Αρχική Ελλάδα Συζήτηση Μπλίνκεν με τον σαουδάραβα ομόλογό του για την κατάσταση στη Μέση...

Συζήτηση Μπλίνκεν με τον σαουδάραβα ομόλογό του για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

29
0


Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τον σαουδάραβα ομόλογό του Φάισαλ μπιν Φαρχάν, ανακοίνωσαν χθες Σάββατο οι υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι δυο υπουργοί αναφέρθηκαν στην «ανάγκη» να εφαρμοστεί η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα επιτρέψει να γυρίσουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών και στις δυο πλευρές των συνόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκεκριμένη απόφαση, με την οποία είχε επικυρωθεί συμφωνία για το τέλος του αποκαλούμενου στο Ισραήλ δεύτερου πολέμου του Λιβάνου, το 2006, καλούσε να υπάρξει αποστρατιωτικοποίηση περιοχής ανάμεσα στα σύνορα και στον ποταμό Λιτάνι, περίπου 30 χιλιόμετρα βορειότερα. Η λιβανική σιιτική παράταξη Χεζμπολά, που υποστηρίζεται από το Ιράν, έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα πως την αψηφά.

Ακόμη, οι κ.κ. Μπλίνκεν και Φαρχάν συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να προσφερθεί διεθνής υποστήριξη στις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου και στην αποστολή του ΟΗΕ (UNIFIL στα αγγλικά, FINUL στα γαλλικά), που επιτηρεί την κατάσταση στη μεθόριο, καθώς και για την ανάγκη να χορηγηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους που πλήττονται στον Λίβανο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



zougla.gr