Αρχική Κόσμος Χακάν Φιντάν: Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι όλη η δύναμη των ΗΠΑ...

Χακάν Φιντάν: Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι όλη η δύναμη των ΗΠΑ είναι στη διάθεση του Ισραήλ

38
0


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και για περισσότερα από 13 χρόνια αρχικατάσκοπος της ΜΙΤ προειδοποίησε ότι η δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα από το Ισραήλ, υποδηλώνει μια ευρύτερη φιλοδοξία για κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Γάζα πέρα από τον πολιορκημένο θύλακα.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT της Τουρκίας, ενώ βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, ο Φιντάν δήλωσε: «Υπάρχει η επιθυμία στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου, ο πόλεμος να επεκταθεί στην περιοχή».

Εξέφρασε την ανησυχία ότι «το Ισραήλ δεν θα σταματήσει μετά τη Γάζα και θα κινηθεί και προς το Λίβανο», υπογραμμίζοντας το ενδεχόμενο περιφερειακής αποσταθεροποίησης εν μέσω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών.

Έχουμε προβλέψεις για τις επόμενες κινήσεις του Ισραήλ είπε με νόημα ο Φιντάν

Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συζήτησε επίσης τις επιπτώσεις της δολοφονίας του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. «Ο Νασράλα ήταν μια σημαντική προσωπικότητα στην περιοχή. Η θέση του θα είναι δύσκολο να καλυφθεί και ήταν σημαντικός τόσο για τη Χεζμπολάχ όσο και για το Ιράν», δήλωσε ο Φιντάν. Δήλωσε πως τον συνάντησε τον Οκτώβρη του 2023 και πως «η συνάντηση δεν ήταν εύκολη».

«Μετά τη Γάζα, το Ισραήλ έβαλε στο στόχαστρο τον Λίβανο. Έχουμε προβλέψεις για τις επόμενες κινήσεις του μετά τον Λίβανο, αλλά θα τις κρατήσω για τον εαυτό μου» σημείωσε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανήκει στα πρόσωπα που τονίζουν την ανάγκη μεταρρύθμισης του ΟΗΕ.

Τραγωδία η Γάζα – Χρειάζεται μεταρρύθμιση ο ΟΗΕ πρότεινε ο Φιντάν

Εν τω μεταξύ, ο Φιντάν χαρακτήρισε «τραγωδία» τη συνεχιζόμενη κατάσταση στη Γάζα, όπου πάνω από 41.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ωστόσο, τόνισε ότι η μεγαλύτερη τραγωδία έγκειται στην υποκρισία και την αναποτελεσματικότητα του διεθνούς συστήματος.

Ο Χακάν Φιντάν τόνισε τη δυσλειτουργία των διεθνών θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, και ζήτησε επείγουσα μεταρρύθμιση.

Σημείωσε ότι η Τουρκική Δημοκρατία, υπό την ηγεσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί την ειρήνη και δεν ευθυγραμμίζεται αποκλειστικά με το δυτικό ή το ανατολικό μπλοκ.

Τόνισε επίσης την ανάγκη δημιουργίας μιας ανεξάρτητης Παλαιστίνης και ανέφερε ότι η Ομάδα Επαφής για τη Γάζα, η οποία σχηματίστηκε σε κοινή σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Αραβικού Συνδέσμου στη Σαουδική Αραβία τον περασμένο Νοέμβριο, συνεχίζει να ασχολείται με το θέμα αυτό.

«Ο σιωνισμός είναι βαθιά ριζωμένος στις ΗΠΑ» λέει ο Χακάν Φιντάν

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ανησυχία του για την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών στη σύγκρουση, δηλώνοντας: «Είναι ανησυχητικό ότι όλη η δύναμη των ΗΠΑ είναι στη διάθεση του Ισραήλ».

Ο κορυφαίος Τούρκος διπλωμάτης υπογράμμισε επίσης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το αμερικανικό σύστημα, σημειώνοντας ότι «ο σιωνισμός είναι βαθιά ριζωμένος στην αμερικανική πολιτική. Υπάρχει μια ευρέως αποδεκτή πραγματικότητα που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ισραήλ λόγω της επιρροής των λόμπι. Ορισμένοι Αμερικανοί δεν αισθάνονται άνετα με αυτή την κατάσταση».

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι όλη η δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών φαίνεται να βρίσκεται υπό τις διαταγές του Ισραήλ. Οι στρατηγικές του Νετανιάχου οδηγούν τόσο τη χώρα του όσο και τους συμμάχους του σε μια επικίνδυνη κατάσταση», υπογράμμισε ο Φιντάν.

Σχετικά με το θέμα της πιθανής ένταξης της Τουρκίας στις BRICS, ο Φιντάν δήλωσε ότι η Τουρκική Δημοκρατία δεν αναζητά νέα ταυτότητα. «Ως έθνος που έχει εμπιστοσύνη στην ιστορική του ταυτότητα, προχωράμε μπροστά. Δεν περιοριζόμαστε σε έναν άξονα Ανατολής-Δύσης. Βλέπουμε τις BRICS ως μια δυνητική πλατφόρμα που αντιπροσωπεύει σχεδόν 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους», τόνισε.

Πηγές: TRT Haber, Turkiye Today



in.gr