Και τώρα ανασχηματισμός – Ανακατεύει την τράπουλα με Πασόκους ο Τσίπρας

Όλα δείχνουν ότι ο θρυλούμενος ως επικείμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης πάει για μετά την εκταμίευση της δόσης, δηλαδή για τον Ιούνιο.

Προσφέρεται έτσι χρόνος στον Αλ. Τσίπρα να κάνει κινήσεις και να εκτιμήσει πρόσωπα και πολιτικές, ώστε να ετοιμάσει όσο το δυνατό καλύτερα τις αλλαγές στην κυβέρνηση, πολύ περισσότερο που η διαφαινόμενη (εκτός μεγάλου απροόπτου…) ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης απομακρύνει το σενάριο των πρόωρων εκλογών και του προσφέρει κάποιες «ανάσες», έστω για ένα περιορισμένο διάστημα.

Αυτή τη στιγμή το μόνο σίγουρο για τον ανασχηματισμό είναι ένα ποιοτικό του στοιχείο, στο οποίο έχουμε αναφερθεί.

Δηλαδή η προσπάθεια που θα καταβληθεί (το παραδέχτηκε πρόσφατα και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη) προκειμένου να διευρυνθεί το κυβερνητικό σχήμα και με πρόσωπα εκτός των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Έτσι είναι πιθανό να αξιοποιηθούν πρόσωπα απ’ την ευρύτερη κεντροαριστερά, όπως οι Φ. Κουβέλης, Λούκα Κατσέλη (αν και η θέση που έχει στην Εθνική Τράπεζα είναι εξαιρετικά κομβική), ακόμα και ο Χ. Καστανίδης ή ο Δημ. Ρέππας, αν και ο τελευταίος σε όσους τον ερωτούν τονίζει ότι δεν έχει καμία ούτε καν κρούση…

Σε ό,τι αφορά στη Λούκα Κατσέλη, τυχόν είσοδός της στην κυβέρνηση θα σήμαινε τοποθέτησή της ή στο υπουργείο Ανάπτυξης (από όπου είναι πιθανό να μετακινηθεί ο Γ. Σταθάκης) ή στο Εργασίας, όπου έχει ξαναθητεύσει.

Αντίθετα δεν τίθεται θέμα για το υπουργείο Οικονομικών, αφού εκεί ο πρωθυπουργός θέλει την παραμονή του Ευκλ. Τσακαλώτου, με τον οποίο έχει άριστη συνεργασία και τον θεωρεί πετυχημένο. Μάλιστα το είπε ξεκάθαρα, όταν ο ίδιος ο Τσακαλώτος ζήτησε την αποχώρησή του εκτιμώντας ότι έχει κλείσει τον κύκλο του εκεί…

Από κει και πέρα, θεωρείται πολύ πιθανή η μετακίνηση του Ν. Φίλη απ’ το υπουργείο Παιδείας (όταν θα πραγματοποιηθεί ο ανασχηματισμός θα έχουν ολοκληρωθεί οι πανελλήνιες εξετάσεις), αλλά σε καμιά περίπτωση η απομάκρυνσή του απ’ την κυβέρνηση.

Το ίδιο ισχύει (δηλαδή μετακίνηση) για τους Π. Σκουρλέτη, Γ. Κατρούγκαλο.

Σε ό,τι αφορά στο Ν. Παππά, ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για μετακίνησή του στο υπουργείο Ανάπτυξης. Η σχετική φημολογία εντάθηκε και λόγω του ταξιδιού του στις ΗΠΑ και των εκεί επαφών του, για θέματα επενδύσεων.

Αμετακίνητοι θεωρούνται επίσης οι Δημ. Παπαγγελόπουλος, Χρ. Σπίρτζης, ενώ δεν αποκλείεται η απομάκρυνση του υπουργού Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά.

Από κει και πέρα, είναι όλα ανοιχτά, ενώ σε επίπεδο υφυπουργών αναμένεται μεγάλο «ανακάτεμα», με αρκετούς να απομακρύνονται…