Αρχική Ελλάδα Αγνοείται η τύχη του εν δυνάμει διαδόχου του Νασράλα, Χασέμ Σαφιεντίν

Αγνοείται η τύχη του εν δυνάμει διαδόχου του Νασράλα, Χασέμ Σαφιεντίν

30
0


Το Ισραήλ φέρεται να στόχευσε τον εν δυνάμει διάδοχο του νεκρού αρχηγού της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, Χασέμ Σαφιεντίν, κατά την σφοδρή αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε τη νύχτα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Τόσο ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios όσο και οι New York Times προσδιόρισαν τον Χασέμ Σαφιεντίν, ως στόχο της επίθεσης, με το τελευταίο μέσο να επικαλείται τρεις Ισραηλινούς αξιωματούχους που ανέφεραν ότι συμμετείχε σε συνάντηση με άλλους ανώτερους ηγέτες της Χεζμπολάχ σε υπόγειο καταφύγιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν ο Safieddine τραυματίστηκε στην διάρκεια αυτής της επίθεσης.

Στόχος το αρχηγείο πληροφοριών της Χεζμπολάχ

Όπως γράφουν οι Times of Israel, ο Ισραηλινός Στρατός δήλωσε την Παρασκευή το πρωί ότι η αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό είχε στόχο το αρχηγείο πληροφοριών της Χεζμπολάχ. Ο στρατός δεν αποκάλυψε ποιος βρισκόταν στο υπόγειο καταφύγιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φλόγες μετά από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Νταχιγιέ, Βηρυτό, Λίβανος, 4 Οκτωβρίου 2024. (AP Photo/Hussein Malla)

Ο Safieddine, τον οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε «τρομοκράτη» το 2017, είναι ξάδερφος του Νασράλα. Πρόκειται για κληρικό που φορά το μαύρο τουρμπάνι, το οποίο υποδηλώνει την φαινομενική καταγωγή όσων το φορούν από τον προφήτη του Ισλάμ Μωάμεθ.

Οι οικογενειακοί δεσμοί και η φυσική ομοιότητα του Safieddine με τον Nasrallah, καθώς και η θρησκευτική του ιδιότητα, θεωρήθηκαν ισχυρό πρόκριμα υπέρ του για να διαδεχθεί τον νεκρό ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Αλλεπάλληλα πλήγματα στη Βηρυτό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στοχοποιήθηκε εν μέσω νέων αεροπορικών επιδρομών στα νότια προάστια της Βηρυτού, σε προπύργιο της Χεζμπολάχ γνωστό ως Νταχιγιέ, αφού προηγουμένως το Ισραήλ διέταξε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην περιοχή.

«Το Ισραήλ χτύπησε τα νότια προάστια 11 συνεχόμενες φορές», είπε πηγή της Χεζμπολάχ υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Οι ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στην Βηρυτό άκουσαν δυνατούς κρότους που έκαναν τους συναγερμούς των αυτοκινήτων να χτυπήσουν και τα κτίρια να τρέμουν. Περίπου μια ώρα αργότερα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν πολλές εκρήξεις να έρχονται από την κατεύθυνση των νότιων προαστίων, αφού ο Ισραηλινός Στρατός έδωσε εντολή στους κατοίκους της γειτονιάς Χαντάθ να απομακρυνθούν.

Το στιγμιότυπο του Γαλλικού Πρακτορείου δείχνει γιγάντιες φλόγες να υψώνονται από το σημείο με πυκνό καπνό και φωτοβολίδες να εκτοξεύονται.

Το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (NNA) του Λιβάνου ανέφερε ότι «έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περισσότερα από 10 διαδοχικά πλήγματα, σε μια από τις ισχυρότερες επιδρομές στα νότια προάστια της Βηρυτού από την έναρξη του ισραηλινού πολέμου στον Λίβανο».

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του IDF συνταγματάρχης Avichay Adraee είχε εκδώσει μια «επείγουσα προειδοποίηση» προς τους κατοίκους της περιοχής Burj al-Barajneh στη νότια Βηρυτό να απομακρυνθούν μαζί με χάρτες της περιοχής. Αργότερα εξέδωσε την εντολή εκκένωσης της Χαντάθ.

«Βρίσκεστε κοντά σε εγκαταστάσεις και συμφέροντα που ανήκουν στη Χεζμπολάχ και ο Ισραηλινός Στρατός θα επιτεθεί εναντίον τους άμεσα», είπε σε δήλωση στο X.

Φλόγες και καπνός υψώνονται από κτήριο, που επλήγη από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Dahiyeh.
Φαίνεται στο βάθος το διεθνές αεροδρόμιο Rafik Hariri, στη Βηρυτό, Λίβανος, 4 Οκτωβρίου 2024. (AP Photo/Hussein Malla)

Νωρίτερα χθες βράδυ, πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ είπε ότι ένα άλλο ισραηλινό χτύπημα είχε στόχο μια αποθήκη δίπλα στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, το οποίο συνορεύει με την Νταχίγια.

«Μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή είχε στόχο μια αποθήκη δίπλα στο αεροδρόμιο», είπε πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο. Δεν ήταν σαφές τι περιείχε η αποθήκη.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο IDF είπε ότι αναχαίτισε «ένα εχθρικό αεροσκάφος» που σήμανε συναγερμό στην κοιλάδα Beit She’an στο βορειοανατολικό Ισραήλ.

Σύμφωνα με το IDF, το αεροσκάφος είχε εισέλθει στο έδαφος από «ανατολικά» -όρος που χρησιμοποιούσε ο στρατός στο παρελθόν για να αναφερθεί σε επιθέσεις από πολιτοφυλακές που εδρεύουν στο Ιράκ- οι οποίοι, ανήκουν στο δίκτυο «Άξονας Αντίστασης» του Ιράν.

Το χτύπημα με στόχο τον Σαφιεντίν

Το χτύπημα που λέγεται ότι στόχευε τον Σαφιεντίν έγινε καθώς ο στρατός διεύρυνε τη χερσαία επιχείρησή του στο νότιο Λίβανο και επίσης πραγματοποίησε κύματα αεροπορικών επιδρομών σε στόχους της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένης της εξόντωσης ενός ανώτατου διοικητή της οργάνωσης, που σύμφωνα με το Ισραήλ είναι υπεύθυνος για τη δολοφονία 12 παιδιών σε επίθεση με ρουκέτα στο Ισραήλ νωρίτερα μέσα στο έτος.

Εν μέσω της κλιμάκωσης, το Ισραήλ έχει αποδεκατίσει την ανώτατη διοίκηση της τρομοκρατικής ομάδας σε μια σειρά από μαζικές αεροπορικές επιδρομές στη Βηρυτό και στο νότιο Λίβανο. Η κλιμάκωση αυτή ακολούθησε την απόφαση του Ισραήλ τον περασμένο μήνα να καταστήσει την επιστροφή στα σπίτια των κατοίκων του βορρά επίσημο στόχο πολέμου.

Στρατεύματα της Ταξιαρχίας Etzioni φαίνονται να επιχειρούν στο νότιο Λίβανο

Περίπου 60.000 κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από πόλεις στα σύνορα με τον Λίβανο, το τελευταίο διάστημα, υπό τον φόβο ότι η Χεζμπολάχ θα πραγματοποιήσει παρόμοια επίθεση.

Λίβανος: Νέα ειδοποίηση από το Ισραήλ σε κατοίκους 20 πόλεων να απομακρυνθούν αμέσως

Ο ισραηλινός στρατός είπε σήμερα στους κατοίκους πάνω από 20 ακόμη νότιων πόλεων του Λιβάνου να απομακρυνθούν αμέσως από αυτές, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αβιχάι Αντράι σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Λιβανική πηγή ασφαλείας δήλωσε παράλληλα σήμερα στο Reuters ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σε ισραηλινό πλήγμα σε διασώστες που συνδέονται με το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου, τη Χεζμπολάχ.

Λίγο νωρίτερα οι λιβανικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι πλήγμα του ισραηλινού στρατού στο ανατολικό τμήμα της χώρας, στα σύνορα μεταξύ του Λιβάνου και της Συρίας, απέκλεισε τον δρόμο που χρησιμοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι προσπαθούν να διαφύγουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) είχε κατηγορήσει χθες, Πέμπτη, τη Χεζμπολάχ ότι χρησιμοποιεί το πέρασμα για να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Συρία στον Λίβανο.



zougla.gr