Αιχμές Μέρκελ σε Ερντογάν: Πικρή και απογοητευτική η προφυλάκιση Γιουτζέλ

Η υπόθεση της προφυλάκισης του ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt στην Τουρκία Ντενίζ Γιουτζέλ -o oποίος έχει γερμανική και τουρκική υπηκοότητα- με τις κατηγορίες της «διασποράς προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης και της υποκίνησης μίσους» προκαλεί σωρεία πολιτικών αντιδράσεων στη Γερμανία.
O Γιουτζέλ συνελήφθη στην Τουρκία μαζί με άλλους δημοσιογράφους για την

εμπλοκή του στην υπόθεση της δημοσιοποίησης προσωπικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρού του προέδρου της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, η οποία αφήνει υπόνοιες για αμφιλεγόμενες δοσοληψίες. Σύμφωνα με το τουρκικό δίκαιο, η διάρκεια της προφυλάκισης μπορεί να κρατήσει έως και πέντε χρόνια.
   Η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε την προφυλάκιση του δημοσιογράφου «πικρή και απογοητευτική», ενώ υπογράμμισε ότι το μέτρο αυτό είναι «δυσανάλογα σκληρό» απέναντι στον Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος μάλιστα προσήλθε αυτοβούλως στις ανακριτικές αρχές προκειμένου να διευκολύνει τον σκοπό των ερευνών.
   «Η γερμανική κυβέρνηση περιμένει από την τουρκική δικαιοσύνη στο πλαίσιο της εκδίκασης της υπόθεσης Γιουτζέλ να έχει κατά νου τη μεγάλη σημασία της ελευθερίας του τύπου σε μια δημοκρατική κοινωνία» δήλωσε η Ά. Μέρκελ.
   Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, ο κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν να σέβεται την αρχή του κράτους δικαίου καθώς επίσης ζήτησε να αντιμετωπιστεί ο Ντενίζ Γιουτζέλ με σεβασμό από τις τουρκικές Αρχές.
   Ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έκανε λόγο για «δύσκολους καιρούς για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις». Η υπόθεση Γκιουτζέλ «φωτίζει με εκτυφλωτικό τρόπο τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο οι δύο χώρες εφαρμόζουν την αρχή του κράτους δικαίου αλλά και την αξία που διαθέτουν η ελευθερία του τύπου και της έκφρασης» ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
   Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας τόνισε ότι «η κριτική δημοσιογραφία είναι ένα θεμελιώδες συστατικό της δημοκρατικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων», κατηγορώντας ευθέως την τουρκική κυβέρνηση ότι διώκει τους δημοσιογράφους εκείνους που της είναι δυσάρεστοι. Τόνισε δε ότι κάτω υπό αυτές τις συνθήκες η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι σχεδόν αδύνατη.
   Επίσης οι “Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα” κάνουν έκκληση για την άμεση αποφυλάκιση του Ντενίζ Γιουτζέλ και άλλων φυλακισμένων δημοσιογράφων, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες που εκκρεμούν σε βάρους τους ως παράλογες.
   Τέλος, σήμερα αναμένονται πορείες υπέρ της αποφυλάκισης του Ντενίζ Γιουτζέλ σε τουλάχιστον έντεκα γερμανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων βρίσκονται το Βερολίνο, η Φρανκφούρτη, το Αμβούργο και η Κολωνία.
   Πηγή: Deutsche Welle