Αρχική Ελλάδα Ο τυφώνας – τέρας θα χτυπήσει τη Φλόριντα με πλήρη ισχύ μετά...

Ο τυφώνας – τέρας θα χτυπήσει τη Φλόριντα με πλήρη ισχύ μετά τα μεσάνυχτα

33
0


Το σύστημα του τυφώνα Milton, στις 14:00 ώρα Ελλάδας της Τετάρτης, 9 Οκτωβρίου, είχε αρχίσει ήδη να εφάπτεται των ανατολικών ακτών της Κούβας, προχωρώντας με κατεύθυνση βόρειο – βορειοδυτική προς τη μεγάλη χερσόνησο της Φλόριντα.

Σύμφωνα με τον κατάλογο που δημοσίευσαν οι New York Times, με επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα, ο τυφώνας θα εγκατασταθεί κανονικά πάνω από τη Φλόριντα το πιθανότερο στις 04:00 (ώρα Ελλάδας), χαράματα Πέμπτης (10/10), χωρίς αυτό να αποκλείει πως ήδη από τη 01:00, μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, η Φλόριντα θα έχει αρχίσει να δέχεται τα πρώτα χτυπήματα, τόσο όσον αφορά τις ακτές της, όσο και το ύψος των βροχοπτώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δορυφορική απεικόνιση του τυφώνα και της θέσης του, στις 14:00 (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με τις νέες μετεωρολογικές προβλέψεις και κυρίως, με τις επιστημονικές προσομοιώσεις, που βασίζονται στον τρόπο συμπεριφοράς του φαινομένου, ο τυφώνας Milton θα χτυπήσει με πλήρη ισχύ, που συνεπάγεται στην κατηγορία 5 και στην οποία έχει αναβαθμιστεί ήδη εδώ και 24 ώρες. Οι επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο αποκαλύπτουν πως εάν υπήρχε και κατηγορία 6, τότε ο Milton θα συγκαταλεγόταν σε αυτήν.

Οι ταχύτητες των ανέμων με τους οποίους θα πληγεί η Φλόριντα, τουλάχιστον στην πρώτη φάση και κατά μήκος της ακτογραμμής της, αναμένονται από 255 έως και 285 χλμ./ώρα, ανάλογα και με τις τοπικές συνθήκες.

Η πρόβλεψη για την πορεία του φαινομένου

Εκτός κινδύνου φαίνεται πως βρίσκεται το Μαϊάμι

Όπως επισημαίνουν οι NYT, οι περισσότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές σε καταστάσεις όπως αυτή προέρχονται από την ισχύ των παλιρροιακών κυμάτων που σχηματίζονται στις ακτογραμμές από τις τεράστιες μάζες αέρα που ωθούν τα κύματα στη στεριά. Από αυτά τα ορμητικά ρεύματα, κατά τους ειδικούς, προέρχονται και οι περισσότεροι θάνατοι. Ήδη, οι επιστήμονες έχουν σχεδιάσει τον χάρτη της Φλόριντα όπου αναμένονται τα περισσότερα πλημμυρικά φαινόμενα κατά μήκος των ακτογραμμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε τον χάρτη με τις περιοχές που χρωματίζονται και που είναι αυτές που θα δεχθούν τον μεγαλύτερο φόρτο πλημμυρικών φαινομένων:

Όπως επισημαίνουν όλα τα αμερικανικά ΜΜΕ, εναπομένουν ελάχιστες ώρες, μέσα στις οποίες και οι τελευταίοι κάτοικοι που βρίσκονται ακόμα σε επικίνδυνες περιοχές θα πρέπει να μετακινηθούν πάση θυσία και με όποιο μέσο διαθέτουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως, ο τυφώνας Milton θα πλήξει τη Φλόριντα με ισχύ τέτοια που δεν έχει καταγραφεί σε όλο το μήκος των ακτών των ΗΠΑ, που συνήθως βρίσκονται στο επίκεντρο των κυκλωνικών φαινομένων, εδώ και 100 χρόνια. Το πλήγμα, δηλαδή, θα είναι σφοδρότερο και από τον τυφώνα Κατρίνα που κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος της Νέας Ορλεάνης, προκαλώντας εκατόμβες θυμάτων.

Οι προειδοποιητικές αναφορές για την καταιγίδα καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της δυτικής ακτής της Φλόριντα και ένα μεγάλο μέρος της Πολιτείας, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής ακτής. Πρόκειται για μια περιοχή που πιάνει την ακτογραμμή μεταξύ Τάμπα και Φορτ Μάγιερς.

Ο τυφώνας θα διασχίσει τη Φλόριντα από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Στο Ορλάντο και στη γύρω περιοχή, οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν για βροχή έως και 15 ίντσες και είπαν ότι η περιοχή αντιμετωπίζει «κίνδυνο σφοδρής πλημμύρας λόγω ακραίας βροχής». Τα Αμερικανικά ΜΜΕ κάνουν έκκληση στους κατοίκους να απομακρυνθούν, λέγοντας πως η παραμονή τους στις περιοχές με υψηλή επικινδυνότητα ισούται με θάνατο. Εκατοντάδες χιλιάδες εκκενώνουν την πολιτεία της Φλόριντα.

Δείτε live εικόνα από την επέλαση του κυκλώνα:

 

 

 

 

 

 

 

 

 



zougla.gr