340 δις. χρωστάμε σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας  με τους δανειστές και εν αναμονή των πρώτων εκταμιεύσεων, η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας  για την πορεία της οικονομίας,  διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι η χώρα «αλλάζει σελίδα» και ότι βρίσκεται πλέον στην έξοδο του τούνελ.
Όμως, πέρα από τις διακηρύξεις και τις «εντυπώσεις», οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και
δημιουργούν μια ζοφερή εικόνα  για την κατάσταση της οικονομίας.
Η κυβέρνηση καλείται τώρα να διαχειριστεί το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους σε συνεργασία με τις τράπεζες, οι οποίες διαθέτουν μεν  την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από τα κόκκινα δάνεια, αλλά δεν μπορούν ταυτόχρονα να προσφέρουν  την αναγκαία ρευστότητα για να «πάρει μπροστά» η παραγωγική μηχανή της οικονομίας.
Σε συνεργασία με την ΤτΕ και τις διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών το κυβερνητικό  οικονομικό επιτελείο εξετάζει διάφορα σενάρια μέτρων και κινήσεων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην άμβλυνση του προβλήματος. Πέραν της εξεύρεσης νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και της διευθέτησης των κόκκινων δανείων,  ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η δημιουργία προσδοκιών στην αγορά.
Οι αριθμοί τρομάζουν!
Προς το παρόν, προβληματισμό στην κυβέρνηση και «ανατριχίλα» στις τράπεζες προκαλεί το συσσωρευμένο ιδιωτικό χρέος.
Οι συνολικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία είναι τώρα περίπου 340 δισ. ευρώ, προσεγγίζοντας το 200%(!) του ΑΕΠ.
Από το ποσό αυτό, τα 220 δισ. είναι χρέη προς τις τράπεζες, εκ των οποίων 108 δισ. έχουν «κοκκινίσει».
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο υπερβαίνουν πλέον τα 85 δισ. ευρώ και συνεχίζουν να αυξάνονται με ρυθμό 800 εκατ. ανά μήνα.
Στα ασφαλιστικά Ταμεία επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες οφείλουν συνολικά περίπου 27 δισ. ευρώ από μη καταβληθείσες εισφορές, πρόστιμα και προσαυξήσεις.