Τσακαλώτος: Πότε θα αρθούν τα capital controls

Τη βεβαιότητα ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο τα ελληνικά ομόλογα θα γίνουν αποδεκτά από την ΕΚΤ εξέφρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Bloomberg, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «πολύ σύντομα» η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.
«Αισθάνομαι σίγουρος ότι τα ελληνικά ομόλογα θα έχουν γίνουν αποδεκτά έως τον Σεπτέμβριο» είπε ο Ευκ. Τσακαλώτος, εκτιμώντας ότι θα γίνουν επιλέξιμα από την ΕΚΤ μόλις αποπληρωθούν οι δόσεις του Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, μία τέτοια εξέλιξη θα προλειάνει το έδαφος για την άρση των capital controls και για τη σταδιακή ανάκαμψη της επενδυτικής εμπιστοσύνης.
Αναφερόμενος στα δύσκολα μέτρα λιτότητας που ψήφισε η κυβέρνηση, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι οι επιπτώσεις τους θα αμβλυνθούν από την αύξηση της εμπιστοσύνης, την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους ιδιώτες και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.
«Αυτοί οι παράγοντες θα σπάσουν τον υφεσιακό κύκλο» εκτίμησε ο κ. Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι μόλις αποκατασταθεί η ρευστότητα, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην περαιτέρω χαλάρωση των capital controls.
«Οι περιορισμοί έχουν ήδη αρθεί και υπάρχει ένα οδικός χάρτης για την πλήρη κατάργησή τους» πρόσθεσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι έως το φθινόπωρο θα έχουν υπάρξει κάποιες ουσιώδεις αλλαγές.
Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι όταν η Ελλάδα ενταχθεί στο πρόγραμμα της ΕΚΤ -και σε συνάρτηση με τις αποφάσεις για το χρέος- «μπορούμε να πούμε ότι το Grexit θα φύγει οριστικά από το τραπέζι» και «τότε θα έχουμε μία μεγάλη ροή επενδυτών προς την Ελλάδα».
Με πληροφορίες από Bloomberg, naftemporiki