Αρχική Κόσμος OHE: Το Συμβούλιο Ασφαλείας στηρίζει τους κυανόκρανους του Λιβάνου μετά τις ισραηλινές...

OHE: Το Συμβούλιο Ασφαλείας στηρίζει τους κυανόκρανους του Λιβάνου μετά τις ισραηλινές επιθέσεις

30
0


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ  εξέφρασε τη Δευτέρα έντονη ανησυχία αφού αρκετές θέσεις των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο δέχθηκαν πυρά εν μέσω συγκρούσεων μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των υποστηριζόμενων από το Ιράν μαχητών της Χεζμπολάχ.

Σε δήλωση που εγκρίθηκε με συναίνεση, το 15μελές Συμβούλιο κάλεσε επίσης όλα τα μέρη -χωρίς να τα κατονομάσει- να σεβαστούν την ασφάλεια του προσωπικού και των εγκαταστάσεων της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ, γνωστής ως UNIFIL.

«Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ δεν πρέπει ποτέ να αποτελέσουν στόχο επίθεσης», δήλωσε το συμβούλιο, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή του προς την UNIFIL και τη σημασία της επιχείρησης για την περιφερειακή σταθερότητα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε επίσης την πλήρη εφαρμογή του ψηφίσματος 1701, το οποίο εγκρίθηκε το 2006 με στόχο τη διατήρηση της ειρήνης στα σύνορα μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ. Το Συμβούλιο «αναγνώρισε την ανάγκη για περαιτέρω πρακτικά μέτρα για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος», αλλά δεν προσέφερε λεπτομέρειες.

O εκπρόσωπος των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ (UNIFIL) Andrea Tenenti ξεκαθάρισε πως η UNIFIL συνεχίζει κανονικά την αποστολή της.

Τουλάχιστον 20 χτυπήματα και μια εισβολή στo στρατόπεδο της UNIFIL

Από την έναρξη της ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στο Λίβανο την 1η Οκτωβρίου, οι θέσεις της UNIFIL έχουν πληγεί 20 φορές, μεταξύ άλλων από απευθείας πυρά και ένα περιστατικό την Κυριακή, όταν δύο ισραηλινά άρματα εισέβαλαν μέσα από τις πύλες μιας βάσης της UNIFIL, ανέφερε ο ΟΗΕ.

«Πέντε ειρηνοποιοί έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια αυτών των περιστατικών, συμπεριλαμβανομένου ενός ειρηνοποιού που υπέστη τραύμα από σφαίρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ. «Η πηγή αυτών των πυροβολισμών δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από τη UNIFIL».

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες το Ισραήλ έχει πει στους ειρηνοποιού του ΟΗΕ να απομακρυνθούν κατά 5 χιλιόμετρα από τη λεγόμενη μπλε γραμμή -μια γραμμή που έχει χαρτογραφηθεί από τον ΟΗΕ και χωρίζει τον Λίβανο από το Ισραήλ και τα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν- για τη δική τους ασφάλεια.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή σε δήλωσή του προς τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες: «Ήρθε η ώρα να αποσύρετε την UNIFIL». Ο επικεφαλής των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ Ζαν-Πιερ Λακρουά δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα στρατεύματα του ΟΗΕ δεν θα μετακινηθούν. Αφού ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας κεκλεισμένων των θυρών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρεσβευτή του ΟΗΕ Ντάνι Ντάνον την Τρίτη.

Ο Λακρουά πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ «επανεξετάζει συνεχώς την κατάσταση και έχουμε σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για όλα τα σενάρια».

Μέλη της UNIFIL παρατηρούν τα σύνορα Λιβάνου- Ισραήλ.

«Η UNIFIL τίθεται σε κίνδυνο και μια χώρα απειλεί ανοιχτά το προσωπικό της, κάτι που είναι απαράδεκτο» είπε η Ρωσία

Ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ότι είναι σημαντικό η UNIFIL να είναι σε θέση να κάνει τη δουλειά της. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξουσιοδότησε την UNIFIL – βάσει της απόφασης 1701 – «να συνδράμει» τις λιβανέζικες δυνάμεις για να διασφαλίσει ότι ο νότιος Λίβανος είναι «ελεύθερος από κάθε ένοπλο προσωπικό, περιουσιακά στοιχεία και όπλα εκτός από εκείνα της κυβέρνησης του Λιβάνου».

«Πρέπει να σταθούμε απέναντι σε κάθε υπόνοια ότι αν η απόφαση 1701 δεν εφαρμόστηκε είναι επειδή η UNIFIL δεν την εφάρμοσε, κάτι που δεν ήταν ποτέ η εντολή της», δήλωσε ο Λακρουά, τονίζοντας ότι η UNIFIL είχε υποστηρικτικό ρόλο. Ο Ντάνον δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο λιβανέζικος στρατός και η UNIFIL απέτυχαν να αποκτήσουν τον έλεγχο της περιοχής.

Υποστήριξε ότι το Ισραήλ ενεργεί τώρα για να εφαρμόσει την απόφαση 1701, λέγοντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας: «Οι στρατιώτες μας βρίσκονται τώρα στο πεδίο, κατά μήκος των συνόρων στο Λίβανο, αποκαλύπτοντας και διαλύοντας την υποδομή της Χεζμπολάχ». Οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν δηλώσει ότι η ενίσχυση του στρατού του Λιβάνου θα ήταν ζωτικής σημασίας για την εφαρμογή της απόφασης 1701.

«Η UNIFIL δεν μπορεί να αποτρέψει τις εχθροπραξίες», δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος πρέσβης του ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια. «Η UNIFIL τίθεται σε κίνδυνο και μια χώρα απειλεί ανοιχτά το προσωπικό της, κάτι που είναι απαράδεκτο».

Θωρακισμένα οχήματα της UNIFIL στην πόλη Μαρτζαγιούν.

Η αποστολή της UNIFIL παραμένει σε ισχύ

Η UNIFIL εξουσιοδοτείται επίσης σύμφωνα με την απόφαση 1701 «να συνδράμει» – εφόσον ζητηθεί από την κυβέρνηση του Λιβάνου – στην πρόληψη της παράνομης μεταφοράς όπλων στη χώρα. Το ψήφισμα 1701 απαγορεύει επίσης στα μέρη να διασχίζουν τη Γαλάζια Γραμμή από εδάφους ή αέρος. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν από καιρό αναφέρει παραβιάσεις.

Ο Ντάνον δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα ότι «πρέπει να διασφαλίσει ότι υπάρχουν οι σωστοί μηχανισμοί για τον λιβανέζικο στρατό και την UNIFIL ώστε να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

Όταν ρωτήθηκε πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτό, ο Ντάνον δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα ότι ήθελε να δει «μια πιο ισχυρή εντολή για την UNIFIL για την αποτροπή της Χεζμπολάχ». Οποιαδήποτε αλλαγή στην εντολή της UNIFIL θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Διπλωμάτες δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις αυτή τη στιγμή. Η αποστολή έχει επί του παρόντος εγκριθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου 2025.



in.gr