Αρχική Ελλάδα Θεσσαλονίκη: Άσκηση εκκένωσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εν ώρα μαθημάτων

Θεσσαλονίκη: Άσκηση εκκένωσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εν ώρα μαθημάτων

27
0


Σειρήνες εκκένωσης ήχησαν το μεσημέρι της Δευτέρας, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), στο πλαίσιο άσκησης εκκένωσης, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε αυτή την έκταση στο Ίδρυμα.

Σκοπός της άσκησης, ήταν να δοκιμαστεί η ετοιμότητα των Ομάδων Διαχείρισης Κρίσεων που έχουν συσταθεί στο Πανεπιστήμιο, ώστε να διαπιστωθεί, αν ακολουθούν με αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο τα σχέδια εκκένωσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΠΑΜΑΚ, όπως επισημάνθηκε από τους επικεφαλής των Ομάδων Διαχείρισης Κρίσεων, η εκκένωση όλου του κτηρίου επιτεύχθηκε σε λίγο περισσότερο από 10 λεπτά, παρά τον εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό φοιτητών και φοιτητριών που παρακολουθούσαν μαθήματα εκείνη την ώρα.

Η άσκηση εκκένωσης που πραγματοποιήθηκε όπως προβλέπει η νομοθεσία, περιλάμβανε την εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου μέσω κλιμακοστασίων και τη συγκέντρωση του συνόλου των ατόμων σε τέσσερα καθορισμένα σημεία, δύο από την πλευρά της Εγνατίας και άλλα δυο από την πλευρά της οδού Λαμπράκη.

Η άσκηση ήταν απροειδοποίητη για μεγάλο μέρος του προσωπικού, καθώς και για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, έτσι ώστε να διαπιστωθούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ρεαλισμό οι αντιδράσεις και η ετοιμότητα ψύχραιμης αντιμετώπισης έκτακτων συνθηκών, όπως ένας σεισμός ή μια πυρκαγιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε στην κατά προτεραιότητα συνδρομή προς τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες, ενώ στο πλαίσιο της άσκησης προσκλήθηκε και το ΕΚΑΒ, το οποίο ανταποκρίθηκε ταχύτατα με την αποστολή ασθενοφόρου και μέσου ταχείας πρόσβασης (μοτοσικλέτα).

Σύμφωνα την ανακοίνωση του πανεπιστημίου, τα συμπεράσματα από την διεξαγωγή της άσκησης θα αξιοποιηθούν έτσι ώστε να βελτιστοποιηθούν τα σχέδια και οι διαδικασίες εκκένωσης και να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις, ώστε στο απευκταίο ενδεχόμενο μιας έκτακτης ανάγκης, υπό συνθήκες πραγματικού κινδύνου, να επαναληφθεί με ψυχραιμία και τάξη η ασφαλής εκκένωση των εγκαταστάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



zougla.gr