Αρχική Κεντρική Ελλάδα ΑΛΕΞΗΣ ΜΕΪΚΟΠΟΥΛΟΣ: «ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ οι ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ για την ΑΚΑΡΠΙΑ ΕΛΙΑΣ – ΘΟΛΟ...

ΑΛΕΞΗΣ ΜΕΪΚΟΠΟΥΛΟΣ: «ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ οι ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ για την ΑΚΑΡΠΙΑ ΕΛΙΑΣ – ΘΟΛΟ το ΤΟΠΙΟ για ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ»

39
0

Στη Βουλή έφερε με Ερώτησή του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος το μείζον ζήτημα της φετινής ακαρπίας των ελαιόδεντρων σε περιοχές της Μαγνησίας, αλλά και την απροθυμία της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε βιώσιμες λύσεις για τις αποζημιώσεις των ελαιοκαλλιεργητών.

«Ο παρατεταμένος καύσωνας και η διαρκής ανομβρία που επικράτησε στη Μαγνησία από τον Μάιο του 2024 μέχρι και μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου 2024, περίοδος κρίσιμη για την παραγωγή ελιάς, οδήγησε σε «σοκ» το φυτικό κεφάλαιο της περιοχής.

Σε περιοχές της Μαγνησίας που η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μονοκαλλιέργεια, όπως στη Νοτιοδυτική Μαγνησία, οι παραγωγοί βρίσκονται δικαιολογημένα σε απόγνωση, καθώς το εισόδημά τους έχει συμπιεστεί ασφυκτικά.

Καθολικό αίτημα των ελαιοπαραγωγών είναι να σταλούν άμεσα συνεργεία του ΕΛΓΑ στην περιοχή, προκειμένου να διενεργηθούν αυτοψίες, εξατομικευμένη καταγραφή των ζημιών και να προχωρήσουν άμεσες και αναλογικές αποζημιώσεις.

Παρά το επείγον του προβλήματος, η Κυβέρνηση επιλέγει μέχρι στιγμής να επιδίδεται σε πολιτική ανακοινώσεων σχετικά με την ένταξη του φαινομένου ακαρπίας της ελιάς στον Κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης, παραλείποντας να προχωρήσει σε οποιαδήποτε απτή πολιτική πρωτοβουλία για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών», ανέφερε ο Βουλευτής.

Στην Ερώτηση του, κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να παρέμβει προκειμένου να διενεργηθούν άμεσα οι αυτοψίες του ΕΛΓΑ στη Μαγνησία και να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις, αλλά και να δώσει σαφείς απαντήσεις για το λόγο που δεν έχει ακόμα προχωρήσει σε ένταξη του φαινομένου ακαρπίας της ελιάς στον Κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, ή/και ένταξη των παραγωγών που πλήττονται από την ακαρπία σε πρόγραμμα de minimis.

Όπως επεσήμανε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, οι ελαιοκαλλιεργητές της Μαγνησίας βρίσκονται για ακόμα μία φορά αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Σε περιοχές του Νομού η παραγωγή συρρικνώθηκε, ενώ οι εκπρόσωποι των παραγωγών αναφέρουν ότι η φετινή ακαρπία αναμένεται να επηρεάσει την απόδοση των ελαιόδεντρων και τις επόμενες χρονιές.

Τα περισσότερα ελαιόδεντρα δεν παρήγαγαν καρπούς. Σε όσα δένδρα υπήρξε καρποφορία, παρατηρήθηκε το φαινόμενο της μικροκαρπίας, αδυνατίσματος του μίσχου της ελιάς (μελάνιασμα καρπού) και πτώση του.

Από τον περασμένο Μάιο, ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχετική ενημέρωση Αγροτικών Συλλόγων ανέφερε συγκεκριμένα ότι: «Το συγκεκριμένο φαινόμενο θα προβλεφθεί στο νέο Κανονισμό ΕΛΓΑ, ενώ για τις ήδη καταγραμμένες ζημίες θα αναζητηθούν λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς όλες οι μεσογειακές χώρες αντιμετωπίζουν το ίδιο φαινόμενο».

Στις 19/07/2024 ο νυν Υπουργός, για το ίδιο ζήτημα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του ΥπΑΑΤ είναι το θέμα της ακαρπίας της ελιάς και της ένταξης σε πρόγραμμα de minimis των παραγωγών που πλήττονται από ακαρπία».

«Δύο μήνες μετά και ενώ οι ελαιοπαραγωγοί της Μαγνησίας αλλά και πανελλαδικά θέτουν επιτακτικά το πρόβλημα και την ανάγκη αμέσων αποζημιώσεων, το αρμόδιο Υπουργείο δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης.

Η καλλιέργεια ελιάς αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους «μοχλούς» ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του κλάδου θα έπρεπε να βρίσκεται «ψηλά» στην πολιτική ατζέντα της Κυβέρνησης», ανέφερε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.