Αρχική Οικονομία Η Ελβετία αναδείχθηκε ως η πιο καινοτόμος χώρα στον κόσμο

Η Ελβετία αναδείχθηκε ως η πιο καινοτόμος χώρα στον κόσμο

31
0


Ποια χώρα ηγείται στον κόσμο στην καινοτομία; Οι περισσότεροι θα έλεγαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Κάποιοι άλλοι θα μπορούσαν να πουν ότι είναι η Κίνα. Όμως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας, που δημοσιεύτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO), οι ΗΠΑ βρίσκονται στην τρίτη θέση και η Κίνα στην 11η.

Ο δείκτης υιοθετεί έναν ευρύ ορισμό της καινοτομίας. Περιλαμβάνει από διπλώματα ευρεσιτεχνίας, επιστημονικές δημοσιεύσεις και εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας, μέχρι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α), αλλά και τον αριθμό των πτυχιούχων μηχανικών και τις συμφωνίες με venture capitals.

Οι μικρές χώρες μπορούν να ξεπεράσουν τις επιστημονικές υπερδυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, επειδή πολλοί από τους δείκτες κλιμακώνονται ανάλογα με τον πληθυσμό ή το ΑΕΠ μιας χώρας

Ο δείκτης λαμβάνει υπόψη την υιοθέτηση και χρήση τεχνολογίας από μια χώρα, καθώς και την παραγωγή της. Οι χώρες που εισάγουν πολλά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και δαπανούν σημαντικά ποσά για πνευματική ιδιοκτησία από το εξωτερικό σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις στον δείκτη. Ορισμένοι από τους δείκτες είναι ασυνήθιστοι, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού αλλά και του όγκου των συνεργασιών που πραγματοποιεί mε συνεργατικά έργα λογισμικού στο GitHub, μια δημοφιλή πλατφόρμα για κοινή χρήση δεδομένων και κώδικα.

Πρώτη στην καινοτομία η Ελβετία

Σύμφωνα με αυτές τις μετρήσεις, η Ελβετία κατέχει την καλύτερη απόδοση στον δείκτη. Οι μικρές χώρες μπορούν να ξεπεράσουν τις επιστημονικές υπερδυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, επειδή πολλοί από τους δείκτες κλιμακώνονται ανάλογα με τον πληθυσμό ή το ΑΕΠ μιας χώρας.

Η Ελβετία, για παράδειγμα, υπέβαλε 5.430 διεθνείς αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας το 2022. Αυτό είναι λιγότερο από το ένα δέκατο του αριθμού που κατατέθηκε από τις ΗΠΑ. Αλλά επειδή η οικονομία της Ελβετίας είναι μικρότερη από το ένα δέκατο του μεγέθους της Αμερικής, εξακολουθεί να ξεπερνά τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτή τη μέτρηση.

Ομοίως, απασχολεί πολύ λιγότερους ερευνητές από τις ΗΠΑ, αλλά περισσότερους σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού της. Η συνολική συνεισφορά της Ελβετίας στην πορεία της προόδου μπορεί να είναι μικρότερη από αυτή των ΗΠΑ. Αλλά είναι σαφώς το πιο καινοτόμο μέρος.

Η έκπληξη της Ινδίας

Η βαθμολογία μιας χώρας στον δείκτη συσχετίζεται με το ΑΕΠ της ανά άτομο: οι πλούσιες χώρες τείνουν να κατατάσσονται υψηλότερα. Ωστόσο, ορισμένες χώρες τα καταφέρνουν καλύτερα από το αναμενόμενο, δεδομένου του επιπέδου ανάπτυξής τους.

Η χώρα με τη μεγαλύτερη απόδοση σε αυτό το μέτρο είναι η Ινδία. Συνολικά κατατάσσεται στην 39η θέση. Αλλά μια χώρα με ένα τόσο χαμηλό ΑΕΠ κατά κεφαλήν θα περίμενε κανείς να κατατάσσεται εκτός των κορυφαίων 100. Ομοίως, η Κίνα, μια χώρα με ανώτερο μεσαίο εισόδημα, θα περίμενε κανείς να κατατάσσεται κάπου στους πρώτους 60 και όχι στην 11η θέση.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι χώρες με την ταχύτερη άνοδο στη σχετική κατάταξη ήταν η Ινδονησία, ο Αγιος Μαυρίκιος, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Βραζιλία και το Πακιστάν. Για τον κόσμο ως σύνολο, η πρόοδος δεν ήταν σταθερή. Το 2020-22, ο κόσμος γνώρισε μια έκρηξη καινοτομίας. Αλλά αυτό τώρα φαίνεται να έχει τελειώσει.

Υποφέρει ο κλάδος των επιχειρηματικών κεφαλαίων

Ο αριθμός των επιστημονικών δημοσιεύσεων μειώθηκε κατά 5% το 2023. Οι διεθνείς καταθέσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας μειώθηκαν για πρώτη φορά από το 2009. Οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη από τα μεγαλύτερα συνεργατικά σχήματα στον κόσμο αυξήθηκαν κατά 6% το 2023, σε σύγκριση με αύξηση 10-13% το 2019-2021. Ο αριθμός των συμφωνιών των venture capitals μειώθηκε κατά 9,5% το 2023 και η αξία τους μειώθηκε κατά 39%.

Ακόμη και στην Κίνα, η οποία ανέβηκε μία θέση στην παγκόσμια κατάταξη, ο κλάδος των επιχειρηματικών κεφαλαίων υποφέρει. Νωρίτερα φέτος ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ήθελε να μάθει τους λόγους πίσω από τη μείωση του αριθμού των νέων μονόκερων (μη εισηγμένες νεοσύστατες εταιρείες αξίας 1 δισ. δολαρίων ή περισσότερο). Τον Ιούνιο, το Κρατικό Συμβούλιο, το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας, αναγνώρισε ότι οι επενδυτές φοβούνταν να βάλουν χρήματα σε νέες επιχειρήσεις υψηλού ρίσκου και ότι ήταν δύσκολο να προβούν σε επενδύσεις.

Οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές πρότειναν πρόσφατα να επιτραπεί στις μεγάλες κρατικές τράπεζες να επεκταθούν σε επιχειρηματικά κεφάλαια μέσω οχημάτων που χρησιμοποιήθηκαν προηγουμένως για τη διάσωση των χρεωμένων εταιρειών. Οι χρηματοοικονομικοί Λεβιάθαν της Κίνας δεν είναι γνωστοί για τη διάθεσή τους να αντιμετωπίσουν κινδύνους, την τεχνογνωσία τους ή την καινοτόμα αντίληψή τους…

Πηγή: ot.gr



in.gr