Εκεί θα πάνε τα 11 δισ. της δόσης

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν, μεταξύ άλλων, και για το ποσό της δόσης που θα εκταμιευτεί προς την Ελλάδα σε περίπτωση που πέσουν οι υπογραφές και ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης στις 24 Μαΐου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του thetoc.gr, από τη χθεσινή ενημέρωση, προέκυψε ότι η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει ένα ποσό της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, θα…
ικανοποιηθεί όχι μόνο για να εξυπηρετηθούν οι δανειακές υποχρεώσεις του 2016 (τουλάχιστον) αλλά και για να πέσει λίγο «ζεστό χρήμα» στην αγορά μέσα από την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Χθες, δόθηκε η πληροφορία ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εγκρίνουν τη διάθεση για την Ελλάδα ποσού της τάξεως των 9-11 δισ. ευρώ.

Μοιάζει μεγάλο, ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η χώρα δεν έχει εξασφαλίσει χρήματα μέσα στο 2016 με αποτέλεσμα, για να εκπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις να «στραγγίζει» τα ταμεία του δημοσίου και όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Οι δανειακές ανάγκες της χώρας από τις αρχές του 2016 μέχρι τη λήξη του έτους, είχαν εκτιμηθεί σε περίπου 3,9 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2016, 2,4 δισ. ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο, 5,2 δισ. ευρώ για το 3ο τρίμηνο –ξεχωρίζει η αποπληρωμή δύο μεγάλων ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ύψους άνω των 2,3 δισ. ευρώ- ενώ για το 4ο τρίμηνο, οι ανάγκες περιορίζονται στα 1,3 δισ. ευρώ.

Δεδομένου ότι οι υποχρεώσεις του πρώτου τριμήνου (συμπεριλαμβανομένων και των τόκων) καλύφθηκαν από τα διαθέσιμα, στην πραγματικότητα από τα συνολικά 9-11 δισ. ευρώ που ενδέχεται να δοθούν στην Ελλάδα, τα περίπου 7-8 δισ. ευρώ θα «δεσμευτούν» για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του έτους.

Η «λογική» είναι να εξασφαλιστεί ότι θα εξυπηρετηθούν κανονικά όλες οι υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του έτους καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η 2η αξιολόγηση –με τα περίπου 43 προαπαιτούμενα- θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τον προγραμματισμό που είχε γίνει τον περασμένο Αύγουστο, σε αυτό το χρονικό σημείο που βρισκόμαστε τώρα, θα έπρεπε να έχουν εκταμιεύσει τα 3,7 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από τον περασμένο Νοέμβριο, τα 3,2 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από τον περασμένο Δεκέμβριο, τα 4,9 δισ. ευρώ που έπρεπε να δοθούν μέσα στο 1ο τρίμηνο αλλά και επιπλέον 4,5 δισ. ευρώ με την ολοκλήρωση του β’ τριμήνου.

Προφανώς, η απόφαση, θα καλύψει το διάστημα μέχρι το τέλος του 1ου τριμήνου.

Σύμφωνα πάντα με το thetoc.gr, το ερώτημα πόσα χρήματα θα δοθούν για την πραγματική οικονομία απαντάται ως εξής: εξαρτάται από το τελικό ποσό της εκταμίευσης.

Με βάση τις πληροφορίες, θα «περισσέψουν» γύρω στα 3-4 δισ. ευρώ. Και αυτά όμως δεν θα πέσουν μαζεμένα στην αγορά.

Ο αρχικός προγραμματισμός έλεγε ότι από τα 3,7 δισ. ευρώ της δόσης που κανονικά θα έπρεπε να εκταμιευτεί από τον περασμένο Νοέμβριο, μόλις τα 500 εκατ. ευρώ θα πήγαιναν για την αποπληρωμή χρέους ενώ άλλα 500 εκατ. ευρώ προορίζονταν από τη δόση του Δεκεμβρίου.

Επίσης, είχε προγραμματιστεί να δοθεί 1 δισ. ευρώ στο τέλος του α’ τριμήνου και άλλο ένα δισ. ευρώ στο τέλος του β’ τριμήνου.

Στελέχη που παίρνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις, εκτιμούν ότι για τους επόμενους 3-4 μήνες, θα πέφτουν στην αγορά περί τα 700-800 εκατ. ευρώ ανά μήνα έτσι ώστε στο τέλος αυτών των καταβολών, τα ληξιπρόθεσμα χρέη να επιστρέψουν κοντά στα επίπεδα του τέλους του 2014.

Σήμερα το δημόσιο, μαζί με τους φόρους που δεν έχει επιστρέψει χρωστάει κοντά στα 6 δισ. ευρώ έναντι 3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014.