Καμμένος: Καλάσνικοφ made in Greece όταν τελειώσει το εμπάργκο με τη Ρωσία

Την συμφωνία για συμπαραγωγή με την Ρωσία στρατιωτικών τυφεκίων τύπου Καλάσνικοφ, όταν τελειώσει το εμπάργκο της ΕΕ προς την Μόσχα, εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος στην κρατική αμυντική βιομηχανία.

«Όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η κρατική αμυντική βιομηχανία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός μιλώντας στην Επιτροπή Άμυνας και
Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δίνει δουλειά στις αμυντικές βιομηχανίες».

Ο Πάνος Καμμένος έδωσε έμφαση στις συνεργασίες που κάνουν οι αμυντικές βιομηχανίες και ανέφερε ότι «στην ΕΒΟ στο Αίγιο, όταν τελειώσει το εμπάργκο με τη Ρωσία, θα έχουμε συμπαραγωγή των καλάσνικοφ τα οποία θα είναι και πιστοποιημένα από το ΝΑΤΟ, καθώς θα παράγονται σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ».

Ακόμη είπε ότι «στα ΕΑΣ έχουμε ενεργοποίηση συμφωνιών με την Ινδία για τα Άρτεμις και η ΕΑΒ επεκτείνει τις συνεργασίες της με την Ντασό και τον Λόχιντ Μάρτιν, ενώ εξετάζει συνεργασίες με την Αίγυπτο».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή έχουν πάει όλοι σε στρατόπεδα φιλοξενίας» που πληρούν τους όρους του ΟΗΕ. Επεσήμανε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις βοήθησαν ώστε να υλοποιηθεί μία δέσμευση της χώρας και τώρα «έχουν απεμπλκακεί» από τις περισσότερες περιπτώσεις.

Ακόμη και στους χώρους που ο στρατός είχε αναλάβει τη σίτιση «έγιναν ανοικτοί διαγωνισμοί, δεν το κάνει πια ο στρατός, το κάνουν εταιρείες και μάλιστα με χαμηλό κόστος», είπε ο υπουργός Άμυνας, διευκρινίζοντας ότι η σίτιση γίνεται με σεβασμό στους κανόνες διατροφής των φιλοξενουμένων.

Για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ο υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι «έχουν σταματήσει οι ροές από την ώρα που υπεγράφη η συμφωνία και υλοποιείται ο σχεδιασμός. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με την άλλη πλευρά, την Τουρκία» και πρόσθεσε πως «δεν είναι ότι τους παρεμποδίζουν τα πλοία του ΝΑΤΟ, δεν ξεκινούν καν, ενώ στην Ιταλία έχουμε ναυάγια».

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή κύρωσε τις συμφωνίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και την συμφωνία για την Στρατιωτική Υλοποίηση του SESAR (Ερευνητικού Προγράμματος Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού).