Αρχική Κόσμος «Στρατιωτικοποίηση» Πανεπιστημίων στις ΗΠΑ – Δυσθεώρητα ποσά σε έρευνες για ειδικά όπλα

«Στρατιωτικοποίηση» Πανεπιστημίων στις ΗΠΑ – Δυσθεώρητα ποσά σε έρευνες για ειδικά όπλα

30
0


Πάνε 80 χρόνια από τότε που ο πυρηνικός φυσικός, Τζόζεφ Ρότμπλατ, τόλμησε να παραιτηθεί από το Πρόγραμμα Μανχάταν, για τη κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας. Διαφωνούσε να παρέχει επιστημονικές γνώσεις για τη δημιουργία του ολέθρου. Σήμερα, όμως, η αμερικανική ακαδημαϊκή κοινότητα συνεργάζεται με τον στρατό για να φτιάξει καταστροφικά όπλα.

Οι οικονομικοί δεσμοί Αμερικανικού Πενταγώνου και αμφιθεάτρων δεν είναι κάτι καινούργιο στις ΗΠΑ, καθώς «τη δεκαετία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έγινε ο μεγαλύτερος προστάτης της αμερικανικής επιστήμης» όπως έχει υποστηρίξει ο καθηγητής ιστορίας της στρατιωτικής τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, Στιούαρτ Λέσλι.

Όπως αναφέρει όμως ο Αμερικανός ερευνητής στη δεξαμενή σκέψης Ινστιτούτο Κουίνσι, Γουίλιαμ Χάρτουνγκ, η έρευνα στις ΗΠΑ που χρηματοδοτείται από το Πεντάγωνο βρίσκεται για άλλη μια φορά σε άνοδο, καθοδηγούμενη από την πρόσφατη εστίαση του Υπουργείου Εξωτερικών στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών όπως όπλα που οδηγούνται από τεχνητή νοημοσύνη (AI).

«Ναι, η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων από το Πεντάγωνο πράγματι αυξάνεται για άλλη μια φορά και ξεπερνά πολύ τους συνήθεις υπόπτους όπως το MIT ή το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς» λέει ο Χάρτουνγκ.

Το Πανεπιστήμιο Τέξας γίνεται «αθόρυβα» η βάση του Πενταγώνου για έρευνα σε υπερηχητικά όπλα

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, του 2022, 14 πανεπιστήμια έλαβαν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια από το Πεντάγωνο, με το Johns Hopkins να λαμβάνει το εκπληκτικό ποσό του 1,4 δισ. δολ.  του μέχρι το Κολοράντο!

Δύο  από τα πανεπιστήμια με τις πιο εκτεταμένες συνδέσεις με τα όπλα μας του μέλλοντος βρίσκονται στο Τέξας: το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν (UT-Austin) και το Texas A&M.

Όπως αναφέρει ο Χάρτουγνκ, το Πανεπιστήμιο Τέξας γίνεται «αθόρυβα» η βάση του Πενταγώνου για έρευνα σε υπερηχητικά – όπλα που αναμένεται να ταξιδεύουν πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου.

«Εξοπλισμένο με μια σήραγγα μήκους χιλιομέτρου για τη δοκιμή υπερηχητικών πυραύλων, η Πανεπιστημιακή Κοινοπραξία Εφαρμοσμένης Υπερηχητικής της σχολής  του πανεπιστημίου είναι ρητά αφοσιωμένη στο να ξεπεράσει τους παγκόσμιους αντιπάλους της Αμερικής στην ανάπτυξη αυτής της στρατιωτικής τεχνολογίας επόμενης γενιάς» υπογραμμίζει ο Χάρτουνγκ.

Το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς

Το εν λόγω πανεπιστήμιο είναι επίσης μέλος της ομάδας που διευθύνει το Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος, την περίφημη εγκατάσταση που φτιάχτηκαν τα πρώτα πυρηνικά όπλα ως μέρος του Έργου Μανχάταν υπό τη διεύθυνση του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ.

Άλλα ιδρύματα είναι το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, ένα κέντρο στρατιωτικής έρευνας σχετικά με τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, και το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, το οποίο λειτουργεί ως τροφοδότης στις εταιρείες Silicon Valley της Καλιφόρνια όλων των τύπων.

Η σχολή αυτή τρέχει επίσης το Πρόγραμμα Μεταφοράς Τεχνολογίας για Άμυνα (TT4D) με στόχο τη μετάβαση των ακαδημαϊκών τεχνολογιών από το εργαστήριο στην αγορά και τη διερεύνηση των πιθανών στρατιωτικών εφαρμογών των αναδυόμενων τεχνολογικών προϊόντων.

Επιπλέον, το Πεντάγωνο εργάζεται ακούραστε να συνεργαστεί και με άλλα πανεπιστήμια. Τον Ιανουάριο του 2023, ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου που χρηματοδοτείται από την άμυνα στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ.

Δεδομένων των διαδηλώσεων στη Γάζα στην πανεπιστημιούπολη την περασμένη άνοιξη, η πρόσφατη αύξηση των δαπανών του Πενταγώνου αντιμετωπίζει αυξανόμενη κριτική από φοιτητές και καθηγητές. Στο στόχαστρο φοιτητών και καθηγητών έχει μπει το πρόγραμμα Lavender, το οποίο χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη για να πολλαπλασιάσει τον αριθμό των στόχων που μπορούν να χτυπήσουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σε ένα δεδομένο χρονικό πλαίσιο.

Αλλά πέρα ​​από την εστίαση σε εταιρείες που ενισχύουν την πολεμική προσπάθεια του Ισραήλ, οι σημερινοί ακτιβιστές εξετάζουν επίσης τον ευρύτερο ρόλο των πανεπιστημίων τους στο παναμερικανικό πολεμικό σύστημα. Ενδεικτικά, στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα η έρευνα σχετικά με τους δεσμούς με εταιρείες που πυροδότησαν τις δολοφονίες στη Γάζα εξελίχθηκε σε μια μελέτη του μεγαλύτερου ρόλου των πανεπιστημίων στην υποστήριξη του στρατιωτικού συστήματος στο σύνολό του.

Σίγουρα όμως υπάρχουν αρκετοί Τζόζεφ Ρότμπλατ στις ΗΠΑ.



in.gr