Τα απειλούμενα δελφίνια Βακίτα και η επιβίωση των ψαράδωνΑΠΟ: ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ


Αγαπημένοι φίλοι και φίλες, 


Η βακίτα είναι ένα χαριτωμένο και ντροπαλό υδρόβιο θηλαστικό που μοιάζει με μικροσκοπικό δελφίνι. Και απομένουν μόνο 30 βακίτα σε όλο τον κόσμο! Όμως, αν κινηθούμε γρήγορα, μπορούμε να αποτρέψουμε τον αφανισμό τους.


Οι βακίτα πεθαίνουν επειδή παγιδεύονται σε απλάδια και πνίγονται. Αυτήν τη στιγμή όμως το Μεξικό σκέφτεται να απαγορεύσει αυτά τα δίχτυα, ενώ σημαντικό στέλεχος της κυβέρνησης έχει συμφωνήσει να παραδώσει την έκκλησή μας κατευθείαν στους βασικούς αρμόδιους της κυβέρνησης. 


Μαζί μπορούμε να πετύχουμε μια ευνοϊκή απόφαση για τις βακίτα. Ας δείξουμε στους υπουργούς ότι, αν προτείνουν μια οριστική απαγόρευση, θα έχουν τη στήριξη 1 εκατ. από εμάς. Υπόγραψε το επείγον ψήφισμα με ένα κλικ και διάδωσέ το παντού: 


Πάτα για να σώσουμε τις βακίτα 


Η βακίτα, που στα Ισπανικά σημαίνει «αγελαδίτσα», είναι το πιο σπάνιο θαλάσσιο θηλαστικό και το μικρότερο κητώδες στον κόσμο. Είναι ένα θαυμαστό και ιδιαίτερο ζώο, αλλά κινδυνεύει να εξαφανιστεί σε λίγους μήνες. 


Οι ψαράδες θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν άλλα είδη διχτυών για να πιάνουν γαρίδες και ψάρια κορβίνα, αλλά τα απλάδια είναι η εύκολη λύση. Γι’ αυτό πολλοί από αυτούς αντιδρούν σθεναρά στην απαγόρευσή τους. Επίσης, οι περισσότεροι ψαράδες που χρησιμοποιούν τα δίχτυα-δολοφόνους ψαρεύουν τοτοάμπα, ένα απειλούμενο είδος ψαριού, το οποίο πωλείται παράνομα στην Κίνα και αποφέρει τεράστια κέρδη. 


Αν δράσουμε όλοι μαζί τώρα, μπορούμε να σώσουμε αυτό το πανέμορφο ζώο. Πες στην κυβέρνηση του Μεξικού να επιβάλει την οριστική απαγόρευση και να προστατέψει τις βακίτα. Υπόγραψε τώρα και διάδωσέ το παντού. Δεν έχουμε χρόνο: 


Πάτα για να σώσουμε τις βακίτα 


Από τις σαβάνες της Αφρικής μέχρι τα πυκνά δάση του Βόρνεο, το κίνημά μας έχει στείλει μυστικούς πράκτορες σε δίκτυα λαθροκυνηγών και έχει αγοράσει γη για να σώσει τους ουρακοτάγκους. Αγωνιζόμαστε εδώ και χρόνια για να προστατέψουμε τις φάλαινες, ενώ πιέσαμε για τη δημιουργία του μεγαλύτερου θαλάσσιου καταφυγίου που υπήρξε ποτέ. Τώρα έχουμε μία και μοναδική ευκαιρία για να εξασφαλίσουμε την επιβίωση των βακίτα. 


Με ελπίδα, 


Caroline, Rewan, Diego, Ana Sofía, Allison, Bert, Emma και όλη η ομάδα του Avaaz 


Περισσότερες πληροφορίες: 


Τα απειλούμενα δελφίνια Βακίτα και η επιβίωση των ψαράδων – Η Καθημερινή 
http://www.kathimerini.gr/277816/article/epikairothta/kosmos/ta-apeiloymena-delfinia-vakita-kai-h-epiviwsh-twn-yaradwn 


Yπάρχουν μόνο 30 από αυτά τα ζώα! – SNOOPIT24 
https://snoopit24.com/2017/02/08/yparxoun-mono-30-apo-afta-ta-zwa/ 


Ερευνητικό πρόγραμμα «Φώκαινες Αιγαίου Πελάγους» – Πέλαγος 
http://www.pelagosinstitute.gr/gr/erevnitika_programmata/fokaines_aigaiou.html 


Μια απεγνωσμένη προσπάθεια για να σώσουμε τις βακίτα πριν αφανιστούν (στα Αγγλικά) – The New York Times 
https://www.nytimes.com/2017/02/27/science/vaquitas-dolphins-mexico-extinction.html?smtyp=cur&_r=0 


Οι ευάλωτες βακίτα: Απαιτείται άμεση κινητοποίηση για να σωθεί η άκρως απειλούμενη φώκαινα (στα Αγγλικά) – National Geographic 
http://voices.nationalgeographic.com/2017/02/19/the-vulnerable-vaquita-immediate-action-needed-to-save-critically-endangered-porpoise/ 


Οι νηκτικές κύστες ψαριών, τα δελφίνια-ιχνηλάτες και η ανθρώπινη απληστία: Η άγρια πορεία της βακίτα προς την εξαφάνιση (στα Αγγλικά) – Fusion TV 
http://fusion.net/story/384948/vaquitas-wild-path-to-extinction/