Αρχική Οικονομία Ποιον ψηφίζουν για πρόεδρο των ΗΠΑ οι αγορές

Ποιον ψηφίζουν για πρόεδρο των ΗΠΑ οι αγορές

41
0


Καθώς πλησιάζουμε στην τελική ευθεία για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ ο πλανήτης προσπαθεί να δει ποιος από τους δύο υποψήφιους θα επικρατήσει καθώς μαίνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις.

Πέρα όμως από την εξωτερική πολιτική και τη θέση των ΗΠΑ στις εξελισσόμενες κρίσεις, επενδυτές και αναλυτές θέτουν στον μικροσκόπιο τα οικονομικά προγράμματα του Ντόναλντ Τραμπ και της Κάμαλα Χάρις για να εκτιμήσουν ποιες αγορές και ποια περιουσιακά στοιχεία θα ωφεληθούν ή θα δυσκολευτούν με τον πρόεδρο που θα αναδείξει η αμερικανική κάλπη.

Το Reuters συγκέντρωσε τους παράγοντες και τα στοιχεία που θα έχουν μεγαλύτερη σημασία στις αγορές παγκοσμίως.

Οι ευρωπαϊκές αγορές

Μια ενδεχόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα δημιουργούσε ανησυχία στις κλάδους με υψηλή εξαγωγική δραστηριότητα, ιδίως για την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και για τις εταιρείες ειδών πολυτελείας καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να ενταθούν περαιτέρω οι εμπορικές σχέσεις.

Η Barclays έχει προειδοποιήσει για πιθανές «υψηλές μονοψήφιες» ποσοστιαίες μειώσεις στα ευρωπαϊκά κέρδη σε περίπτωση αναζωπύρωσης των εμπορικών συγκρούσεων. Ο Τραμπ από την πλευρά του στον οικονομικό του πρόγραμμα έχει ανακοινώσει γενικούς δασμούς 10-20% σε όλες σχεδόν τις εισαγωγές για να ενισχύσει την αμερικανική μεταποίηση.

Οι αγορές της Γηραιάς ηπείρου αναμένεται να ενισχυθούν σε περίπτωση που η Χάρις θα είναι η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο κλάδος των εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα μπορούσε να προσβλέπει στο αμερικανικό ενδιαφέρον καθώς οι εταιρείες κοινής ωφέλειας θα εκπονήσουν μεγάλα έργα.

ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, τα σχέδιά της να αυξήσει τους εταιρικούς φόρους από το 21% στο 28% θα μπορούσαν να περιορίσουν τα περιθώρια κέρδους τόσο για τις αμερικανικές επιχειρήσεις όσο και για τους Ευρωπαίους που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ. Μια περαιτέρω μείωση υπό τον Τραμπ θα ήταν πιθανότατα ευπρόσδεκτη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Οι εκλογές θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Τραμπ και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο έχουν αμφισβητήσει την αξία της χρηματοδότησης των ΗΠΑ για τη διετή μάχη της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας, ενώ οι Δημοκρατικοί έχουν πιέσει για την ενίσχυση της Ουκρανίας.

Συναλλαγματικές διακυμάνσεις

Στις αγορές συναλλάγματος οι traders εστιάζουν στους εμπορικούς δασμούς.

Το ευρώ, το οποίο διαπραγματεύεται κάτω από το υψηλό 14 μηνών του Σεπτεμβρίου, περίπου στα 1,09 δολάρια , θεωρείται ότι βρίσκεται στο στρατόπεδο των χαμένων, εάν μια νίκη του Τραμπ σημαίνει υψηλότερους παγκόσμιους δασμούς.

«Μια νίκη του Τραμπ, στα μάτια της αγοράς, θα έφερνε το ευρώ/δολάριο στην περιοχή του 1,05 δολαρίου, ενώ μια νίκη του Χάρις θα έβλεπε την ισοτιμία να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, πάνω από το 1,15 δολάριο» εξηγεί στο Reuters ο CIO της BlueBay Asset Management Mark Dowding.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, ιδίως στη Μέση Ανατολή, που προκαλούν άνοδο των τιμών του πετρελαίου και πλήττουν την οικονομική ανάπτυξη, καθιστούν επίσης το ευρώ ευάλωτο, ανέφεραν οι αναλυτές.

Η ING εκτιμά ότι μια νίκη του Τραμπ θα μπορούσε επίσης να πλήξει το δολάριο Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας — νομίσματα οικονομιών που εξαρτώνται από το εμπόριο με την Κίνα, κύριο στόχο των υψηλότερων δασμών. Περίπου το 37% των εξαγωγών της Αυστραλίας και το 29% των εξαγωγών της Νέας Ζηλανδίας καταλήγουν στην Κίνα.

Το σουηδικό και το νορβηγικό νόμισμα θεωρούνται επίσης ευάλωτα στη δυναμική του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ το δολάριο του Καναδά θα μπορούσε να υποφέρει εάν μια νίκη του Χάρις θεωρηθεί αρνητική για την αμερικανική οικονομία.

Η κινεζική ρουλέτα

Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα στις παγκόσμιες αγορές αυτή τη στιγμή είναι αν θα ποντάρουν στην Κίνα, όπου οι κυβερνητικές υποσχέσεις για τόνωση της οικονομίας έχουν αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, το οποίο θα μπορούσε να ακυρωθεί από τις αυξήσεις των δασμών ή από ένα εμπορικό πόλεμο υπό τον Τραμπ.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι ο Χάρις θα επιδιώξει στοχευμένους δασμούς και ο Τραμπ θα κλίνει προς πιο επιθετικές, διασπαστικές πολιτικές.

«Εάν ο Τραμπ κερδίσει, η (πολιτική) ρητορική απέναντι στις κινεζικές εταιρείες θα είναι τρομερή» εξηγεί ο Christophe Foliot, διευθυντής διεθνών μετοχών της Edmond de Rothschild.

Αυτό πιθανότατα θα αυξήσει τον σκεπτικισμό για την Κίνα μεταξύ των Αμερικανών επενδυτών και θα εντείνει την τάση των πολυεθνικών εταιρειών να αφαιρούν εξαρτήματα made in China από τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, πρόσθεσε.

Η Κίνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με περισσότερα χτυπήματα από μια κυβέρνηση Τραμπ που ενδεχομένως θα μειώσει την πρόσβαση των κινεζικών εταιρειών στις νέες τεχνολογίες, γεγονός που θα περιορίσει την παραγωγικότητα, ανέφερε η Oxford Economics.

Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία συμβούλων κινδύνου Eurasia Group εκτιμά ότι ο Τραμπ θα πιέσει τα κράτη της ΕΕ να αποσυνδεθούν επίσης από την Κίνα.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι οι κινεζικές μετοχές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν μέχρι και 13% εάν ο Τραμπ επιβάλει δασμό 60% στα κινεζικά προϊόντα.

Αλλά η ανησυχία για την υποχώρηση των εξαγωγών θα μπορούσε να οδηγήσει το Πεκίνο να ακολουθήσει τη νομισματική τόνωση με πιο σημαντικά προγράμματα κρατικών δαπανών.

«Πιθανοί νέοι αμερικανικοί δασμοί στα κινεζικά αγαθά μπορεί να αυξήσουν την ένταση και τη διάρκεια (των κινήτρων)», δήλωσε η Goldman.

Οι αναδυόμενες αγορές

Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών (EM) είναι θεωρητικά έτοιμες να λάμψουν μετά την υποαπόδοσή τους από τις αντίστοιχες μετοχές του ανεπτυγμένου κόσμου για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων και το δολάριο, οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων πέφτουν δίνοντας μεγάλη ώθηση στις χώρες εισαγωγής.

Οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι μια νίκη της Χάρις, που θεωρείται ευρέως ως πολιτική συνέχεια του προέδρου Τζο Μπάιντεν, θα μπορούσε να δώσει ώθηση στα περιουσιακά στοιχεία.

Αλλά μια νίκη του Τραμπ, συνοδευόμενη από παγκόσμιους δασμούς, θα μπορούσε να πλήξει σκληρά κάθε υπερβολική αισιοδοξία. Οι περισσότεροι επενδυτές λένε ότι το Μεξικό, με ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, έχει να χάσει τα περισσότερα όσοι ποντάρουν σε μια νίκη του Τραμπ στρέφονται συχνά στο πέσο του Μεξικού.

Η JPMorgan προειδοποίησε τους επενδυτές να παραμείνουν ουδέτεροι έως ότου περάσει ο κίνδυνος των εκλογών στις ΗΠΑ και η UBS προειδοποίησε ότι οι υψηλότεροι δασμοί του Τραμπ απειλούν με απώλειες έως και 11% για τις μετοχές των χωρών της Ε.Μ. το 2025.

Η ελβετική τράπεζα ανέφερε επίσης ότι ο δείκτης της EM Risk Appetite βρίσκεται κοντά σε υψηλά 15 ετών, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επενδυτές δεν αποτιμούν πλήρως τον καθοδικό κίνδυνο των δασμών του Τραμπ για τα περιουσιακά στοιχεία των EM σε γενικές γραμμές.



in.gr