Αρχική Ελλάδα Ισραήλ: Σενάρια για χτύπημα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Ισραήλ: Σενάρια για χτύπημα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

34
0


Οι «πύλες της κολάσεως» άνοιξαν στη Μέση Ανατολή με το Ισραήλ να είναι αποφασισμένο να απαντήσει δυναμικά στην επίθεση του Ιράν, με 200 βαλλιστικούς πυραύλους το βράδυ της Τρίτης.

Φαίνεται πώς είναι όλα τα σενάρια στο τραπέζι και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξετάζουν τα πιθανά χτυπήματα εναντίον της Τεχεράνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Axios, το οποίο επικαλείται Ισραηλινούς αξιωματούχους, το Τελ Αβίβ είναι αποφασισμένο να ξεκινήσει «σημαντικά αντίποινα» εναντίον του Ιράν, με στόχους που θα περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου, τα αμυντικά συστήματα της Τεχεράνης και άλλες στρατηγικές τοποθεσίες σε όλη τη χώρα.

Επίσης, οι επιτελείς του Νετανιάχου καταστρώνουν σχέδια και για δολοφονικά χτυπήματα εναντίον σημαντικών ηγετών του Ιράν, ακόμα και του ίδιου του ηγέτη της χώρας Αλί Χαμενεΐ.

Όμως το πλέον εφιαλτικό σενάριο είναι η Ισραηλινή αεροπορία να χτυπήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι – σύμφωνα πάντα με το Axios – εξετάζουν την περίπτωση- τα F-35  να χρησιμοποιηθούν και να χτυπήσουν με τον ίδιο τρόπο που σκότωσαν και τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια πριν από δύο μήνες στην Τεχεράνη.

Σε αυτό τον γύρο αντίδρασης του Ισραήλ οι αξιωματούχοι του Τελ Αβίβ, που μίλησαν στο Axios, ανέφεραν ότι τα αντίποινα θα είναι πιο σημαντικά. Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ συνεδρίασε τη νύχτα σε υπόγειο κυβερνητικό καταφύγιο, μέσα σε ένα βουνό κοντά στην Ιερουσαλήμ.

Στο βίντεο ο Νετανιάχου τρέχει στο καταφύγιο, όταν εκδηλώθηκε η επίθεση του Ιράν

Η συνάντηση ξεκίνησε με το πρώτο κύμα ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του Τελ Αβίβ και άλλων πόλεων του Ισραήλ.

Πάρα πολλοί από τους ιρανικούς πυραύλους αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ και των ΗΠΑ ενώ όσοι έφτασαν στο έδαφος έπληξαν μη κατοικημένες περιοχές, όπως είναι η αεροπορική βάση στο νότιο Ισραήλ, κοντά στο αρχηγείο της Μοσάντ και την στρατιωτική βάση πληροφοριών βόρεια του Τελ Αβίβ.

Ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε στο Axios ανέφερε ότι αρκετοί από τους Ιρανικούς πυραύλους στόχευαν το αρχηγείο της Μοσάντ αλλά κανένας από αυτούς δεν βρήκε στόχο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νετανιάχου χθες δήλωσε ότι το Ιράν έκανε μεγάλο λάθος και θα πληρώσει για αυτό.

Το Ιράν εκτοξεύει νέες απειλές

Η Τεχεράνη από την πλευρά της διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι «θα πλήξει τις υποδομές του Ισραήλ» αν δεχτεί Ισραηλινή επίθεση. Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τεχεράνης Αμπάς Αραχτζί δήλωσε ότι η χθεσινή επίθεση ήταν η απάντηση του Ιράν στις δολοφονίες Χανίγια και Νασράλα, επισημαίνοντας ότι «το μακρύ χέρι του Ιράν μπορεί να φτάσει παντού».

Στο βίντεο φαίνονται οι Ιρανικοί πύραυλοι να περνούν πάνω από την Κύπρο 

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ στην ανάρτησή του στο Χ χρησιμοποίησε την ίδια φράση που έχει πει και ο Νετανιάχου αρκετέ φορές το τελευταίο διάστημα σε απειλές του κτά του Ιράν.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους Αμερικάνους

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο Axios ότι ένας από τους λόγους που δεν ελήφθη απόφαση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη νύχτα της Τριτης ήταν επειδή Ισραηλινοί αξιωματούχοι θέλουν να συζητήσουν προηγουμένως το θέμα με την κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς η όποια απάντηση μπορεί να έχει ευρύτερο αντίκτυπο στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συζητούν την απάντηση στην ιρανική επίθεση και «μένει να δούμε» ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι στις συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και της ισραηλινής κυβέρνησης την Τρίτη, οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές ότι υποστηρίζουν μια ισραηλινή απάντηση, αλλά πιστεύουν ότι το είδος της πρέπει προηγουμένως να μετρηθεί καλά.

Ο Μπάιντεν είπε ότι θα μιλήσει με τον Νετανιάχου για την απάντηση στην ισραηλινή επίθεση. Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι η κλήση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη αρκετές ώρες πριν από την εβραϊκή γιορτή της Ρος Χασάνα.

Το Ισραήλ στέλνει δεύτερη μεραρχία στον Λίβανο

Με μία ακόμα μεραρχία ενισχύει τις χερσαίες δυνάμεις του το Ισραήλ που έχει ανακοινώσει από το βράδυ της Δευτέρας ότι προχωρά σε «περιορισμένη» χερσαία εισβολή στον Λίβανο. Στο μεταξύ, τους επτά έφτασαν οι νεκροί από την χθεσινή επίθεση σε σταθμό τραμ στο Τελ Αβίβ.

Ο απολογισμός από τη χθεσινή επίθεση δύο Παλαιστίνιων σε σταθμό τραμ στο Τελ Αβίβ αυξήθηκε σε επτά νεκρούς στη διάρκεια της νύκτας, μετά την ανακοίνωση του θανάτου ενός από τους τραυματίες, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία.

“Ο τραυματίας έφτασε (στα επείγοντα) σε κρίσιμη κατάσταση (…) και αφού έδωσαν μάχη για να τον σώσουν, οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του”, επεσήμανε το νοσοκομείο Ισιλόφ του Τελ Αβίβ. Προηγουμένως η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα άλλοι τραυματίστηκαν σε επίθεση με αυτόματο όπλο και αιχμηρό όπλο την οποία εξαπέλυσαν “δύο τρομοκράτες”, οι οποίοι “εξουδετερώθηκαν” από περαστικούς που έκαναν χρήση των προσωπικών τους όπλων.

Η ταυτότητα των νεκρών δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα το πρωί ότι δύο από τους νεκρούς είναι η Σάχαρ Γκόλντμαν, 30 ετών, και η Ινμπάρ Σεγκέβ, 33 ετών, και οι δύο Ισραηλινές. Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στη στάση του μετρό Σντερότ- Ιερουσαλήμ, στη συνοικία της Γιάφα.

Οι δύο δράστες άνοιξαν πυρ μέσα στον συρμό προτού κατέβουν από αυτόν και συνεχίσουν πεζή να πυροβολούν στη λεωφόρο Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο ένας από τους δύο δράστες έπεσε νεκρός επιτόπου και ο άλλος τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, οι δύο άνδρες είναι Παλαιστίνιοι με καταγωγή από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, η οποία σημειώθηκε λίγο μετά τις 19:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Τουλάχιστον 60 Παλαιστίνιοι νεκροί από τα ισραηλινά πλήγματα στη διάρκεια της νύκτας

Πλήγματα του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 60 Παλαιστίνιων στη διάρκεια της νύκτας, εκ των οποίων πολλοί σε επιδρομή σε σχολείο όπου στεγάζονταν οικογένειες εκτοπισμένων, ανακοίνωσαν γιατροί, καθώς ισραηλινά άρματα μάχης προέλασαν σε περιοχές της Χαν Γιούνις στο νότιο τμήμα του θύλακα.

Ισραηλινά τανκς εξαπέλυσαν επιδομές σε διάφορες περιοχές στο ανατολικό και κεντρικό τμήμα της Χαν Γιούνις, προτού αποσυρθούν εν μέρει, αφήνοντας πίσω τους τουλάχιστον 40 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Χαμάς και τον ραδιοφωνικό σταθμό η Φωνή της Παλαιστίνης.

Στην πόλη της Γάζας τουλάχιστον 22 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, επεσήμαναν γιατροί. Ένα ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο όπου στεγάζονταν οικογένειες εκτοπισμένων στην πόλη της Γάζας προκάλεσε τον θάνατο 17 ανθρώπων, ενώ άλλο στον σύλλογο για τα ορφανά αλ Αμάλ, όπου επίσης έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι, άφησε πίσω του τουλάχιστον πέντε νεκρούς.

Η κλιμάκωση αυτή στα πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας σημειώθηκε αφού το Ιράν εξαπέλυσε χθες Τρίτη το βράδυ δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ σε αντίποινα για την ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας γιόρταζαν καθώς παρακολουθούσαν τους πυραύλους να κατευθύνονται στο Ισραήλ. Κάποιοι από αυτούς έπεσαν στον παλαιστινιακό θύλακα, αφού αναχαιτίστηκαν από το ισραηλινό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος, χωρίς να προκαλέσουν θύματα.





zougla.gr