Αρχική Κεντρική Ελλάδα ΣΥΝΕΠΗΣ ο ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ στον ΜΠΟΥΚΩΡΟ: ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΡΟΣ στα ΣΚΑΦΗ ΜΕΧΡΙ 7...

ΣΥΝΕΠΗΣ ο ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ στον ΜΠΟΥΚΩΡΟ: ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΡΟΣ στα ΣΚΑΦΗ ΜΕΧΡΙ 7 ΜΕΤΡΑ

40
0

Κανένας φόρος στα σκάφη μέχρι 7 μέτρα

και διαγραφή βεβαιωθέντων οφειλών

Οι δεσμεύσεις του υπουργού τηρήθηκαν, τόνισε ο Χρ. Μπουκώρος στη Βουλή

Όπως πρόσφατα είχε δεσμευθεί, σε συνάντηση που είχε με τον βουλευτή Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία 244/66, σύμφωνα με την οποία τα σκάφη αναψυχής β’ κατηγορίας κάτω των 7 μέτρων απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο πλοίων, καθώς και από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης από το έτος 2023 και εφεξής.

Η απαλλαγή από τον ειδικό φόρο έχει αναδρομικό χαρακτήρα, επομένως, οι κάτοχοι σκαφών β’ κατηγορίας μέχρι 7 μέτρα, δεν θα καταβάλλουν φόρο για τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023, ενώ όσοι έχουν ήδη καταβάλλει (ο αριθμός τους είναι περιορισμένος) δικαιούνται επιστροφή φόρου και σε περίπτωση άλλων οφειλών θα υπάρξει συμψηφισμός.

Ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος στη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή, ευχαρίστησε τον υπουργό και την κυβέρνηση, καθώς ενστερνίστηκαν την άποψη πως πρόκειται για σκάφη, τα οποία στη συντριπτική πλειοψηφία χρησιμοποιούνται για ερασιτεχνική αλιεία και η ιδιοκτησία τόσων μικρών σκαφών δεν δικαιολογεί την επιβολή του ειδικού Φόρου Πλοίων Β’ Κατηγορίας.

Τα παραπάνω, άλλωστε, είχαν τονιστεί στην πρόσφατη συνάντηση του βουλευτή Μαγνησίας με τον υπουργό Κ. Χατζηδάκη, στις 15 Σεπτεμβρίου, στο υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος που καταργήθηκε προορίζονταν σε εκατό ευρώ το έτος για τα μικρού μήκους σκάφη. Η ΑΑΔΕ είχε ξεκινήσει τη λειτουργία ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη δήλωση αυτών των σκαφών και την είσπραξη του φόρου, που είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι ιδιοκτήτες μικρών σκαφών να υποχρεωθούν να καταβάλουν 400 ευρώ, που αποτελούσαν βεβαιωθέντες φόρους από το 2020.

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας ο βουλευτής Μαγνησίας Χρ. Μπουκώρος, ο οποίος υποστήριξε την τροπολογία από το βήμα της Βουλής, τόνισε τα εξής:

«Οι τελικές προβλέψεις της τροπολογίας με ικανοποιούν απόλυτα, αφού ξεπερνούν και τα όσα μου είχε υποσχεθεί ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης κατά τη συνάντησή μας για το ίδιο θέμα στις 15 Σεπτεμβρίου.

Δεν είναι μόνο η ολική κατάργηση του φόρου και η επιστροφή των βεβαιωθέντων τα τέσσερα τελευταία χρόνια, αλλά και η κατάργηση του τεκμηρίου πολυτελούς διαβίωσης για σκάφη έως 7 μέτρα. Αυτά είναι πολύ καλά νέα για τους ιδιοκτήτες μικρών σκαφών.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση, και με την παρότρυνση ορισμένων βουλευτών, αναγνωρίζει την προαιώνια σχέση του έλληνα με το υγρό στοιχείο και δίνει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες να συνεχίσουν χωρίς βάρη την ενασχόλησή τους με την ερασιτεχνική αλιεία και τη θάλασσα. Ακούμε τις ενστάσεις των πολιτών και επιλύουμε τα προβλήματα».