Αρχική Κόσμος Το Ισραήλ βλέπει τους πολίτες του να το εγκαταλείπουν

Το Ισραήλ βλέπει τους πολίτες του να το εγκαταλείπουν

37
0


Οι Ισραηλινοί μεταναστεύουν στο εξωτερικό σε αριθμούς που η χώρα δεν έχει ξαναδεί ποτέ, παίρνοντας μαζί τους τα χρήματά τους, την εκπαίδευσή τους και τις επαγγελματικές τους δεξιότητες σύμφωνα με την Jerusalem Post. Ένα bank run με brain drain για να ειπωθεί λακωνικά. Οι αριθμοί πίσω από αυτή την κίνηση μαρτυρούν μακροπρόθεσμη ζημιά για το Ισραήλ, ακόμη και μακριά από τις ζώνες συγκρούσεων στο Βορρά ή το Νότο.

Τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, 40.600 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα, δηλαδή κατά μέσο όρο 2.200 περισσότεροι κάθε μήνα από ό,τι το 2023.

Η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία έχει επικαιροποιήσει τη μέθοδο υπολογισμού των μακροπρόθεσμων αναχωρήσεων και επιστροφών των Ισραηλινών, υιοθετώντας διεθνή πρότυπα για τη μέτρηση της μετανάστευσης και αναπτύσσοντας μια νέα στατιστική μέθοδο στο τμήμα δημογραφίας και απογραφής της.

Το 2023 μετανάστευσαν 55.400 άτομα – ένα ρεκόρ σε σύγκριση με έναν ετήσιο μέσο όρο 37.100 ατόμων κατά την προηγούμενη δεκαετία. Το ίδιο έτος, 27.800 Ισραηλινοί επέστρεψαν μετά από παρατεταμένες περιόδους στο εξωτερικό, σε σχέση με τον μέσο όρο της δεκαετίας που ήταν 23.800.

Οι Ισραηλινοί που μεταναστεύουν, επιστρέφουν ως επί το πλείστον στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αυτοί δε που δεν είχαν μια ικανοποιητική ποιότητα ζωής, πούλησαν τα σπίτια που τους παρείχε η κυβέρνηση με χρηματοδότηση και έφυγαν για μια νέα αρχή.

Το αναθεωρημένο σύστημα δείχνει τον αυξημένο αριθμό των μεταναστών προς το Ισραήλ

Σύμφωνα με την παλαιά μέθοδο μέτρησης, που χρησιμοποιείται μέχρι το 2021, τα στοιχεία τόσο για τους μετανάστες όσο και για τους επαναπατριζόμενους ήταν χαμηλότερα. Το αναθεωρημένο σύστημα αποκάλυψε επιπλέον 126.100 μετανάστες τα τελευταία 10 χρόνια. Κάτι που υποδηλώνει και την ανάγκη για επέκταση.

Το 2023, το 39% των μεταναστών προέρχονταν από τις πλουσιότερες συνοικίες της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ και της κεντρικής περιοχής, ενώ το 28% έφυγε από τη Χάιφα και το Βορρά και το 15% από το Νότο. Ακόμα και η Ιερουσαλήμ συνεισέφερε το 13% του συνόλου των μεταναστών, ενώ η Ιουδαία και η Σαμάρεια αντιπροσώπευαν το 5% όσων εγκατέλειψαν τη χώρα.

Τα ποσοστά μετανάστευσης αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ενώ τους πέντε πρώτους μήνες του έτους έφευγαν κατά μέσο όρο 5.200 άτομα ανά μήνα, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 7.300 ανά μήνα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Τον Αύγουστο, 20.500 Ισραηλινοί που συνήθως διαμένουν στο εξωτερικό επέστρεψαν για επίσκεψη.

Με πολλές πτήσεις να ακυρώνονται και το αεροδρόμιο να κλείνει υπό την απειλή επίθεσης, οι φήμες άρχισαν να οργιάζουν περί επικείμενης επίθεσης στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.

Αύξηση στους μακροχρόνιους μετανάστες – Πτώση στο εργατικό δυναμικό

Ο αριθμός των «μακροχρόνιων μεταναστών», όπως ορίζεται από το CBS (Κεντρικό Γραφείο Στατιστικής), αυξήθηκε κατά 59% τους πρώτους επτά μήνες του 2023. Η μέση ηλικία των ανδρών που μετανάστευσαν εκτός Ισραήλ το 2023 ήταν 31,6 έτη, ενώ για τις γυναίκες ήταν 32,5 έτη. Τα άτομα ηλικίας 20 και 30 ετών αποτελούσαν το 40% των μεταναστών, αν και αντιπροσωπεύουν μόνο το 27% περίπου του πληθυσμού.

Αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ χάνει σημαντικό εργατικό δυναμικό σε μια ηλικία που πολλοί εισέρχονται στην αγορά εργασίας, ακολουθούν σπουδές ή λαμβάνουν εκπαίδευση στο εξωτερικό. Μεταξύ των μεταναστών, το 48% των ανδρών και το 45% των γυναικών ήταν ανύπαντροι. Περίπου το 41% μετανάστευσε με σύντροφο, ενισχύοντας την άποψη ότι πολλοί έχουν μετακομίσει μόνιμα.

Το 2023, το 59% των μεταναστών είχε γεννηθεί στο εξωτερικό, ενώ το 41% είχε γεννηθεί στο Ισραήλ. Από αυτούς που γεννήθηκαν στο εξωτερικό, το 80% προερχόταν από την Ευρώπη, με τη συντριπτική πλειοψηφία 72% να προέρχεται από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Κυρίως από χώρες που ήταν περιθωριοποιημένοι λόγω της ανόδου της άκρας δεξιάς.

Πολλοί από αυτούς τους μετανάστες έλαβαν γενναιόδωρη κρατική βοήθεια όταν έφτασαν για πρώτη φορά στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της επιδοτούμενης από την κυβέρνηση στέγασης και υποθηκών (κρατικά επιδοτούμενος εποικισμός στα πλαίσια της ιδέας του σιωνισμού), μόνο και μόνο για να καρπωθούν τα οφέλη από την πώληση αυτών των ακινήτων με σημαντικά κέρδη, σύμφωνα με την Jerusalem Post. Αν προστεθεί και η απαγόρευση πρόσληψης Παλαιστινίων, τότε είναι κατανοητό πως λείπει πολυπληθές εργατικό δυναμικό από τη χώρα.

Οι χριστιανοί έποικοι που γνώρισαν τον ρατσισμό στο Ισραήλ, ήταν από τους πρώτους που έφυγαν

Οι μη Άραβες χριστιανοί, κυρίως μετανάστες από την πρώην Σοβιετική Ένωση που ήρθαν βάσει του νόμου περί επιστροφής μέσω συγγενών ή συζύγων, αποτελούσαν το 32,4% των μεταναστών το 2023, παρόλο που αποτελούν μόνο το 4,9% του γενικού πληθυσμού.

Ορισμένοι επικριτές υποστηρίζουν ότι τα άτομα αυτά, έχοντας αισθανθεί περιθωριοποιημένα στην ισραηλινή κοινωνία επειδή δεν είναι Εβραίοι, εκμεταλλεύτηκαν τώρα την ευκαιρία να φύγουν με σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Οι Άραβες μουσουλμάνοι και χριστιανοί συνέβαλαν λιγότερο στο κύμα μετανάστευσης, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 6,2% των μεταναστών, παρόλο που αποτελούν το 21,3% του πληθυσμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 9% των μεταναστών γεννήθηκε στις ΗΠΑ και περίπου το 4% στη Γαλλία.

Η επίθεση της Χεζμπολάχ έγινε ανάμεσα σε Χάιφα και Τελ Αβίβ, πιο κοντά όμως στην πρώτη. Πλέον οι κάτοικοι της Χάιφα δεν μπορούν να νιώσουν ασφαλείς.

Η τακτική του Ισραήλ δεν φαίνεται να βοηθά τους εκτοπισμένους του βορρά να επιστρέψουν, αλλά έδιωξε περισσότερους

Πλέον με τον φόβο να έχει χτυπήσει κόκκινο, παρατηρήθηκε πως σε κάθε μεγάλη επίθεση του Ισραήλ, πολίτες αποχωρούσαν. Μετά το χτύπημα στην πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό, τα ιρανικά αντίποινα, τις δολοφονίες Χανίγια, Νασράλα και του Νιλφορουσάν των Φρουρών της Επανάστασης και τα νέα αντίποινα του Ιράν, σε κάθε μια από αυτές τις στιγμές-ορόσημο παρατηρούνταν ουρές στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.

Πλέον με το αεροδρόμιο στην εμβέλεια πυρός της Χεζμπολάχ, ο φόβος γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος και οι φήμες για επικείμενη επίθεση στο αεροδρόμιο έκαναν τα πράγματα χειρότερα, καθώς μερίδα των πολιτών ανησυχεί πως μπορεί να μην έχει την ευκαιρία να φύγει. Όπως συνέβη σήμερα όπου το αεροδρόμιο σταμάτησε λόγω συναγερμού και οι πολίτες πανικοβλήθηκαν.

Αν σε όλα αυτά προστεθεί πως η Χεζμπολάχ από την στιγμή της εισβολής «άνοιξε» την εμβέλεια δράσης της, δημιουργώντας ακόμα περισσότερους εκτοπισμένους, σημαίνει πως ακόμα περισσότεροι πολίτες θα σκεφτούν την φυγή. Την ίδια στιγμή, ακόμα περισσότερες περιοχές δέχονται συχνές επιθέσεις όπως η Χάιφα (η επίθεση στο στρατόπεδο έγινε μεταξύ Χάιφα και Τελ Αβίβ), που πλέον δεν λογίζεται ως ασφαλές μέρος.





in.gr