όχι για γενικευμένο πόλεμο σε αυτή τη φάση, οπωσδήποτε όμως για ένταση των συγκρούσεων, επεμβάσεων, πολέμων, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο με τη συμμετοχή ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων. 

Τέτοια πεδία συγκρούσεων είναι η Μέση Ανατολή, η Ανατολική Μεσόγειος, η Βόρεια Αφρική, το Αιγαίο, τα Βαλκάνια, η Μαύρη Θάλασσα, η Ουκρανία, η Βαλτική, η Θάλασσα της Νότιας και Ανατολικής Κίνας, η Αρκτική».

Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό μετά από επτά χρόνια βαθειάς κρίσης, είπε ότι «απολογισμό πρέπει να κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τι έχασαν στα χρόνια αυτά για να βγει το κεφάλαιο από την κρίση» και επισήμανε ότι ο λαός πρέπει «να διεκδικήσει όλα όσα έχασε στην κρίση, αλλά και όσα σήμερα χρειάζεται για να ζήσει ανθρώπινα, καλύπτοντας σύγχρονες ανάγκες αυτός και τα παιδιά του».

Είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ «διαπραγματεύεται με σημαία τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όπως άλλωστε έκαναν πριν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. 

Γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι συνεχή αντιλαϊκά μέτρα και μνημόνια διαρκείας». 

Επικαλούμενος δε την αποστροφή του πρωθυπουργού περί ψήφισης των μέτρων «για να πάρουμε τη λύση για το χρέος», είπε ότι ο λαός δεν πρόκειται να σταματήσει να ματώνει για ένα χρέος που δεν δημιούργησε ο ίδιος, ενώ ο πρωθυπουργός θέλει λύση για το χρέος «για να μένουν χρήματα στα κρατικά ταμεία προκειμένου να δοθούν εκ νέου στους ομίλους».

«Η υπόθεση δεν είναι για γέλια, αλλά για κλάματα», απάντησε ερωτηθείς για τα πλεονάσματα, επισημαίνοντας ότι είναι ματωμένα πλεονάσματα, ενώ για τα αντίμετρα είπε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός «ομολόγησε ότι πρόκειται για μέτρα μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων. 

Δηλαδή πάλι για το μεγάλο κεφάλαιο δουλεύει…». «Και ας μην κομπάζει ο κ. Τσίπρας ότι έχει την ανοχή του λαού. 

Ας διδαχτεί και κάτι από την πείρα των κυβερνήσεων μιας χρήσης, όπως η δική του. 

Τις κρατάνε μόνο μέχρι να τελειώσουν τη βρώμικη δουλειά», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

Ερωτηθείς «τι φταίει που ο λαός δεν πάει αριστερά» επισήμανε ότι ο πραγματικός διαχωρισμός είναι ταξικός και το ζητούμενο δεν είναι η «γεωγραφική» μετακίνηση κάποιου στον πολιτικό χάρτη, αλλά το πραγματικό πέρασμα «στην άλλη όχθη και να πάρει τη θέση του στο οργανωμένο κίνημα, εκεί όπου μπορούν να συναντηθούν οι εργάτες με τους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους, τα νέα παιδιά και οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων και μαζί να βαδίσουν στο δρόμο της σύγκρουσης για να βρεθούν πραγματικά όλοι αυτοί στην εξουσία».

Είπε ότι κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα χρησιμοποιούν κάλπικα συνθήματα και ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην δανείστηκε τα ίδια συνθήματα όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ στην δεκαετία του ’80, αλλά «με προσαρμοσμένα συνθήματα στις συνθήκες της κρίσης εκμεταλλεύτηκε με τον ίδιο τρόπο τις ελπίδες, τις προσδοκίες ενός ολόκληρου λαού να βάλει ένα φρένο στον αντιλαϊκό κατήφορο, μόνο που πολύ πιο γρήγορα από ότι το ΠΑΣΟΚ παλιότερα, τις διέψευσε, όπως ακριβώς είχε προβλέψει το ΚΚΕ και φυσικά πολύ νωρίτερα άρχισε να τον παίρνει ο λαός χαμπάρι».

Ως προς τον κίνδυνο για τη χώρα που εκπροσωπεί ο Ερντογάν, σημείωσε ότι «επικίνδυνοι συνολικά για τους λαούς είναι οι ανταγωνισμοί που δυναμώνουν στην περιοχή μας, ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών, για το ποιος θα βάλει στο χέρι τους δρόμους μεταφοράς φυσικού αερίου, ενέργειας και εμπορευμάτων. 

Και σ΄ αυτή τη μοιρασιά μερίδιο διεκδικούν για λογαριασμό των μονοπωλίων τους και η κυβέρνηση του Ερντογάν, που προκαλεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που πουλάει το παραμύθι της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας» στα πλαίσια του ΝΑΤΟ».

Κληθείς να σχολιάσει τη δημοσκοπική άνοδο της ΝΔ, είπε ότι «φιλοδοξία της ΝΔ είναι να πάρει την σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ για να διαχειριστεί εκείνη για λογαριασμό του κεφαλαίου την κρίση, προβάλλοντας την προσήλωση και την εμπειρία της στην εφαρμογή των μνημονίων και των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων». 

«Βέβαια η ΝΔ το φυσάει και δεν κρυώνει να βλέπει το ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τη δουλειά που εκείνη άφησε στη μέση», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Ως προς το ενδεχόμενο εκλογών είπε ότι το πραγματικό ερώτημα για τον λαό είναι αν θα λύσουν κάτι αυτές οι εκλογές, προσθέτοντας «εκεί πρέπει να δοθεί σαφής απάντηση, κυρίως μέσω μιας μεγάλης ενίσχυσης του ΚΚΕ, της μόνης δύναμης που μπορεί να εκφράσει το πνεύμα της γνήσιας λαϊκής δυσαρέσκειας, αλλά και της πολιτικής του πρότασης, της μόνης ρεαλιστικής, που μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπές, ριζικές αλλαγές σε όφελος των εργατικών λαϊκών αναγκών».

Τέλος, ως προς την αποτίμηση του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΕ και του τι νέου μπήκε στην ζωή των μελών και στελεχών του Κόμματος, απάντησε: 

«Η συνειδητοποίηση ότι το πρόγραμμα του Κόμματος, οι νέες επεξεργασίες και θέσεις, η ιδεολογικοπολιτική ενότητα και εκφρασμένη θέληση, μπορούν να μας οδηγήσουν, με συστηματική δουλειά σε ισχυροποίηση του ΚΚΕ, ώστε να γίνει πολύ πιο ικανό να ηγηθεί της πάλης της εργατικής τάξης και όλου του λαού, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, της προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας σε αντιμονοπωλιακή- αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για την εργατική εξουσία».