ΤΕΤΑΜΕΝΗ παραμένει η κατάσταση στα ΣΚΟΠΙΑ…


Παραμένει η ανησυχία σε εθνικό και διεθνές

επίπεδο για το μέλλον της  Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας μετά τη δραματική τροπή που έχουν πάρει οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

Περίπου 2.000 χιλιάδες οπαδοί του Νίκολα Γκρούεφσκι διαδήλωσαν χθες έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Σκόπια για να ζητήσουν νέες εκλογές και να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες χαιρέτησαν την εκλογή νέου προέδρου της Βουλής.

Σύμφωνα πάντα με αυτούς και το κόμμα του εθνικιστή πρώην πρωθυπουργού, είναι παράνομη η εκλογή του Αλβανού Ταλάτ Τζαφέρι του σοσιαλδημοκρατικού SDSM και δεύτερου ισχυρότερου κοινοβουλευτικά με βάση τις πρόωρες κάλπες του Δεκεμβρίου.

Στο θεσμικό πεδίο ματαιώθηκε η συνάντηση συνάντηση των πολικών αρχηγών που συγκάλεσε ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ για να μην καταλήξει σε φιάσκο, αφού θετικά ανταποκρίθηκε μόνο ο αρχηγός του απερχόμενου κυβερνώντος κόμματος Γκρούεφσκι.

Αρνήθηκαν τόσο ο αρχηγός του αντιπολιτευτικού κόμματος, Ζόραν Ζάεφ, όσο και οι αρχηγοί των αλβανικών κομμάτων, οι οποίοι κατηγόρησαν τον Ιβάνοφ ότι είναι συνένοχος για τα αιματηρά επεισόδια της Πέμπτης στη Βουλή και ότι αποτελεί μέρος της κρίσης.

Την Πέμπτη εκατοντάδες οπαδοί του Γκρουέφσκι εισέβαλαν στο κοινοβούλιο τραυματίζοντας τον Ζάεφ και ακόμα 40 άτομα. 

Ισχυρή αστυνομική δύναμη έχει αναπτυχθεί περιμετρικά της Βουλής και απαγορεύει τη διέλευση οποιουδήποτε επιθυμεί να πλησιάσει, οχήματος ή πεζού, με εξαίρεση τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. 


AP Photo/Boris Grdanoski

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, κάλεσε τους διαδηλωτές που διεξήγαγαν τις διαμάχες στο κοινοβούλιο να προσέλθουν στη δικαιοσύνη και σημείωσε ότι μόνη διέξοδος είναι ο διάλογος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφου στη Μάλτα στο πλαίσιο του χθεσινού άτυπου συμβουλίου των ΥΠ.ΕΞ. της Ε.Ε. επισήμανε ότι πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας του να καταδικάσουν τη χρήση βίας, προσθέτοντας ότι πρέπει οι πολιτικοί να σεβαστούν τις νόμιμες διαδικασίες γιατί αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Σε ερώτηση του απεσταλμένου της «Εφ.Συν.» στη Βαλέτα, Νικόλα Ζηργάνου, για το αν αποδέχεται η κυβέρνηση την χθεσινή εκλογή προέδρου του Κοινοβουλίου, απάντησε ότι «δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία και το κοινοβούλιο δεν ήταν σύμφωνο με το νομικό πλαίσιο της χώρας».

«Δεν πιστεύουμε ότι προσέφερε περισσότερη σταθερότητα αλλά το αντίθετο. 

Πρέπει να έχουμε νομιμότητα αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, σε κάθε περίπτωση ό,τι συνέβη θα πρέπει να καταδικαστεί σε σχέση με τη χρήση βίας και από την άλλη πλευρά ο διάλογος είναι η μόνη οδός που έχουμε μπροστά μας» είπε χαρακτηριστικά.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Ζάεφ, πλαισιωμένος και από τραυματίες βουλευτές του κόμματος, τόνισε ότι θεωρεί ότι ο νέος πρόεδρος του κοινοβουλίου, ο Τζαφέρι τις επόμενες μέρες θα επισκεφθεί τον Ιβάνοφ για να ζητήσει να του δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. 

Τη Δευτέρα αναμένονται νέες εξελίξεις καθώς στα Σκόπια φτάνει ο αρμόδιος Ευρωπαίος υπουργός, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς της ΠΓΔΜ.