Αρχική Κόσμος Ισραήλ: Το ταξίδι του υπουργού Άμυνας Γκάλαντ στις ΗΠΑ αναβλήθηκε λόγω των...

Ισραήλ: Το ταξίδι του υπουργού Άμυνας Γκάλαντ στις ΗΠΑ αναβλήθηκε λόγω των όρων του Νετανιάχου

36
0


Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στη Haaretz ότι σκοπός της επίσκεψης του Γκάλαντ ήταν να διευκολύνει τις συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Άμυνας για «επαγγελματικά θέματα». Η Ουάσινγκτον φέρεται να εκπλήσσεται βλέποντας ορισμένες προσωπικότητες στο Ισραήλ να προσπαθούν να πολιτικοποιήσουν την επίσκεψη. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέμεινε να μην ταξιδέψει ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ στην Ουάσιγκτον μέχρι να μιλήσει μαζί του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Γκαλάντ επρόκειτο να αναχωρήσει την Τρίτη, αλλά το ταξίδι του αναβλήθηκε. Οι πηγές ανέφεραν ότι ο Νετανιάχου επιμένει επίσης να εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική δράση στο Ιράν πριν από την αναχώρηση του Γκάλαντ (κάτι που επιβεβαιώνεται από άλλα δημοσιεύματα).

Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ επιβεβαίωσε ότι το ταξίδι του υπουργού Άμυνας Γκάλαντ στην Ουάσινγκτον αναβλήθηκε, δηλώνοντας ότι «ο υπουργός Όστιν ανυπομονεί να τον δει σύντομα».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη διάρκεια της αναβολής, η Σινγκ είπε: «Δεν έχω εικόνα για το πόσο καιρό αναβάλλεται η επίσκεψη». Σημείωσε επίσης ότι το ταξίδι είχε αρχικά ζητηθεί από τον Γκάλαντ, προσθέτοντας: «Ο υπουργός θα ήθελε πάντα να τον φιλοξενήσει. Θα συνεργαστούμε με το γραφείο του υπουργού Γκάλαντ σε περίπτωση που το ταξίδι του αναβληθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία».

Οι συναντήσεις μεταξύ των δύο υπουργών Άμυνας είναι αρκετές και στενές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Έχουν εξαιρετική σχέση (οι δύο υπουργοί Άμυνας) είπε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου

Η Σινγκ τόνισε την ισχυρή σχέση μεταξύ των δύο υπουργών, λέγοντας: «Έχουν μια εξαιρετική σχέση, έχουν μιλήσει τώρα ίσως πάνω από 80 φορές. Παραμένουν σε συνεχή επικοινωνία, είτε πρόκειται για προσωπική συνάντηση είτε για τηλεφωνήματα που πρέπει να γίνουν εξ αποστάσεως. Αυτό μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου».

Η Ουάσιγκτον φέρεται να έχει εκπλαγεί βλέποντας κάποιες προσωπικότητες στο Ισραήλ να προσπαθούν να πολιτικοποιήσουν την επίσκεψη.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ματ Μίλερ σχολίασε την προσέγγιση του Νετανιάχου στο ταξίδι του Γκάλαντ και τα διαφαινόμενα ιρανικά πλήγματα, λέγοντας: «Δεν θα ήθελα να χαρακτηρίσω τις αποφάσεις του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου που ταξιδεύει από και προς την Ουάσινγκτον. Αυτές είναι αποφάσεις που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση του Ισραήλ».

Ένα από τα κομμάτια της συζήτησης αφορούσε τις αμυντικές ανάγκες του Ισραήλ λόγω του παρατεταμένου πολέμου.

Ο Μπάιντεν θα μιλούσε με τον Νετανιάχου, αλλά δεν το έκανε

Το ταξίδι του Γκάλαντ κανονίστηκε την περασμένη εβδομάδα ως απάντηση στην ιρανική πυραυλική επίθεση στις αρχές του μήνα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, σκοπεύει να συζητήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στον Λίβανο και τη Γάζα, καθώς και τις αμυντικές ανάγκες του Ισραήλ λόγω του παρατεταμένου πολέμου. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ο Γκάλαντ θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ για να «συζητήσει τις εξελίξεις στην περιοχή».

Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θα μιλήσει με τον Νετανιάχου μετά τις πυραυλικές επιθέσεις από το Ιράν, αλλά οι δύο ηγέτες δεν έχουν επικοινωνήσει τις τελευταίες ημέρες.

Σε γενικές γραμμές, οι υπουργοί χρειάζονται την έγκριση του πρωθυπουργού προτού πραγματοποιήσουν διπλωματικά ταξίδια στο εξωτερικό. Τον Μάρτιο, ο Νετανιάχου αρνήθηκε να εγκρίνει το ταξίδι του τότε υπουργού Μπένι Γκαντζ στην Ουάσινγκτον, αλλά ο Γκαντζ προχώρησε τελικά στα σχέδιά του.

Για την ιστορία πριν λίγες ώρες έγινε μια προδημοσίευση του βιβλίου War του δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουόρντ που φέρει τον Τζο Μπάιντεν να λέει «Αυτό το κάθαρμα, ο Μπίμπι Νετανιάχου, είναι κακός άνθρωπος. Είναι ένας κακός γ@μημένος τύπος!». Αυτό γράφτηκε πως ειπώθηκε από τον Τζο Μπάιντεν κατ’ ιδίαν σε έναν από τους συνεργάτες του την άνοιξη του 2024, καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα εντεινόταν, γράφει ο Γούντγουορντ.

Πηγές: Haaretz, CNN



in.gr