Αρχική Κόσμος Σαχάρα: Καταρρακτώδεις βροχές επαναδημιούργησαν λίμνη έπειτα από 50 χρόνια

Σαχάρα: Καταρρακτώδεις βροχές επαναδημιούργησαν λίμνη έπειτα από 50 χρόνια

33
0


Οάσεις μέσα στην έρημο Σαχάρα δημιουργήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες τον Σεπτέμβριο στο Μαρόκο. Εκτός από τα ρέματα και τα ποτάμια που φούσκωσαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 20 άνθρωποι, από τα πλημμυρικά φαινόμενα αναδημιουργήθηκε και μια λίμνη που ήταν στεγνή τα τελευταία 50 χρόνια.

Ουσιαστικά έπεσε βροχή ενός έτους μέσα σε δύο ημέρες, φέρνοντας το πολυπόθητο νερό που χρειάζονταν απεγνωσμένα μερικές από τις πιο άνυδρες περιοχές της ερήμου στο νοτιοανατολικό Μαρόκο, όπου σπανίως βρέχει στα τέλη του καλοκαιριού.

«Έχουν περάσει 30 έως 50 χρόνια από τότε που είχαμε τόσο πολλές βροχές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα»

Ντόπιοι με τζιπ σε σημείο που η βροχή δημιούρησε μικρές λίμνες στη Σαχάρα

Ντόπιοι φτάνουν στα σημεία της Σαχάρας όπου η ισχυρή βροχή δημιούργησε μικρές λίμνες (Πηγή: New York Post)

Όπως αναφέρει η New York Post, αξιωματούχος της κυβέρνησης του Μαρόκου δήλωσε ότι ο κατακλυσμός του Σεπτεμβρίου ήταν ο μεγαλύτερος που έχει σημειωθεί εδώ και δεκαετίες, ιδίως στο νοτιοανατολικό χωριό Ραμπάτ.

Η Μερζούγκα δέχτηκε ισχυρές βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα η λίμνη Iriqui, μια κοίτη λίμνης μεταξύ της Zagora και της Tata που ήταν στεγνή εδώ και 50 χρόνια, να γεμίσει όπως δείχνουν οι εικόνες από δορυφόρους της NASA.

Έξι συνεχόμενα χρόνια ξηρασίας

Οι καταρρακτώδεις βροχές ήρθαν ύστερα από έξι συνεχόμενα χρόνια ξηρασίας. «Έχουν περάσει 30 έως 50 χρόνια από τότε που είχαμε τόσο πολλές βροχές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Houssine Youabeb, ο οποίος εργάζεται στη Γενική Διεύθυνση Μετεωρολογίας του Μαρόκου.

Πρόσθεσε ότι οι βροχές μπορεί να έχουν πολυετή επίδραση στον καιρό της χώρας, χάρη στην αυξημένη υγρασία στον αέρα. Ένας άλλος αντίκτυπος της καταιγίδας του Σεπτεμβρίου είχε ως αποτέλεσμα οι δεξαμενές νερού να γεμίσουν με ρυθμό ρεκόρ και να προσφέρουν πρόσθετες πηγές υδροδότησης στους ντόπιους.

Λίμνη στη Σαχάρα που δημιουργήθηκε από την ισχυρή βροχόπτωσηΛίμνη στη Σαχάρα που δημιουργήθηκε από την ισχυρή βροχόπτωση

Μια όαση στη Μερζούγκα που δημιουργήθηκε χάρη στην σφοδρή βροχόπτωση (Πηγή: New York Post)

Σύμφωνα με τη μαροκινή κυβέρνηση, οι βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου ξεπέρασαν τους ετήσιους μέσους όρους σε αρκετές περιοχές που δεν ξεπερνούν τα 250 χιλιοστά τον χρόνο. Όσον αφορά την εν γένει ανακούφιση από την ξηρασία, είναι ακόμη πολύ νωρίς για τους επιστήμονες να πουν ποια θα είναι η επίδραση των πρόσφατων βροχών.

Να σημειωθεί ότι η καταιγίδα στοίχισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους μεταξύ του Μαρόκου και της γειτονικής Αλγερίας και έβλαψε τη φυτική παραγωγή.

Εντυπωσιακοί σχηματισμοί με νερό ανάμεσα σε αμμόλοφους στη ΣαχάραΕντυπωσιακοί σχηματισμοί με νερό ανάμεσα σε αμμόλοφους στη Σαχάρα

Εντυπωσιακοί σχηματισμοί με νερό ανάμεσα σε αμμόλοφους στη Σαχάρα (Πηγή: New York Post)





in.gr