Αρχική Ελλάδα Ο Κολομβιανός David Alonso Παγκόσμιος Πρωταθλητής Moto3™ του 2024

Ο Κολομβιανός David Alonso Παγκόσμιος Πρωταθλητής Moto3™ του 2024

19
0


του Δημήτρη Διατσίδη

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 18χρονος Κολομβιανός David Alonso γράφει ιστορία ως ο πρώτος από τη χώρα του που κέρδισε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Grand Prix.

Ο David Alonso (CFMOTO Gaviota Aspar Team) είναι ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής FIM Moto3™ του 2024! Έχοντας σημειώσει 10 εντυπωσιακές νίκες μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν, ολοκλήρωσε το Πρωτάθλημα στην Ιαπωνία για να γράψει ιστορία ως ο πρώτος Κολομβιανός αναβάτης που κέρδισε έναν τίτλο Grand Prix σε οποιαδήποτε κατηγορία.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πορεία του Alonso προς τη δόξα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ξεκίνησε το 2019, όταν αγωνίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ταλέντων για πρώτη φορά στο δρόμο προς το MotoGP™. Στην πρώτη του σεζόν, ο Alonso τερμάτισε 5ος γενικής και στάθηκε στο βάθρο τέσσερις φορές. Ήταν ένα σημάδι για τα πράγματα που θα έρθουν, καθώς κέρδισε τον τίτλο ETC το 2020 οδηγώντας για την ομάδα Aspar, συγκεντρώνοντας 5 νίκες στην πορεία. Την ίδια χρονιά, ο Κολομβιανός συμμετείχε στο Red Bull MotoGP™ Rookies Cup και ήταν μια καμπάνια που τον είδε να κερδίσει στο ντεμπούτο του στο δρόμο για να τερματίσει συνολικά 4ος.

Το 2021, ο Alonso κέρδισε τον τίτλο του Rookies Cup αφού πέτυχε 6 νίκες, ενώ μια πρώτη χρονιά στην κατηγορία JuniorGP™ είχε άλλα δύο βάθρα. Ο Alonso συνέχισε στο JuniorGP™ με την Aspar το 2022 – μια πρώτη νίκη που έφτασε στη Βαλένθια – προτού το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα έρθει για το 2023. Και τι εξαιρετική σεζόν ήταν αυτή. Χρειάστηκαν μόλις τέσσερις αγώνες για να διεκδικήσει ο Alonso το πρώτο του βάθρο Moto3™ καθώς έγινε ο πρώτος Κολομβιανός αναβάτης που στάθηκε σε πίστα Grand Prix – μια τάση που θα βλέπαμε να συνεχίζεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη νίκη του Alonso στο Grand Prix εξασφαλίστηκε στο Silverstone, και με αυτόν τον τρόπο η Κολομβία ανέβηκε και στον χάρτη έχοντας νικητή του GP. Αυτό έκανε την εκκίνηση για τη συνέχεια καθώς τρεις ακόμη νίκες έφτασαν αμέσως μετά στη Βαρκελώνη, το Misano και τη Buriram. Τέσσερις νίκες, συν τέσσερις τερματισμοί στη 2η θέση, είδαν τον Alonso να τελειώνει την πρώτη του χρονιά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 3ος, λιγότερο από 30 βαθμούς πίσω από τον τελικό Παγκόσμιο Πρωταθλητή, Jaume Masia.

Το 2024 ο Κολομβιανός ήταν ξεκάθαρο φαβορί. Η νίκη στο Κατάρ φαινόταν ως μια ένδειξη των πραγμάτων που θα έρθουν, καθώς το “masterclass” του τελευταίου γύρου του Alonso χάρισε επίσης στην CFMOTO το βραβείο του πρώτου Κινέζου κατασκευαστή που κέρδισε ένα Grand Prix. Ακολούθησαν εννέα ακόμη νίκες σε μια εκπληκτική καμπάνια του 2024, με τη δόξα του στο Ιαπωνικό GP να βλέπει το #80 να γίνεται ο αναβάτης με τις περισσότερες νίκες Moto3™ στην ιστορία: 14.

Η κορυφαία στιγμή έφτασε με αυτή τη νίκη που έγραψε ιστορία στην Ιαπωνία, καθώς ο Alonso πήρε τον πρώτο του τίτλο Grand Prix για να γίνει ο πρώτος Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Κολομβίας – και όλα αυτά με τέσσερις αγώνες ακόμα. Συγχαρητήρια για μια εκπληκτική σεζόν, David!

– Ο David Alonso είναι ο πρώτος Κολομβιανός αναβάτης που κατέκτησε Παγκόσμιο τίτλο Grand Prix. Η Κολομβία γίνεται η 20η διαφορετική χώρα με τουλάχιστον ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα Grand Prix. Είναι επίσης ο πρώτος Λατινοαμερικανός αναβάτης που κατέκτησε παγκόσμιο τίτλο GP μετά τον Carlos Lavado το 1986 (250cc) για τη Βενεζουέλα.

– Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας αναβάτης CFMoto παίρνει τον τίτλο της Moto3™.

– Ο Alonso έχει κερδίσει 14 φορές στη Moto3™ και τώρα είναι ο πιο επιτυχημένος αναβάτης στην κατηγορία μπροστά από τον Romano Fenati (13). Με 10 νίκες μέχρι στιγμής φέτος, προσχώρησε στους Marc Marquez, Joan Mir και Fausto Gresini ως οι αναβάτες που σημείωσαν 10 νίκες σε μία σεζόν της μικρής κατηγορίας. Το ρεκόρ είναι 11 νίκες που πήρε ο Valentino Rossi το 1997.

– Ο Alonso πήρε τον Παγκόσμιο τίτλο τέσσερα Grand Prix πριν από το τέλος της σεζόν, και έγινε ο πρώτος αναβάτης που κατέκτησε τον τίτλο Moto3™ τόσο νωρίς από τον Brad Binder το 2016.

– Από την εισαγωγή στη Moto3™ το 2012, ο Alonso (18 ετών 164 ημερών) είναι ο τρίτος νεότερος αναβάτης που κατέκτησε τον τίτλο μετά τον Pedro Acosta (17 ετών 166 ημερών) και τον Izan Guevara (18 ετών 100 ημερών).

– Ο Alonso έχει ανέβει στο βάθρο 11 φορές μέχρι στιγμής το 2024, περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο αναβάτη στο grid της Moto3™.

Giorgio Barbier, Διευθυντής Αγωνιατικού Pirelli Motorcycle

Η στρατηγική και τα ρεκόρ είναι τα μυστικά συστατικά των αγώνων.

«Συγχαρητήρια στον David Alonso! Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να συγχαρώ τον David Alonso και την CFMOTO Gaviota Aspar Team για τον Τίτλο, τον πρώτο στη Moto3™ με ελαστικά Pirelli. Οι δέκα νίκες του Κολομβιανού αναβάτη σε 16 αγώνες δείχνουν μια πραγματικά εντυπωσιακή συνέπεια, και αυτός ο Τίτλος είναι το επίτευγμα για τέτοια αποτελέσματα. Αυτή την Κυριακή ήταν ελαφρώς διαφορετικός από τους άλλους. Ο προηγούμενος Αγώνας στην Moto2™ ήταν μια τελείως διαφορετική ιστορία, καθώς διακόπηκε σχεδόν αμέσως λόγω βροχής και μετά ξεκίνησε ξανά σε μικτές συνθήκες, με μια ελαφριά βροχή που συνέχισε να πέφτει και μια βρεγμένη μερικές φορές άσφαλτο. Η επιλογή των σωστών ελαστικών είναι πάντα μια πρόκληση, καθώς και η τύχη είναι μέρος του Αγώνα».



zougla.gr