Αρχική Κόσμος ΝΑΤΟ: Ο Γ.Γ. Ρούτε κρατά αποστάσεις από το «σχέδιο νίκης» που παρουσίασε...

ΝΑΤΟ: Ο Γ.Γ. Ρούτε κρατά αποστάσεις από το «σχέδιο νίκης» που παρουσίασε ο Ζελένσκι

27
0


Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ βρίσκονται «σταθερά σε καλή πορεία» για να εκπληρώσουν τη δέσμευση χορήγησης 40 δισεκατομμυρίων ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία το 2024, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Μαρκ Ρούτε κρατώντας αποστάσεις ωστόσο από το «σχέδιο νίκης» που παρουσίασε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τόνισε ότι τα μέλη της Συμμαχίας έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής περίπου το ήμισυ της υποσχεθείσας χρηματοδότησης.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι βρισκόμαστε σταθερά σε καλή πορεία για την παροχή των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ που υποσχεθήκαμε για το επόμενο έτος», τόνισε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας: «Μπορώ να ανακοινώσω σήμερα ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ διέθεσαν 20,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία κατά το πρώτο μισό του 2024 και οι Σύμμαχοι βρίσκονται σε καλή πορεία για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για το υπόλοιπο του έτους».

Παράλληλα τόνισε ότι η ότι η νέα αποστολή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία στη γερμανική πόλη Βισμπάντεν θα είναι σε «πλήρη επιχειρησιακή» ετοιμότητα μέσα στους επόμενους μήνες. Νωρίτερα σήμερα ο Ζελένσκι αποκάλυψε σε μια ομιλία στο Κοινοβούλιο το «σχέδιό του για τη νίκη» στον πόλεμο με την Ρωσία και μεταξύ άλλων απέκλεισε το ενδεχόμενο παραχώρησης εδαφών στη Ρωσία για να τελειώσει ο πόλεμος.

«Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα» σχολίασε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σχετικά με το σχέδιο νίκης.

Το σχέδιο αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα, «αλλά δεν σημαίνει ότι μπορώ να πω ότι στηρίζω το σχέδιο στο σύνολό του» είπε ο Ρούτε

«Είναι φυσικά ένα ισχυρό μήνυμα από τον Ζελένσκι και την ομάδα του ότι σχεδίασαν αυτό το σχέδιο… Αυτό δεν σημαίνει ότι εδώ μπορώ να πω ότι στηρίζω το σχέδιο στο σύνολό του, αυτό θα ήταν λίγο δύσκολο γιατί υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Και η Κάμαλα Χάρις έχει αρνηθεί να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Όπως είπε, αυτό το ουκρανικό «σχέδιο νίκης» θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ που ξεκινά αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες. «Θα βρεθεί στο τραπέζι (…) όταν διεξαχθεί η σύνοδος ΝΑΤΟ/Ουκρανίας το βράδυ της Πέμπτης», δήλωσε ο νέος επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος σε απόσπασμα της ομιλίας του Ζελένσκι ότι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν επιβεβαιώσει την προμήθεια όπλων και προσωπικού από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, ο Ρούτε είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αναφορές ότι Βορειοκορεάτες πολεμούν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι αναφορές αυτές είναι ανησυχητικές.

Επανέλαβε τη θέση ότι η διαδικασία του να γίνει η Ουκρανία μελλοντικά μέλος της Συμμαχίας είναι ‘μη αναστρέψιμη’ και ότι η Ουκρανία είναι πιο κοντά στο ΝΑΤΟ από ποτέ. Ο Μάρκ Ρούτε έχει δηλώσει πρόσφατα πως η Ρωσία δεν τρομάζει το ΝΑΤΟ.



in.gr